Hirdetés
Hirdetés

A lejátszási listákba is beköszönt a Halloween

Bár magának a „csokit vagy csalunk” játéknak, és a vele járó hagyománynak nálunk itthon egyáltalán nincsen kultúrája, elkerülhetetlen, hogy a Halloween hozzánk is beszivárogjon. Gondolunk itt a zenekarra (akik igazából Helloween) és az ünnepre egyaránt.

Hirdetés

A Halloween is azok közé az ünnepek közé tartozik, amik köré szerveződnek más események is. Jelmezvásárlás, süteménysütés, díszítés, filmforgatás, vagy éppen zeneírás. Az évek során, akarva-akaratlanul születtek olyan dalok, amik az év bármely szakaszában ugyanolyan élvezetet nyújtanak, Halloween közeledtével mégis különös hangzással ruházza fel őket a hallgatójuk. A fahájas-almás sütemények és a sütőtök mellett akadnak olyan klasszikusok, amik kicsit közelebb hozzák hozzánk a #spookyseason-t.

Halloween zene minden buliba

Melyek lehetnek azok a dalok, amiket ha előszedünk a lejátszási listákból, akkor kicsit jobban rá tudunk hangolódni a beöltözős halloween-i bulikra, vagy éppen kedvenc zenekarunk koncertjére, ahol a Halloween-re való tekintettel, valami nagyon jó jelmezötlettel kell előállni? Lehet akadnak olyan kedvencek, amik ott vannak a Spotify előzményeinkben, csak nem olyan listába szedve, hogy az egy pókhálós szemhéjfestéshez legyen aláfestés. Mert igen, nem csak karácsonyi lejátszási listák léteznek, hanem kifejezetten Halloween specifikus zenék is, amiktől kicsit még ősziesebb a sütőtökös latte.

Ha esetleg nem lenne ötletünk ahhoz, hogy milyen zenéket kellene elővennünk Halloween tájékán, akkor itt egy top15-ös lista, ami segíthet megkeresni a legjobb őszi válogatást, mielőtt mindenhonnan Mariah Carey szólna.

1. Bobby Pickett – Monster Mash

 Az első, egy 1962-es sláger, ami évtizedek óta a Halloween és az ekkor tartott házibulik alappillére. Habár a dal Dee Dee Sharp „Mashed Potato” című dalának másolata, annyira ikonikussá vált, hogy a Beach Boys is előszeretettel játszotta, volt, hogy Pickett kíséretében. 2009-ben újra leporolták a dalt, és egy soundcheck során Brian Wilson is előadta.

2. Ramones – Pet Sematary

A Ramones-rajongóknak nem kell bemutatni ezt az eredetileg filmzenének készült dalt. Stephen King Pet Sematary című regényéből készült 1989-es filmhez készült dal, a Billboard listán is jól szerepelt. Ennek ellenére, még 1989-ben jelölték, a Razzie-díjra, legrosszabb eredeti dal kategóriában. Nyeremény, vagy sem, ezt a rangot nem nyerte a „Bring Your Daughter to the Slaughter” című Bruce Dickinson-dallal szemben.

3. AC/DC – Highway to Hell

De természetesen akadnak olyanok is, amik nem csak Halloween kapcsán kerülhetnek elő, hanem szinte minden házibuliban megfordulnak. Ilyen az AC/DC egyik legismertebb dala, a Highway to Hell, ami asszociálva a pokolra, októberben többször is előkerül. De talán mégsem többször, mint az Ausztráliában található Canning Highway átszelésekor, ami a zenekar hazájában a „Highway To Hell” becenevet viseli.

4. This Is Halloween

Az első a 15-ös listában, ami nem szorul semmiféle magyarázatra, hogy miért kerül a Halloween-lejátszási listába. A dal a Rémálom karácsony előtt című, 1993-as filmnek a nyitószáma.

5. Rockwell – Somebody’s Watching Me

Rockwell mindössze két nap alatt írta meg debütáló kislemezét, a 1984-es „Somebody’s Watching Me”-t, melynek címadó dala bekerült a halloweeni válogatásba. Nem véletlen. A lemez elkészítéséhez gyermekkori szomszédainak, és barátnőjének felnőttkori csínytevései adták az ötletet.

6. John Carpenter – Halloween Theme

A John Carpenter Halloween című filmjének főcímdala. Carpenter az NPR-nek elmondta, hogy a film költségvetése olyan kicsi volt, hogy nem volt elég pénze zenekart vagy híres zeneszerzőt felbérelni, ezért három nap alatt maga írta a zenét.

7. Michael Jackson – Thriller

A dal, amit senkinek nem kell bemutatni, hiszen csakúgy, mint az AC/DC-sláger, Michael Jackson ikonikus dala is a Halloween lejátszási listáknak egyik alapdarabja. Ugyanakkor nem csak a hangi, de a képi aláfestés mellett sem mehetünk el szó nélkül, ahogyan a mozik sem tették. A Fantasia című Disney-film nyitójaként egy Los Angeles-i moziban egy hétig játszották. Nem is beszélve a popkultúrában elterjedt táncmozdulatokról.

8. Screamin’ Jay Hawkins – I Put A Spell On You

Az eredetileg Jalacy „Screamin’ Jay” Hawkins által 1956-ban kiadott „I Put A Spell On You” egy gyakran feldolgozott dal: Bette Midler feldolgozása, amely az 1993-as Hocus Pocus című filmben jelent meg. De énekelte már Nina Simone, a Creedence Clearwater Revival, Nick Cave and the Cavemen, Bonnie Tyler és mások. Legutóbb Brandi Carlile és Renée Elise Goldsberry a „The Social Dilemma” című dokumentumfilmhez használta. Így nem meglepő, hogy a dalt beválogatták a „Rock and Roll Hall of Fame 500 Songs that Shaped Rock and Roll” című listájára.

