Nézhetjük bármikor, akkor nézzük halloweenkor!

Ahány ember, annyi féle listát lehetne összeállítani, ha azt a feladatot kapná, hogy kutakodjon a Netflixen hátborzongató halloweeni filmek után. Ha a halloweenről automatikusan ami eszünkbe jut, az a Halloween című filmek és a Szellemirtók, de legalábbis a horror kifejezés, akkor mást már nem is nézhetünk?

Ajánló halloweenre, halloweeni ajánló helyett

Azt hiszem, aki jártas a horror meg a rettegést kiváltó filmek világában, és nem csak halloween kapcsán szeretne egy kicsit belemerülni a műfajba, azoknak sok újat nem lehet mondani. Így ezekkel kár is lenne próbálkozni, hiszen horrorfilmek terén lehetetlen konszenzusra jutni. Ezért nem is kíséreltünk meg ilyet. Ezúttal egy saját válogatást hoztunk, és próbáltuk a mindenkori klasszikusokat elkerülni, hogy ne száraz ismételgetésből álljon az ajánlónk halloweenre. De aki halloweeni filmeknél szeretne maradni, nekik itt tudunk egy hosszabb listát mutatni, kevésbé ijesztő filmekből.

Ma már egyáltalán nincs semmilyen kihívás abban, hogy specifikusan keressünk filmet, hiszen arra is van lehetőségünk, hogy magát az érzést pötyögjünk be a Netflix keresőjébe. A horror vagy thriller kifejezésre pedig rögtön az arcunkba ugrik számtalan lehetőség, beleértve azokat a klasszikusokat is, amik már mindenkinek a könyökén jönnek ki. De mik azok a filmek és sorozatok, amik nem az időszámítás kezdete óta találhatók meg a Netflixen, és még találó is lehet egy halloweeni otthoni mozizáshoz? Sorozatok, amelyek nem azért készültek, hogy rettegést hozzanak Halloweenkor, hanem hogy elgondolkodtató legyen az év minden szakaszában, de ilyenkor plusz apropó, hogy ezeket a sorozatokat elővegyük, vagy újranézzük őket.

1. Jeffrey Dahmer

A hátborzongató történetek 2022-es élharcosa, ami még mindig a top 10-es népszerűségi listában foglal helyet a Netflixen. A szeptemberben kikerült sorozatnak a nézettsége még Halloween közeledtével is töretlen. A színészekkel adaptált sorozat után nem sokkal feldolgozták Jeffrey Dahmerrel felvett eredeti felvételeket, amit a legtöbb hírhedt sorozatgyilkos esetében megtesz a Netflix. A Szörnyeteg: Jeffrey Dahmer-sztoriról itt írtunk bővebben.

2. You

Fotó: Netflix

A sorozat, ami egy rögeszmés szerelemből végül gyilkosságokon keresztül egy pszichopata sorozatgyilkospár szerelmévé növi ki magát. A történet csavaros, a szereplőválogatás remekül passzol a karakterekhez, és a forgatókönyvírók nem féltek megdönteni azt az alappillért, hogy (SPOILER!!!!!!) főszereplő nem halhat meg. Dehogynem, és a halála elvezethet egy új főszereplőhöz, aki eddig képernyő közelben sem volt.

3. Dead To Me

A női antihősökkel megáldott világ középpontja. Két reményvesztett nő sorsa kereszteződik egy véletlen gyilkosság során, és minél több vér meg hazugság tapad a kezükhöz, a cinkosság annál közelebb hozza őket egymáshoz. A sorozat morális értéke vitatható, ugyanis a két karakter annyira közel áll egymáshoz, hogy a néző számára az igazság kiderítése teljesen elveszti realitásértékét, és már azért szurkolunk, hogy megússzák az elkövetett gyilkosságokat és az eltusolásokat.

4. Black Mirror

Fotó: Black Mirror Facebook

A Netflix egyik olyan különleges sorozata, ahol nem összefüggő részek alkotják az évadokat. Minden részben a technológia fejlettség eredményez egy, az epizód kezdetekor még elképzelhetetlennek tartott befejezést. Vagy máshogy nézve tragédiát. Egy igazi disztopikus sorozat azoknak, akik szeretik, ha a valóság és a képzelet összemosódik, és már képtelenség követni, hogy meddig játszódik a jelenben a sorozat.

5. Toxikoma

Fotó: Toxikoma Facebook

Az ajánlónk egyetlen egyestés filmje, ami az elrettentés címke egyik talán legtalálóbb alkotása. Természetesen az mindig növeli a sokkélményt, amikor egy önmagában hátborzongató filmről tudjuk, hogy valódi történetet dolgoz fel, viszont az elég ritka, hogy síri csönd övezze a mozikban a vetítés teljes hosszát. A Toxikomáról korábban már írtunk egy ajánlót itt, és amit még fontos róla elmondanunk, hogy könyv formájában is elérhető.

+1. Amit pedig egyáltalán nem ajánlunk.

13 Reasons Why

Fotó: 13 Reasons Why Facebook

A Netflix gimnazista korosztályát megformáló fiatal felnőttek négy évadon átívelő nyomormaratonját nem kell nagyon boncolgatni, mivel nincs mit. A színészek minden rész elején elmondják, hogy a sorozat célja egy érdemleges párbeszéd kialakítása, ami megelőzné a jövőben az olyan tragédiákat, mint amilyeneket a sorozat is feldolgoz. Egy átlagos lány, átlagos életében megélt traumái elegendőek ahhoz, hogy az illető elvegye a saját életét. Mindezt dokumentálva, és sorravéve, hogy kiket tart felelősnek tettéért, ami odáig fajul, hogy szeretteit, barátait és környezetét nyomorba dönti teljesen, és ezután végérvényesen eluralkodik a káosz.

És mi köze van Hannah Bakernek a halloweenhez? A megrázó trauma lavinának álcázott negyvenhat rész, közelebbről megnézve hemzseg a morális kételyektől, amiken érdemes elgondolkodni külön-külön is, nem csak úgy, hogy azt egy öngyilkosságba hajszolt lánynak az árnyékából látjuk.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

37,601KedvelőTetszik
2,959KövetőKövetés
1,320FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés