Hirdetés

George Floyd halála miatt ma leáll a zeneipar

munshots-_vac0je-hko-unsplash.jpg

Hogy kicsoda George Floyd? Aki olvas újságot, néz híreket, biztosan találkozott vele, vagy legalábbis látta azt, hogy mi robbant ki azután, hogy a 46 éves afroamerikai férfi május 27-én, letartóztatás közben elhunyt Minneapolisban. Floyd a legfrissebb orvosszakértői vélemény szerint azért halt meg, mert egy rendőr majdnem kilenc percen keresztül a nyakán térdelt, miközben Floyd többször jelezte, hogy nem kap levegőt. Az esetet rögzítették is, ebből lehet tudni, hogy a rendőrt egyáltalán nem érdekelte, hogy Floyd nincs jól, és ezt jelzi is, ahogy az sem, hogy már egy társa is szólt, hogy oldalára kéne fordítani a letartóztatottat.

A hivatalos hatósági jelentések szerint Floydra azért hívtak rendőrt, mert állítólag hamis húszdollárossal akart fizetni egy boltban, majd pedig azért használtak ellene erőszakot, mert ellenállt a letartóztatásnak. Utóbbit cáfolja, hogy többen is rögzítették az egész esetet, amin Floyd egyáltalán nem mutat ellenállást, és az sem világos, miért kellett a legdurvább kényszerintézkedést alkalmaznia a rendőröknek. (A nyakra térdelés sok amerikai államban amúgy is tilos, de Minneapolisban is csak akkor engedélyezett, ha nincs más módja a letartóztatásnak.)

Azóta Amerika történelmének legnagyobb tüntetéssorozata kezdődött, amin még a rendőr gyilkosság miatti letartóztatása sem enyhített, és ami több helyen már áldozatokat is szedő zavargásba csapott át.

A tüntetések egyébként nagyrészt békések (vagy annak indulnak), és már túlnyúlnak az Egyesült Államok határain is. Sok országban az amerikai nagykövetségek előtt tiltakoztak a rasszizmus ellen és skandálták a Black Lives Matter jelmondatot.

E mellé állt oda gyakorlatilag egy az egyben a teljes szórakoztatóipar, és emiatt sötétült el töménytelen mennyiségű zeneipari szereplő közösségi médiás oldala #TheShowMustBePaused hashtaggel és a Blackout Tuesday zászlaja alatt. De leállnak a webshopok is, nem tesznek ki posztot a zenekarok, zeneipari szereplők stb.

Ezt a mozgalmat Jamila Thomas és Brianna Agyemang indította el, akik mindketten zeneipari vezetők, és mindketten fekete nők. Ezzel szeretnék egyrészt kiállni George Floyd mellett, másrészt felhívni a figyelmet arra, hogy a zeneiparban is mélyen ott van a mai napig a rasszizmus, és ezek után nem szabad ugyanúgy folynia az életnek. Pláne úgy, hogy a zeneipar a feketék művészetéből lett multimilliárdos úgy, hogy ők maguk a mai napig másodrangú szereplői annak.

Teljesen felesleges felsorolni, hogy ki csatlakozott ehhez a megmozduláshoz, elég csak felmenni a Facebookra vagy Instagramra, és inkább olyat lesz nehéz találni, aki nem. Érdekesség, hogy még az a Phil Anselmo is csatlakozott, akit néhány éve white powerezés miatt közösített ki a zeneipar egy időre, illetve az állandóan rendőrökkel pózoló Five Finger Death Punch tagjai is kénytelenek voltak megszólalni, egyszerre ítélve el a rendőri erőszakot és a nem békésen tüntetőket. Zoltan Bathory gitárost (aki maszkot vitt a Las Vegas-i rendőröknek pár hete) például meg is kérdezték, hogy ezek után is támogatja-e még a rendőröket, és ő erre elmondta, hogy igen, támogatja, de az olyanokat nem, akik George Floyd halálát okozták, és ő is kiállt az elhunyt mellett.

De amúgy tényleg elég csak felmenni az internetre, pörgetni kicsit a Facebookot, és látni fogja mindenki, miről van szó.

Hirdetés

Kommentek

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
827FeliratkozóFeliratkozás

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Audiópartnerünk

Friss Lángoló