Hirdetés
Hirdetés

Hallj csodát – Áprilisban ismét Budapest Ritmo!

Tavasszal újra Budapest Ritmo! A fesztivál a tavalyi rekordmagas látogatottság után április 12. és 15. között újra igazi világzenei utazást ígér Elefántcsontparttól a Kaukázusig , legyen szó izlandi popról, cumbiaról vagy balkáni etnhnojazzről. A jövő évi rendezvény a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében valósul meg.

Hirdetés

A rendezvény 2016 óta a magyar fesztiválkínálat egyedi színfoltja – a tavalyi Ritmo-n telt ház gyűlt össze a mali világsztárok, Amadou és Mariam koncertjén, emellett bemutatásra kerültek a tavaly a fesztivál pályázatára készült formabontó magyar rendezői zenés filmek – Дeva: In Lumine című filmjét Bajor Marcell rendezésében, és az Uljana Quartet filmjét, melyet Korom Anna rendezett – a filmek a Cinego kínálatában megnézhetőek.

Nyisd ki a füled!

Csütörtökön az ingyenes showcase színpad a Szimpla Kertben, pénteken és szombaton pedig az Erzsébet tér zárt- és szabadtéri helyszínei nyitnak kaput a világzenére. Bérletek elővételben már kaphatók, sőt idén már a szakmának szóló PRO bérlet is vásárolható, amely fesztivál programjai mellett belépést ad a szakmai konferenciára, zártkörű networking eseményekre, valamint hozzáférést nyújt a szakmai delegáció kontaktlistájához is.

A Ritmo nemcsak a formációk terén újító: a Budapest Ritmo Showcase hosszú ideje otthont ad olyan fiatal zenészeknek és új zenekaroknak, akik nemzetközi viszonylatban a világ- és népzene legizgalmasabb feltörekvő szereplői.

A Budapest Ritmo Showcase programjára már lehet jelentkezni, a határidő 2022. december 21. éjfél. A kiírásra pályázhatnak magyar (hazai és határon túli) illetve régióbeli (a Magyarországgal szomszédos országok, nyugat-balkáni és balti államok, valamint a Visegrádi Együttműködésben és a Keleti Partnerségben résztvevő nemzetek) világzenészek  és világzenét játszó formációk. A jelentkezők körül a szakmai zsűri választja majd ki a legjobbakat, akik 2023. április 13-án a Szimpla Kertben a nemzetközi szakmai közönség előtt mutathatják meg, mit tudnak.

A showcase fesztiválok műfaját sokan nem ismerik, pedig felbecsülhetetlen szerepük van a tehetséges zenészek és zenekarok befutásában. A showcase koncertek általában rövidebbek, arra adnak lehetőséget, hogy a zsűri által kiválasztott fellépők megmutathassák a zenéjük legjavát. A showcase fesztivál biztosítja, hogy a koncertet a lehető legtöbb hazai és nemzetközi szakember hallgatja meg, akik a koncert alapján véleményt tudnak formálni a zenekarról.

A Budapest Ritmo Showcase tehát hatalmas lehetőség a feltörekvő zenészek számára – nem egy zenekar számára a Ritmo-s fellépésük hozta meg a nemzetközi elismertséget, mint például tavaly a Times New Román, akikről a koncert alapján Simon Broughton, a Songlines magazin világszerte ismert főszerkesztője írt magasztaló kritikát. A Budapest Ritmo Showcase színpadra a Szimpla Kertben mindenki számára ingyenes a belépés, a versenykoncertek 40 percesek.

A Budapest Ritmo Showcase programját az első magyar vezetésű Kreatív Európa platform projekt, az UPBEAT támogatja. Az UPBEAT egy, az európai világzenei showcase fesztiválok által létrehozott támogatási program feltörekvő előadóknak, mely a magyar Hangvető vezetésével 14 európai fesztivált tud a tagjai között, köztük például a Tallinn Music Week-et, a WOMEX-et és a Waves Viennát.

További információk a Budapest Ritmo weboldalán és a kapcsolódó Facebook-eseményen
Fotó: Chripkó Lili

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,994KedvelőTetszik
3,061KövetőKövetés
3,850FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók