Hirdetés

Gyönyörű eget tettünk a kutya fölé – Még nem csúcs, de jó úton halad a Xiaomi a MI 10T Pro telefonnal

A Xiaomi a Mi 10T széria bemutatásakor azt ígérte, hogy a készülékcsalád munkára, játékra, és mindennapi használatra lesz alkalmas, ami eléggé tág fogalom ahhoz, hogy megnézzük, valójában kinek lehet jó választás ez a készülék, és mire használható a legjobban. Akit csak ez érdekel, annak meg is spóroljuk az olvasását:

Fiataloknak tökéletes, és önfeledt szórakozásra a legalkalmasabb.

A Xiaomi évekig a jó ár/érték arány szinonimájának számított. Olyan márka volt, ami nagyjából szájhagyomány útján nyerte meg magának a felhasználókat, és az általános vélekedés az volt, hogy ez az a készülék, ami specifikációkat nézve ugyanazt tudta, mint azok a telefonok, amik kétszer ennyibe kerülnek. A magyar piac pedig imádta ezt a mondást, hiszen ki ne szeretne egy jó üzletet kötni, aztán mutogatni a haveroknak, hogy “hagyjad már a Samsungodat, ez ugyanazt tudja, csak magamnak, meg az asszonynak is vettem egyet annyiból, amennyiért te egy telefont se”.

A leginkább szürkeimportból beszerezhető termékek legnagyobb hátulütője a garanciális javítás hiánya volt. Ez azonban a hivatalos magyar képviselet megjelenésével normalizálódott, illetve sokkal egyszerűbbé vált megbízható helyről beszerezni a készülékeket. Ez persze az áron is emelt valamennyit, de az valóban igaz, hogy még mindig olcsóbb készüléknek számítanak. Ráadásul a Xiaomi nem csak itthon, de az egész világon szépen halad az eladási listákon, ennek pedig a jó ár mellett a másik oka az, amit nem győznek hangsúlyozni:

Egyszerűen hozzá lehet férni a megszokott a Google-applikációkhoz

A mondat egyértelműen a Huaweinek szól, akik az amerikai szankciók miatt Google-szolgáltatások nélkül kénytelenek árulni a telefonjaikat, és hát hiába tesznek meg mindent, hogy a lehető legfájdalommentesebb legyen ezek hiánya, azért még mindig nem teljes az élmény.

Mindenből a legtöbbet

A Xiaomi Mi 10T Pro 220 ezer forintért még mindig meglehetősen olcsó, így aki csak az ár és a számok alapján döntene, annak nem is kérdés, hogy ez a telefon egy jó választás. Minden kétséget kizáróan meg lehet vele nyerni az olyan felesleges versengéseket, mint hogy “igen, és neked hány megapixeles képet is csinál a félmilliós Apple telefonod?” vagy hogy “mondd, csak mekkora is az akkumulátora a Samsungodnak ennyi pénzért?” és be lehet vetni, az “és a te Huawei telefonodon fut ez a játék?” kérdéseket is, de ennek nincs túl sok értelme.

A Mi 10T Pro remekül adja a prémium érzetet, de mégis hiányérzete marad az embernek.

Azt már régóta tudjuk, hogy az akkumulátor tekintetében fontos ugyan a kapacitás, de ennél sokkal izgalmasabb, hogy milyen mögötte az algoritmus, ami segíti ezt optimalizálni. Az 5000 mAh egyértelműen hatalmas, de aztán a mindennapi használatban ez nem jelenti azt, hogy észrevehetően tovább bírná, mint mondjuk az utolsó androidos csúcstelefonja a Huaweinek, P30 Pro a 4200 mAh akkumulátorával. Átlagos felhasználás mellett a csúcskészülékek és a legtöbb középkategóriás is magabiztosan hozza a másfél-két napos üzemidőt, kivéve ha állandóan nyomkodom. Ezt meg mindegyik telefon rosszul viseli, vagyis hamarabb lemerül, mindegyik nagyjából ugyanakkor, a második nap délutánja tájékán. Hogy ez délután kettő vagy négy órára tehető, az nagyjából mindegy, mert ha otthon van az ember, akkor úgyis feltölti, ha meg délután 5-ig munkában, akkor úgyis rá kell töltenie.

Fotó: Lángoló

Az egyik nagy hívószáma a 108 megapixeles kamera, ami abból a szempontból nem újdonság, hogy a Xiaomi korábbi Note 10 is tudta már, ahogyan más gyártók csúcstelefonjai is.

Ez nem jár azzal, hogy látványosan jobb képeket lehet készíteni

Nem lesz kevésbé elmosódott egy kép, nem lesz jobban megkomponálva, nem lesznek szebbek a színek, egészen egyszerűen annyi történik, hogy készül egy baromi nagy méretű kép, amiből sokkal egyszerűbbé válik több kisebb képet készíteni. Például jobb híján ha a szemközti panelházat lefotózza valaki, akkor bele lehet nagyítani, hogy tisztán kivehető legyen, melyik erkélyen a legnagyobb a rendetlenség. Vagy lehet egy képet csinálni az utcáról, aztán azokat fel lehet szabdalni kisebb képekké a járókelőkről. Nyaraláson annyi lesz a különbség, hogy a családot a tenger elé állítva jó esetben az is látszik majd, hogy a háttérben elsuhanó jachton vannak valakik, de azt nem lehet majd kivenni, hogy Rihanna vagy egy politikus napozik a fedélzeten.

A legújabb harc a gyártók között a képfrissítésről szól. A 60Hz nem rossz, a legtöbb tevékenységhez elég is. De az első 90 Hz frissítésű telefonokon pörgetve a Facebookot, weboldalakat vagy játékokat, a a felhasználó szeme hálásan tekintett a képernyőre. Aztán most elértük a 144 Hz-hez, és papírforma szerint azt várja az ember, hogy akkor most olyanban lesz része, mint soha, de a valóság ezzel szemben az, hogy az égvilágon semmilyen különbséget nem lehet észrevenni. A különbség valószínűleg akkor lehetne észrevehető, ha mondjuk olyan játékot játszana a felhasználó, amit teljesen értelmetlen egy telefonnyi képernyőn játszani. A jó hír az, hogy ahogy szokták mondani, ez egy nem kötelező, csak egy lehetőség, vagyis az AdaptiveSync technológia automatikusan állítgatja a tartalomhoz optimális képernyőfrissítést, vagyis a 144 Hz nem meríti le gyorsan az akkumulátort úgy, hogy még csak nem is olyan látványos az eredmény.

Ellenben leendő influenszerek és Instagram-mániások kedvenc telefonja lehet

Ha az a fő kérdés, hogy melyik az a korosztály, aki egészen biztosan imádni fogja a Xiaomi Mi 10T pro telefont, akkor az minden kétséget kizáróan a tinédzserek, és a fiatal felnőttek, olyan 25 éves korig. Bár mély tudományos kutatást nem végeztünk a témában, de valószínűleg ők azok, akik legjobban élvezhetnek olyanokat, mint a rengeteg fotómód, amivel gyenge fényviszonyok között is meg lehet örökíteni a csillagokat vagy az autók fénycsóváját anélkül, hogy bármit is konyítana hozzá az ember (azért egy állvány kell hozzá). Vagy hogy kifejezetten vloggeres videómódokat is találni benne, amivel azért már el lehet indulni a videóvágások irányába, az olyan megoldások mint a klón fénykép vagy a videó, pedig tényleg a TikTokért kiált.

Egyébként itt található a legszórakoztatóbb funkció is, amiben az lehet lehet kicserélni, ha mondjuk a tengerparton pont nem sütött a nap, vagy éppen fényes nappal pont nem látszik a Tejútrendszer meg az északi fény. A mesterséges intelligencia megoldja egy gombnyomással, az meg már más kérdés, hogy a képek ennyire egyértelmű manipulásának és ezzel együtt az ilyen képeknek mint ezek itt, mi is az értelme.

Nudli délután háromkor sétál Fotó: Lángoló

Nudlit nem érdekli a délutáni napfelkelte, ezért nem is nézi. Fotó: Lángoló

Nudli délután háromkor ha nem a tejútrendszer előtt, akkor északi fényben sétál. Fotó: Lángoló

Ennek ellenére, vagy pont éppen ezért a Xiaomi Mi 10T Pro egy olyan készülék, amivel ugyan már nincs meg az az érzése az embernek, hogy tulajdonképpen itt a gyártó saját magát veri át, hogy egy ilyen telefont ennyiért odaad, és túl nagy hiányérzete sincs, viszont azért mégsem felhőtlen az öröme.

Csúcsnak azért nem lehet nevezni, mert hiába, hogy a számok jól mutatnak a specifikációk közt, hiába, hogy iszonyú gyors töltője, azért például a vezeték nélküli töltés hiányzik. Ahogyan a 144 Hz-t el lehet ütni azzal, hogy jó ha van, még akkor is, ha elég ritkán van rá szükség, úgy ez hatványozottan igaz lehetne a vezeték nélküli töltésre vagy éppen az IP-védelemre, ami szintén nem azért kell, mert naponta a telefonjával zuhanyozna az ember, de azért mégis jól jön ha éppen elkapja egy gigantikus zuhany vagy csak ráömlik egy pohár víz. Ahogyan nincs semmi gond az IPS LED kijelzővel sem, csak éppen azért az AMOLED érzetre is luxusabb. Összességében határozottan jó úton halad a Xiaomi, de most még egészen biztosan kissé fapados érzése lesz azoknak, akik egy Apple vagy Samsung csúcstelefon után veszik a kezükbe. A Huawei csúcskészülékei után is meglenne ez az érzés, de ott lehet ellensúlyozni azzal, hogy a Xiaomi legalább képes arra, hogy letöltsem a kedvenc játékaimat vagy a banki alkalmazásomat.

A Xiaomi telefonoknál el kell felejteni a kategóriákba sorolást, és felesleges azt méregetni, hogy más gyártók csúcstelefonjai mennyibe kerülnek hozzá képest, inkább azt kellene nézni, hogy ilyen áron más gyártóknál milyen specifikációkkal rendelkező telefonokat lehet venni. A különbség itt is izgalmas, de ahogyan haladunk az olcsóbb telefonok felé, annál nagyobb lesz a különbség tudásban a Xiaomi specifikációinak javára. Ennek köszönhető az is, hogy sokkal inkább a közép és alsóbb kategóriában lett néhány év alatt olyan erős versenyző a Xiaomi, hogy magabiztosan és sikeresen tudja maga mellé csábítani azt a réteget, akinek elsődlegesen az ár számít, mikor új telefont vesznek.

Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

KOMMENT

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
829FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Hirdetés
Audiópartnerünk