Hirdetés

Gyorsan eltűnő hosszú napok – Premieren és dalról dalra az Idea új nagylemeze

Az Idea 2019-ben (még 1LIFE néven) megjelent Nincsen kérdés című bemutatkozó albuma után megérkezett a zenekar második nagylemeze. A február 25-étől elérhető Gyorsan eltűnő hosszú napok tétje és tulajdonképpeni esszenciája, hogy ez a tizenegy dal nem csak a szövegek által elbeszélt személyes út- és identitáskeresés története, hanem sokéves közös munka és közös gondolkodás, szakmai és emberi fejlődés lenyomata.

A 2016-óta aktív rocktrió tagjai – Bajnai Marcell (ének-gitár), Sárszegi Dávid (dob), Jankó Marcell (basszusgitár) – jóformán együtt nőttek fel a közös zenéléssel eltöltött évek alatt. A szoros barátságnak és az elmúlt hat év folyamatos kreatív munkájának köszönhetően a kezdeti szárnypróbálgatásoktól a nagyobb sikerek felé vezető út során a három lelkes fiatalból valódi, összeszokott alkotóközösség kovácsolódott. Ez a személyes és közösségi, emberi és művészi fejlődés íródott bele az új lemez dalaiba, amelyek közül nem is egy már egészen hosszú ideje szerves részét képezi az Idea koncertek műsorának. A Gyorsan eltűnő hosszú napok – a dalszövegekben és zeneileg egyaránt – tulajdonképpen az elindulás és a hazatalálás története. Ezt a körkörösnek tűnő, de valójában folyamatos fejlődést ígérő és igénylő utat igyekszik elmesélni az új lemez, amelynek születése, formálódása, végül pedig elkészülése elválaszthatatlanul összefonódik a zenekar, és a zenekar tagjainak egyéni, de az együtt átélt sikerek és kudarcok által mégiscsak közös üggyé összeforrott történetével.

Az új anyag teljes egészében a március 4-ei lemezbemutató koncerten hangzik majd el először élőben, Budapesten a Robot színpadán.

Az új lemez dalról dalra a zenekar tolmácsolásában:

Amikor egyszerre rohan veled az élet és lassul le minden körülötted. Amikor megállítanád az időt, hogy igazán megélhess minden pillanatot, közben mégis alig várod, hogy történjen, aminek történnie kell. Amikor egy szempillantás alatt lesz a reggelből este, az éjszakából hajnal, miközben az órák és a percek mintha csak vánszorognának. Ezek a Gyorsan eltűnő hosszú napok.

Már a dal legelső, hangjegyzetben rögzített verzióján éreztük, hogy valami különleges van születőben. Az erős alaphoz úgy érezzük, erős szöveg is íródott. Azért is fontos számunkra a Valóság, mivel a szöveg kiindulópontja, akárcsak a nevünk eredete esetében, Platón barlanghasonlata. Így lehet ennek a dalnak egy erős identitásképző szerepe is a zenekart illetően, hiszen a Platón által leírt árnyékvilág berögzült koncepcióit igyekszünk mi is újra és újra megkérdőjelezni a saját művészetünkön keresztül.

Hosszú utat járt be ez a dal, mire elnyerte végleges formáját. Sokat kísérleteztünk a hangszereléssel, mivel éreztük benne a potenciált. Eleinte megpróbáltunk populárisabb irányba tapogatózni, de ezáltal éppen azt az organikus magját irtottuk ki a dalnak, ami hármunk közös energiáin és ösztönein keresztül már az első verzióban benne volt. Végül úgy döntöttünk, visszatérünk ezekhez a természetes, egyszerűbb és letisztultabb megoldásokhoz. A Farkasszemhez forgattuk az első nagyobb költségvetésű klipünket, aminek elkészülését az NKA Könnyűzene Kollégiuma támogatta, és amelyet szintén a Lángolón premiereztettünk még tavaly augusztusban.

Valahol minden emberben van egy hallhatatlan, örök gyerek, akit nem szabad elnyomni, hiszen nélküle egyszerűen nem lehetne ép ésszel elviselni az életet. A felnőtté válás elbeszélésén keresztül, ennek a belső gyerekségnek a megőrzéséről szól ez a dal. Meg persze egy kicsit hármunkról is, a közös gyerekkorunkról.

Talán zeneileg ez az egyik legtudatosabb és legkiforrottabb dalunk. Minden pillanata pontosan ki van találva, amihez ízekre kellett szednünk a próbák és a demózások alatt, de megérte. Nehéz, talán kicsit fárasztó is élőben játszani, hiszen elég pörgős, de mindig hatalmas élmény és legalább annyi energiát ad, mint amennyit kivesz az emberből.

Valójában ez egy karanténdal, de semmiképpen sem akartuk ennyivel elintézni a dolgot. Az egyén társadalomban és a tömegben érzett elviselhetetlen magányáról és tehetetlenségéről van itt szó. Ha valamikor, hát az elmúlt években valóban szembesülnünk kellett esendőségünkkel és múlandóságunkkal. Az ilyen felismerések viszont segíthetnek ráébredni, hogy mennyire fontos megbecsülnünk azokat az embereket, akik szeretnek bennünket.

Ez az egyik legrégebbi dal a lemezről, már 2017-ben is játszottuk. Valószínűleg már akkor is sejtettük, hogy ez már egy új koncepció előszobája.

Minden zenekarnak kell egy dal, amivel egy kicsit be tudja vonni a közönségét. Nekünk ez az a dal. Hihetetlen érzés csupán egy egyszerű tapsolt ritmikával felszabadítani azt a nagyon ősi zeneiséget, ami minden emberben benne van.

Mindig azt mondjuk, ennek a dalnak egy sorozatban vagy egy filmben van a helye. A felvétel különlegessége, hogy a lemez többi dalával ellentétben ezt nem Varga Csabával, hanem Bakonyi Bálint segítségével rögzítettük. Teljesen más hozzáállással és szellemiséggel dolgoztunk, aminek következtében az album izgalmas színfoltja lett ez a dal.

Annak ellenére, hogy tudatosan igyekeztünk nem túlgondolni ezt a dalt, olyan energiákat szabadít fel, amikre magunk sem számítottunk. Az ötlet első kidolgozásakor éreztük, hogy ebből egy igazi pop-punk dal kell szülessen. Sikerült.

Demózni fontos! A sokadik stenktől elvakított próba után jöttünk rá, hogy tisztáznunk kell pár dolgot ebben a dalban, mielőtt stúdióba visszük. Nem könnyítettük meg a magunk dolgát, több helyen is igyekeztünk a komfortos megoldások helyett valami izgalmasabbat találni. Ebben az esetben éppen az elsődleges ösztöneinket kellett kicsit visszafognunk, hogy koherens egészet alkothassunk.

Az album címe is ebben a dalban hangzik el, emellett pedig az egész anyag hangulatát és szellemiségét jól összegzi. A lemezen egyszálgitáros dalként szerepel, de egyáltalán nem biztos, hogy ez a koncerteken is így marad…

Facebook: https://www.facebook.com/ideazenekar
Instagram: https://www.instagram.com/ideazenekar/
Spotify: https://tinyurl.com/Ideazenekar-Spotify

Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,000FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Programok

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk