Hirdetés

George W. Bush szerint a bevándorlókat démonizálni felelőtlenség, ő is inkább könyvet írt róluk

Talán kevesen tudják George W. Bushról, az Amerikai Egyesült Államok 43. elnökéről, hogy szabadidejében portrékat fest, azt már talán többen, hogy mennyire fontos neki a migráció kérdése. Április 20-án jelenik meg a könyve, amelyben 43, első generációs bevándorló portréját mutatja be, és meséli el az emberek történetét. 

A könyvet egyébként saját bevallása szerint önző érdekből már jóval karácsony előtt ki akarta adni – hogy jobbak legyenek az előadások –, de nem akarta, hogy az a vád érje, hogy bele akar avatkozni a választásokba. Ennek ellenére elég élesen bírálta az elmúlt négy év politikáját az SXSW panelbeszélgetésén, aminek már az elején elmondta, hogy a legnagyobb baj a migrációval az, hogy túl van politizálva. 

Az Out of Many, One: Portraits of America’s Immigrants című könyv profitja olyan szervezetekhez megy, akik bevándorlókat segítenek, és ez után már nem is olyan nehéz rájönni, hogy a volt republikánus elnök milyen álláspontot képvisel a migráció kérdésében. 

Nagyon aggasztott a bevándorlással kapcsolatos retorika. Az elnökségem idején szerettem volna rendbe tenni az eleve rossz bevándorlási rendszert, de nem ment át a javaslat a Kongresszuson 

– mondta az elnök, aki azonnal leszögezte, hogy szerinte a bevándorlók nagyon sokat tesznek az országért és a társadalomért. A könyvvel az volt a cél, hogy úgy beszéljen a migrációról, hogy a bevándorlókról beszél, és megmutatja, kik is ők valójában.  

A szereplőket Bush válogatta össze, és persze ismert emberek is helyet kaptak, mint Dirk Nowitzki, a Dallas Maverick játékosa, vagy elég Arnold Schwarzeneggerre gondolni, aki például arról beszél, hogy szerinte az igazi amerikai álom az, hogy mikor egy álmát megvalósítja, akkor egy újat kezdhet. De szerepel benne Henry Kissinger vagy Madeline Albright is. Utóbbi Prágában született, majd az Egyesült Államok első női külügyminisztere lett, és amikor csak tehette, ott volt az állampolgársági beiktató ceremóniákon. Egyszer valaki odament hozzá, hogy elmondja, milyen jó érzés, hogy menekültből állampolgár lett, Albright pedig azt mondta neki, hogy pontosan tudja, mert ő maga is menekült. 

Hát mi az ország szolgálata, ha nem ez? 

– teszi fel a kérdést Bush, akit elmondása szerint az nyűgözött le igazán, hogy ezek az emberek feladtak mindent, sokszor iszonyatos veszélyeknek tették ki magukat, hogy eljussanak Amerikába, segítséget kaptak, majd mikor új otthonra találtak, azonnal azon kezdtek el dolgozni, hogy segítsenek másoknak. Ráadásul Schwarzenegger és Albright is nagy erővel dolgozott azon a politikai pályafutása alatt, hogy megkönnyítsék a bevándorlók életét és boldogulását. 

A pótanyánk egy mexikói bevándorló volt

Helyet kapott a könyvben Bushék mexikói származású alkalmazottja, Paula Rendon, aki 1959-től gyakorlatilag a haláláig volt a Bush család része, és a volt elnök pótanyaként hivatkozott rá a beszélgetés alatt. Rendon 95 éves korában halt meg, felidézte, hogy Bush öccse és a nő szinte együtt tanultak angolul a tévéből, a nő amerikai állampolgár lett, a gyerekei és az unokái pedig amerikai egyetemeken diplomáztak. Ő tanította meg arra, hogy a bevándorlókról mindig tisztelettel és méltósággal beszéljen. 

De beszélt Gilbert Tuhabonye történetéről is, aki a lánya, Jena Bush Hager edzője volt, és aki Burundiból menekült a hutu támadások elől, majd futóedző lett. 

Neki köszönhetem, hogy a lányom miatt sosem kellett aggódni bulizás szempontjából, mert reggel mindig ment Gilbert’s Gazelles edzéseire

– mesélte Bush, aki azt is elmondta, hogy a férfi most a megkeresett pénzét arra költi, hogy Afrikában tiszta ivóvízhez juttassa az embereket. 

Részlet a könyvből.

Nem szabad a bevándorlókat démonizálni

Munkaerőre van szükségünk, olyan emberekre, akik elvégzik azokat a feladatokat, amik naggyá teszik Amerikát. A cél, hogy az Egyesült Államok gazdasága még erősebb legyen, közös

– mondta Bush, aki a beszélgetés végére eléggé belelendült az aktuálpolitikába is. Szerinte olyan bevándorlási rendszerre van szükség, ami ezt érti. A könyvében arról is ír, hogy mennyire nehéz jelenleg munkavállalói vízumot szerezni, és mennyire ki kellene venni az egészből a politikát és csak azt nézni, hogy mi a jó a gazdaságnak, és mi a jó az országnak. 

Ugyanakkor szerinte szükség van a biztonságos határokra, kell a védelmi rendszer, és érthető is, hogy ezt elvárják a választópolgárok, de önmagában egy fal nem elég. Olyan szabályok kellenek, amik nem azt segítik elő, hogy az emberek beszökjenek dolgozni, hanem olyanok, amikkel meg lehet oldani a munkaerőhiányt. 

Fizessenek bírságot, fizessék be az adókat, tanuljanak meg angolul, és lássuk a munkaviszonyukat visszamenőlegesen, adjunk nekik esélyt, hogy jogszerű legyen a státuszuk

– ez lenne Bush szerint a megoldás a papírok és vízumok nélkül az Egyesült Államokban tartózkodó emberek helyzetének megoldására, nem pedig az, hogy visszaküldik őket. Mert ezek az emberek, ha már itt vannak jó ideje, dolgoznak, részt vesznek a társadalom életében, és adókat is fizetnek, akkor nem rossz állampolgárok, ráadásul sokuknak nincs is hova hazamenni. 

A választást nem csalták el

A beszélgetésen természetesen az aktuálpolitika legfontosabb kérdései is előkerültek. 

Felháborított, és rosszul voltam az egésztől

– mondta Bush a Capitolum elleni támadásról, ami szerinte egyértelmű, hogy nem egy békés tüntetés volt. 

A választási eredményeket akkor igazolták, mikor Bident beiktatták

– próbálta elmismásolni az arra vonatkozó kérdést, hogy ő, mint a republikánusok egyik legismertebb alakja, akinek az egész családjának a neve egybeforr a párttal, mit gondol a választások elcsalásáról, majd egy kis noszogatás után kimondta: 

A választásokat nem csalták el. 

A demokráciára pedig szerinte nem politikai erők vagy a korábbi kormányzat veszélyes, hanem azok az emberek, akik hamis híreket és elméleteket terjesztenek az interneten.

Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,010FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés