Hirdetés

Ha Grandmaster Flash mértékegység lenne

Ha lenne valami mértékegysége a hiphopnak, akkor annak Grandmaster Flash lenne a neve (lásd Volt, Watt). Mondjuk mérhetnénk, mennyire jó a buli, és az lenne 100 GmF. Az A38-as tegnap 92 GmF volt, és csak azért vontunk le fontos pontokat, mert igazságtalanok vagyunk. Persze sokszor bajban lennénk, mert GmF-ben nem tudnánk mérni Lil Waynet, de azért kibírnánk valahogy.

Péntek este az A38-on tökéletes partit csinált az Ember, Aki Először Szkreccselt és Keverte A Lemezeket: Grandmaster Flash. Ez mondjuk akkora szó hiphopban, mint az AC/DC rockban. Csak itt nem volt telt ház. 2007-ben a Rock and Roll Hall of Fame-be került a hetvenes évek végén alapított Grandmaster Flash and The Furious Five, amitől a rapzene olyan, amilyennek lennie kell: sokszínű multikulturális őrület, kemény és érzelmes, bátor és szexista, örök ígéret és kitörési lehetőség.

A legendának sikerült megoldania, hogy a kétórás műsorában végigvegye a raptörténelem minden klasszikusát, ami azért fura, mert ezek a klasszikusok valamilyen módonmind magukon viselik a mester keze nyomát, ezek a számok miatta lettek olyanok, amilyenek. Sok legendás alak van a rapbizniszben, de azok általában halottak vagy csak médiatalálmányok, és egyikük sem fog soha annyit tenni a rapért, mint GMF, aki kitalálta, hogy lemezeket kezd egymás mellé pakolni, és hangszert csinál a lemezjátszóból.

Ha ezt a slágermúzeumot valamelyik névtelen DJ rendezi, akkor az talán ciki lett volna, mint sulidiszkóban az EDDA, de itt maga volt az önmagáért való rap. Elindult egy Nirvana-számból, hogy az Offspringen keresztül megérkezzen a Walk this way érintésével újra mondjuk egy Snoop-alaphoz, vagy valami szétjátszott Snap-slágerhez.

A koncertet DJ Demóval nyomta együtt, aki bemelegítette a lemezjátszót és a közönséget a mesternek, majd amikor GMF közönségszórakoztatott, akkor nyomta a remek zenéket sorra.

Néhány hete jelent meg Grandmaster legújabb albuma The Bridge – Concept of a culture címmel, még sem játszott egy hangot sem róla. Pedig igazán erős album lett Snoop Dogg, KRS-One, Big Daddy Kane vagy Busta Rhymes közreműködésével, és visszavezet minket oda, amikor a hiphop nem ciki picsogás volt mindenféle béna ütemekre. A hiphop lényege, hogy valóban hidat hoz létre kultúrák, nyelvek és társadalmi csoportok között, és kimondhatóvá tesz kérdéseket, amire mondjuk a rock nem képes.

Visszatérve kérdésünkhöz, ha Grandmaster Flash mértékegység lenne, akkor mérhetetlenné válna egy sor különben remek produkció. Az öreg odabaszott, ki kell mondani.

Még több Popcorn

Két bónuszrészt kap az Eufória, az egyiket még idén

A zenében is nagyon erős sorozatnak már készül a második évada, de előtte még kapunk valamit.

Eladó a Bárányok hallgatnak című filmből ismert horrorház

Buffalo Bill házát egész olcsón meg lehet venni.

Digitálisan felújították és tévében közvetítik a legendás 6:3-as magyar-angol meccset

Onnan indultak, hogy volt egy tévé képernyőjéről kamerával felvett fekete-fehér felvételük.

Kommentek

Tényleg, teljesen megújultunk, de még mielőtt a szívükhöz kapnának sokan, zenéből is még több lesz.
35,017KedvelőTetszik
2,750KövetőKövetés
695FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Audiópartnerünk

Friss Lángoló

Popmetálos kataklizma, kis földtörténeti tanulmánnyal – Meghallgattunk négy metállemezt

Megkritizáltuk gyorsan a Heathen, az Amaranthe (képünkön), a The Ocean és a Kataklysm lemezeit.

Budapestről is jelentkezik majd a 2020-as MTV EMA gála

Az eseményt a Little Mix vezeti majd, akik jelöltek is a versenyen.

Ó, kapitány – Premieren a BAAB legújabb klipje

A BAAB zenekar idén sem tétlenkedett., bár az év számukra sem a tervezettek szerint alakult

Két bónuszrészt kap az Eufória, az egyiket még idén

A zenében is nagyon erős sorozatnak már készül a második évada, de előtte még kapunk valamit.

Az Apple újra feltalálta az MTV-t

Zenei csatornát indítottak klipekkel, slágerlistával és premierekkel.