Hirdetés
Hirdetés

Funtineli boszorkány – Premieren a VAN zenekar új klipje

Lángoló Premier

A 2008-ban alakult debreceni csapat klipet készített Funtineli boszorkány címmel. A dalt Wass Albert azonos című regénytrilógiája ihlette. Dickmann Rolandot, a zenekar vezetője és a dal szerzője ezt mondta róla:

„Jó pár évvel ezelőtt olvastam Wass Albert könyvét, és mélyen megérintett a főhős, Nuca kalandos, de tragikus története és az erdélyi táj vad szépsége. Korábban már találkoztam a kelta és magyar folklórban azzal a történettel, miszerint a vándort énekükkel, táncukkal csábítják az útjába eső tündérek. A sztorik többségében a nász beteljesülésének végzetes következményei vannak – és nem a tündérek számára. Úgy tűnik, ez a motívum a kollektív tudattalanból táplálkozik. Ugyanezzel a jelenettel találkozunk Odüsszeusz szirénjeinél vagy a mitológiai nimfáknál, de a kiváló magyar film, a Liza és a rókatündér is ugyanezt a japán mesét dolgozza fel. A dalban ezt az egy vonalat ragadtuk ki. A téma örök érvényű, a lányok vonzerejétől nincs menekvés, sorsunk pusztulás vagy halál.”

Hirdetés

A dal erősen pengetőcentrikus. A szóló, basszusgitár és akusztikus gitár mellett egy 8 húros középkori hangszer, a ciszter is meghatározó szerepet játszik. Szerkezete a ’70-es évek progresszív-rock stílusát idézi, de főleg a furulya rövid, ám karakteres belépése miatt  némi folkos hatás is érezhető.

A felvételt a szintén debreceni A Péteri Márk Film jegyzi, a felvételek pedig összhangban vannak a dal mondanivalójával, ahogy Madai Szaffi modell aktja is metaforikusan mutatja be az erdélyi táj természetrajzát.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,011KedvelőTetszik
3,068KövetőKövetés
4,580FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók