Hirdetés

Ha jön a tűzijáték, sok kutya menekülni kezd

Mára remélhetőleg mindenki tudja, és bátran kijelenthetjük, hogy a tűzijátékot az állatok nem szeretik. Amelyik szerencsésebb, az csak szimplán nem nagyon akar kimenni az utcára, vagy a gazdája közelségét keresi, de rengeteg olyan állat van, amelyik halálra rémül, több közülük ilyenkor akár a legbiztosabb kerítésen vagy ajtón is átjut és sokkos állapotban elmenekül.

Bár az igazi pokol az állatoknak a szilveszter, amikor gyakorlatilag bármikor, egy szimpla reggeli vagy déli sétáltatás alatt is hallhatnak peterdát vagy tűzijátékot, de az augusztus 20-i ünnepségek után is sok kétségbeesett kutya és gazdi rója az utcákat. Hogy minél hamarabb újra hazakerülhessenek a talált állatok, nagy segítség lehet az ingyenes  kutyachip- leolvasó, ami már 153 MOL töltőállomáson elérhető az országban.

Évente 700-800 kutya kerül vissza az otthonába a chipleolvasóknak köszönhetően, hiszen a veszélyt nem csak a tűzijáték jelenti, hanem bármi miatt megijedhet vagy kíváncsivá válhat annyira a kutya, hogy elszaladjon a gazdájától, akár pórázzal együtt. Ráadásul a mentésben bárki részt vehet, elég csak elvinni egy olyan MOL kúthoz az állatot, ahol van chipleolvasó.

Miután a kutyában lévő chipet leolvasták, a töltőállomás személyzete felhívja a Vigyél haza alapítvány állatorvos önkéntesét, aki az online adatbázisban ellenőrzi az állat gazdáinak adatait, majd felveszi vele a kapcsolatot, hogy az elkóborolt kedvenc hazajuthasson. Amennyiben a megtalált kutyában nincs mikrochip, vagy azt nem regisztrálták a Magyar Állatorvosi Kamara kisállat-nyilvántartó rendszerében, értesítik a legközelebbi menhelyet, valamint állatvédő szervezetet, akik intézkednek az állat biztonságba helyezéséről és új gazdához kerüléséről.

Advertisement
spot_img

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

37,440KedvelőTetszik
2,933KövetőKövetés
1,130FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk