Hirdetés
Hirdetés

A Google Maps helyett kiegészítők jöhetnek

Az idei CES-en egy elsőre furcsa, másodjára viszont annál érthetőbb trend kezdett el terjedni, aminek a középpontjában a tájékozódás áll, és annak megválaszolása, hogy mi lenne ideális eszköz Google Maps helyett. Most mindenki gondolja végig a legutóbbi gyalogos tájékozódását. Beütötte, hogy hova szeretne menni, és aztán vagy állandóan a telefonját kellett néznie, hogy melyik kisutcán is kell bekanyarodni, vagy a fülhallgatón kellett követni az utasításokat, és néha előkapni a telefont, hogy valóban ugyanarra az utcára gondol-e az alkalmazás, mint a felhasználó. Na ennek most úgy tűnik vége.

Nem mintha nem fejlődött volna a Google Maps

Annak ellenére jelennek meg új, a tájékozódást segítő eszközök, hogy összességében a Google Maps is sokat fejlődött az évek során. Nem csak az autósoknak szánt útvonaltervezés, hanem a gyalogosoknak is. Például képes ma már élő képen mutatni, hogy merre menjen a felhasználó, elég csak az utcára irányítani a telefont, és már mutatja is, hogy ami neki az „enyhén balra kanyarodás” az a legtöbb embernek az egyenes út, vagy éppen a fülhallgatón keresztül mondja az útvonalat. Azonban a gyártók rájöttek, hogy ez nem biztos, hogy megfelelő.

Az underground nyert a legnagyobbat Las Vegasban

A biztonság a legfontosabb

Az útvonaltervező alkalmazások egyik fő problémája, hogy azt feltételezik, hogy a felhasználó vagy a telefonját szeretné bújni, vagy zenehallgatás közben akar utasításokat kapni, hogy merre forduljon. Valljuk be, mindkét verzió meglehetősen idegesítő a gyalogosok számára, de a CES-en bemutattak két megoldást, ami tovább lépett ezeken a lehetőségeken, bár elsőre ezek is olyan eszközöknek tűnnek, amelyek elsőre kifejezetten hülyeségnek látszanak. Ezek pedig a viselhető eszközök, amelyek azon túl, hogynem vonják el a figyelmet, a fogyatékkal élőknek is nagy segítséget jelenthetnek. Ez nem csak kényelmesebbé, hanem biztonságosabbá is teszi a közlekedést, ugyanis nem kell a telefonra pillantani vagy azt böngészve sétálgatni.

A cipő vezet

Az Ashirase a Honda Motor segítségével fejleszette ki azt az eszközt, ami eredetileg a vakok és gyengénlátóknak jelentett volna segítséget, de közben kiderült, hogy bár a fő fókusz még mindig ez, az elkészült prototípus igazából bárkinek hasznos lehet. Két kis lapos négyzetet kell elképzelni, amit a cipőfűzőre lehet rögzíteni, ezekl csatlakoznak egy applikációhoz.

A cipőre rögzíthető eszköz mozgásérzékelővel van felszerelve, illetve vibrál. Az alkalmazás adatokat fogad az érzékelőtől, és összeegyezteti a térképpel és műholddal, erre azért van szükség, hogy a lehető legpontosabb adatokkal dolgozhasson. A két kis eszköz pedig képes adatokat fogadni az alkalmazásból, ezzel könnyítve a navigációt. Vagyis leegyszerűsítve a dolgot, ha balra kell menni, akkor a bal oldali szerkezet rezeg, ha jobbra, akkor pedig az. Ez nagyban segíti a látássérültek tájékozódását, de bárki számára hasznos lehet, aki a tájékozódást szeretné megkönnyíteni.

Google Maps helyett például ilyen cipőre szerelhető kütyüvel tájékozódhatunk Fotó: ashirase

Eltévedést gátló nyakpánt

Hasonló elven működik, de kifejezetten azoknak az embereknek fejlesztette ki a Loovic a nyakpántját, akik könnyen elvesznek. Az egyész egy nyakpánt, ami a kulcscsontot rezegteti, miközben a viselője élvezheti a tájat és a látnivalókat anélkül, hogy a telefonjára kellene néznie. Azt ígérik, hogy megkönnyítik a mobilitást, és segít az ADHD-s embereknek, hogy térben egyszerűbben tudjanak tájékozódni, valamint csökkenti a szorongást, amelyet sokan amiatt éreznek, hogy nem mernek egy ismeretlen terepnek egyedül nekivágni.

Az alapgondolat lényege, hogy nem csak irányít, de közben tanul is, például felismeri azokat a helyeket, ahol sokan eltévednek. Minél több adattal dolgoznak, annál jobban tudnak majd odafigyelni arra, hogy bizonyos kereszteződések vagy csomópontok esetében pontosabban, hang és rezgés kombinációjával segítsék az embereket megtalálni a megfelelő irányt. Segít például olyan tereppontok kiemelésével, amelyek egyszerűbben nyomon követhetővé teszik a navigációt, és segaítenek, hogy ne a térkép, hanem a környezet alapján tájékozódjunk.

Hogy ezek közül valamelyik valóban meghódítja-e majd a piacot, azt még korai megmondani, mindkét cég idén szeretne vele puhatolózni a piacon, hogy melyik jár nagyobb sikerrel, az majd kiderül.

A rovat támogatója a Samsung

Advertisement
38,919KedvelőTetszik
3,042KövetőKövetés
3,390FeliratkozóFeliratkozás

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Audiópartnerünk

Friss Lángoló