9. Time Wrap

Richard Hartley zeneszerző, aki a Rocky Horror Show zenéjét készítette, a Broadway Worldnek elmondta, hogy „a show csak három hétre volt tervezve, és ez egy mániákus folyamat volt – a dalokat egyik napról a másikra dobálták be, amikor felfedeztük a hiányosságot. Későn jöttünk rá, hogy nincs táncszámunk, ezért Richard O’Brien elment, és előállt a ‘Time Warp’ ötletével”.

10. The Rolling Stones – Sympathy for the Devil

Ez az 1968-as Rolling Stones-dal a No. 32. helyen szerepel a Rolling Stone magazin 2004-es, minden idők 500 legjobb dalát tartalmazó listáján. A dalt Mihail Bulgakov „A Mester és Margarita” című regénye ihlette, amely az Oroszországba látogató ördögről szól. A pletykák szerint a dal felvétele közben tűz ütött ki, amely a hangszerek nagy részét elpusztította, de szerencsére a kazettákat nem.

11. Spooky Scary Skeleton

Onnan lehet tudni, hogy közeleg a Halloween, hogy ezt a dalt elkezdik megállás nélkül használni a TikTok-videókban. De mielőtt TikTok-mém lett volna, ez egy újdonságnak számító dal volt, amelyet 1996-ban adott ki Andrew Gold, aki nem sokkal 2011-ben bekövetkezett halála előtt láthatta a dal mémfelszállásának kezdetét. Gold adta elő a „Mad About You” című sitcom főcímdalát is, és ő írta a „Thank You For Being A Friend” című dalt, valamint az „The Golden Girls” főcímdalát is.

12. Ray Parker Jr. – Ghostbusters

A cím, amit szinte lehetetlen, hogy ne egy kórus hangján halljunk a fejünkben. Az 1984-es, azonos című filmhez írt klasszikus nem jött könnyen Ray Parker Jr. számára, részben azért, mert Ivan Reitman rendező azt akarta, hogy a dalban szerepeljen a Ghostbusters szó. „Hülyén hangzik, amikor csak úgy elénekled. Úgy értem, nem lehet kimondani ezt a szót” – mondta Parker a ProfessorofRock.com-nak. De aztán egy álmatlan éjszakán hajnali négykor áttörést ért el:

Szóval hajnali négykor álmos vagyok. Az összes zene készen van. Nincsenek szavaim. Nincs. És akkor jön egy reklám a tévében. … a srácoknak ott voltak a poloskagépeik, vagy mi volt az. Az a rovarirtó permetező dolog. És volt egy telefonszám, hogy hívd ezt a számot, ha meg akarsz szabadulni a kártevőktől. … Nos, rájöttem, hogy azt kell mondanom: „Kit fogsz hívni?” Ha ezt teszem, akkor soha nem mondhatom ki a Szellemirtók szót. Akkor a közönség azt fogja válaszolni, hogy „Szellemirtók”.

Később beperelte őt Huey Lewis, aki úgy érezte, hogy a „Ghostbusters” az ő „I Want a New Drug” című dalának lenyúlása. Parker végül peren kívül megegyezett. Évekkel később a VH1 „Behind the Music” című műsorának egyik epizódjában viszont beperelte Lewis-t, amiért megsértette a megegyezés titoktartási feltételeit.

13. Rihanna – Disturbia

Rihanna 2008-as dala történelmet írt, mivel ez volt az első barbadosi énekesnő dala, amely a Hot 100 slágerlista első felébe került. A dalt Chris Brown írta magának, de ő Rihannának adta, mert úgy érezte, hogy nem illik hozzá.

14. Stevie Wonder -Superstition

Stevie Wonder ezt a dalt a stúdióban írta Jeff Beck zenésszel, aki éppen Wonderrel dolgozott a „Talking Book” című albumon. Beck írta a „Superstition” dobszólóját, és a dalt eredetileg az egyik saját albumára szánta: „Az eredeti megállapodás az volt, hogy ír nekem egy dalt, és cserébe én játszom az ő albumán, és így jött létre a Superstition'” – mondta egyszer Beck. Sajnos Beck albuma késett, és amikor Wonder eljátszotta a „Superstition”-t a kiadójának, „Azt mondták, hogy kizárt, hogy Beck megkapja ezt a dalt, túl jó” – emlékezett vissza Beck – „és mivel nekik volt joguk megmondani, hogy Stevie mit adjon ki akkoriban, elvesztettem a dalt, mint eredetit”. Beck végül mégis kiadta a saját verzióját, de nem kapott olyan jó fogadtatást, mint Wonder.

15. Werewolf Bar Mitzvah

Tracy Jordan halloweeni dala az újszerű ünnepi dalok és a Black Eyed Peas „I Gotta Feeling” című dalának hatására nem várt slágerré vált, amikor a 30 Rock című műsorban egy versszakot adtak le belőle. Olyannyira, hogy a producerek úgy döntöttek, felveszik a dal bővített változatát. Tracy Morgan azonban nem állt rendelkezésre a vokálhoz, így helyette Donald Glovert kérték fel, hogy utánozza a színészt.

15+1. Red Swamp – Quarantine

És plusz egy ráadás, ami bár egy egészen más időszakban íródott, mégis jogosan kerülhet fel egy Halloween lejátszási listára. A klip és a lemez megszületéséről pedig itt lehet tovább olvasni. 

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,987KedvelőTetszik
3,060KövetőKövetés
3,820FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók