Hirdetés

Füttyszó nélkül

Peter Bjorn and John – Living Thing
(2009 Wichita)

Hogy a váratlanul nagy kommerciális siker ennyire nyomasztó is lehet, arra sok példát láttunk már, legutóbb épp a Peter Bjorn and John görnyedt meg kissé a Young Folks súlya alatt. Ezt én valahol értem is, meg nem is: értem, mert a dal tényleg olyan hirtelen repítette őket a legfelső ligákba, amire az akkor már jó ideje létező trió nem nagyon számíthatott. Ugyanakkor nem értem, mert a zenekar régóta minőségi lemezeket tett le az asztalra, a Young Folksról meg még a hülye is megmondta, hogy jóval többre hivatott, mint az MTV2 délelőtti sávjában való néhai szereplésre – mint tudjuk, így is lett, sokat elmond, hogy a szerzemény még hazánkba is csak két év késéssel jutott el.

Tavaly már azért összeszedte magát a hármas egy amolyan démonűző-kísérleti lemezre, ennek Seaside Rock a címe, és végképp csak azoknak ajánlott, akik még csak tervezgetik a könnyűdrog-használatot, és ezért úgy gondolják, hogy az unalmas instrumentális prüntyögés az valójában pszichedélia.

Most pedig itt a Living Thing, ami végre teljes értékű lemez, és ebből már le lehet vonni a következtetéseket Peter, Bjorn, és John jövőjével kapcsolatban. Változások történtek: a hangzás sokat változott, komoly gitározás példának okáért alig hallható, még inkább ráépül a zene Peter Morén most is kellemes, keserédes énekelgetésére, és John Eriksson nagyon okos ütemeire – ez utóbbi bizonyos részeknél akár elmehetne valami amerikai pina-r’n’b-be is. A klipes (mellesleg zseniálisan jó klippes) Nothing to Worry Aboutból pl. bármikor kinézek egy eddig idegen körben elért mainstream-sikert is.

A Living Thingből ugyanakkor nem fog kikerülni akkora „himnusz”, mint a Young Folks, és nem csak a fütyülés hiánya miatt. Bármennyire is magas végig a színvonal, ez már nem a tömegek zenéje, sokkal magába fordulóbb, zárkózottabb lett a már említett Nothing to Worry Aboutot, és a Lay It Downt leszámítva nem is lehet harsány pillanatokat felfedezni. A tévéreklámok meg általában nem szoktak az élet dolgain gondolkozó, búsan bámuló figuráktól válogatni.

Ennek ellenére ez a Living Thing mégis a trió pályafutásának csúcsa, de minimum olyan értékes, mint a Writer’s Block. Hallható, hogy egy kikristályosodott, markáns stílussal rendelkező, képességeivel maximálisan tisztában lévő zenekar írta, aminek nem célja a világ ismételt meghódítása. Én meg csak azon vettem észre magamat, hogy az elsőre nem túl markánsnak tűnő dalok a mindennapjaim részévé váltak, lehet az másnapos reggel, vagy csak egy sima gyors étkezés. Remélem, hogy nem egyedül vagyok így ezzel.

Még több Popcorn

Connect funkcióval újít a Tidal

A streamszolgáltatás saját alkalmazását használhatjuk akár a CD-nél is jobb minőségű zenehallgatásra.

Két bónuszrészt kap az Eufória, az egyiket még idén

A zenében is nagyon erős sorozatnak már készül a második évada, de előtte még kapunk valamit.

Eladó a Bárányok hallgatnak című filmből ismert horrorház

Buffalo Bill házát egész olcsón meg lehet venni.

Kommentek

35,017KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
695FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Audiópartnerünk

Friss Lángoló

Flying Angels – Jön az új Trottel-lemez, itt egy dal róla

Természetesen a Talayapa projekttől is markánsan új megszólalásra számíthatunk.

Időkapszula 2000-be – 20 éves a Linkin Park debütalbuma

Minden idők egyik legsikeresebb debütlemeze ez, és az egyik legfontosabb alapműve nemcsak a felemás megítélésű nu-metal hullámnak, hanem az egész ezredfordulós popkultúrának.

A nők jogaiért küzd egy igazi girl power csajbanda Nyugat-Afrikából

A 10-17 év közötti lányok a zenéjükkel hívják fel a figyelmet az egyenlőtlenségre egy olyan helyen, ahol egyébként iskolába sem járhatnak.
00:03:34

A Scooter nem tud hibázni – Itt van 2020 himnusza

Zseni zene, zseni klip, zseni szöveg.

Jön az új Sigur Rós-lemez, de nem olyan, amilyet gondolunk

Egy 2002-es különleges projektjük felvételét adják most ki.