Hirdetés
Hirdetés

Gyönyörűséges melankólia – Alba Hyseni-lemezkritika

albahyseni_cover.jpgAlba Hyseni – Inner Mission
(Chameleon)

Először is, el se lehet hinni ezt az elképesztő alt-hangot, ami a tizenöt éve hazánkban élő Alba Hyseniből jön! Ehhez képest szinte természetesnek tűnik, hogy a zenei produkció is hibátlan úgy, ahogy van. Persze nem kell annyira természetesnek venni azt sem, nem olyan könnyű igazán élvezetes, invenciózus zenei környezetet teremteni, de úgy látszik a Beat Disből ismert, és itt a producerségért is felelős Csigó Tamás igazán tehetséges, tehát képes erre.

Az elektronikus környezet mellett a zenészbrigád is elsőrangú, többek közt olyan nevekkel, mint Hock Ernő, Grencsó István, Dóra Attila, Bérczesi Róbert, Rozmán Zoltán. A zeneiség szokatlan hazai terepen, már csak azért is, mert olyan műfajokból, hangulatokból merít, amikből itthon kevesen, másrészt nem dolgoznak tiszta zsánerekkel.

Alba néha elképesztő mélységekbe száll alá, már-már bűnös élvezet követni oda. Átlengi az egészet valami gyönyörűséges melankólia, sötét bársonyosság, és bár megnevezhetőek olyasmik, mint jazz és dark-wave, még pop is, de ez nem sokat árul el, annál többet booklet inspirációs listája olyan nevekkel, mint Grace Jones, Diamanda Galas, Joy Division, Nick Cave, Einstürzende Neubauten és Tom Waits. Én még hozzátenném a soul-jazzben különleges ízű Marla Glent is, mint rokont, bár Alba világa sokkal izgalmasabb és magával ragadóbb, hetek óta hallgatom egyfolytában…

A teljes nagylemez:

Az Adieu (Friend of Sorrow) Anromal Session-ös videója:

skullcandy_ezthallgasd2_final.jpg

 

Advertisement
39,005KedvelőTetszik
3,063KövetőKövetés
3,860FeliratkozóFeliratkozás

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Audiópartnerünk

Friss Lángoló