Hirdetés

Élmény, minőség, kényelem – Így vegyél fülhallgatót

Fülhallgatót venni nem egyszerű, főleg ha az ember a vezeték nélküli fülhallgatók piacán keresgél. Alapvetően persze mindenki ugyanazt akarja: a világ legjobban szóló fülhallgatóját, ami sokáig bírja egy töltéssel, jól néz ki, és nem is kerül sokba. A vezeték nélküli fülhallgatók folyamatosan fejlődnek, árban és dizájnban is látványos köztük a különbség, de hangmérnökökkel és a Huawei Freebuds-család szakértőivel  összegyűjtöttük, milyen aspektusokat érdemes megvizsgálni vásárlás előtt.

Fülben, agyban, kényelmesen

Az egészet érdemes onnan indítani, hogy mi a kényelmes. Az open-fit kialakításra és a fülbe dugós verzió alapjaiban osztja meg a felhasználókat, kevés az olyan ember, akinek mindkét kialakítás egyformán kényelmes és kedves. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai, az például kétségtelen, hogy az aktív zajszűrés tökéletesebb a fülbe dugós verziónál, és sokan vannak azok is, akik az open-fit kialakítást kényelmetlennek érzik sportolás közben. Mások viszont éppen arra panaszkodnak, hogy bedugós fülhallgatók esnek ki állandóan a fülből, ebben az esetben egyébként érdemes kipróbálni más méretű gumiharangot is, mert elképzelhető, hogy mindössze ennyi a probléma, ezért érdemes olyan fülhallgató mellett dönteni, amelynél a gyári csomag része a különböző méretű gumiharang.

A kényelem pedig kulcsfontosságú, hiszen ez lenne a vezeték nélküli fülhallgatók egyik legnagyobb előnye. Az pedig szó szerint létkérdés, hogy ne essen ki az ember füléből a fülhallgató, nem csak azért mert kényelmetlen mindig keresgélni, hanem mert ha véletlenül eltűnik, akkor tulajdonképpen az egész használhatatlanná válik. Ezért is jó, ha kifejezetten azt is vizsgálja egy gyártó, hogy ergonómiai szempontból hogyan alakítsák ki a fülhallgatót, mert ezen múlik például az, hogy kényelmesebbnek vagy akár könnyebbnek érződik a fülhallgató még akkor is, ha csak pár gramm az eltérés egy másik, de másképpen kialakított fülhallgató között.

Apróságnak tűnik, de jó ha olyan fülhallgató mellett tesszük le a voksunkat, ami bírja a vizet. Ez alatt persze nem azt értjük, hogy ebben lehet úszni, hanem nyugodtan lehet használni akkor is, ha esik az eső, vagy éppen sportol az ember, esetleg csak egy szimpla kánikulában ömlik róla a víz. Az IP 54-es szabvány ezekre a helyzetekre pont tökéletes, és megfelelően védi a készüléket.

Töltőtok és töltés

Egy fülhallgató esetében nem csak a konkrét fülhallgatók, de a töltőtok dizájnja is fontos, hiszen itt magáról a töltőről is beszélünk. Nem mindegy mekkora, hiszen mégiscsak egy újabb eszköz, amit magával visz az ember. Legyen minél kisebb, és minél vékonyabb, miközben azért többször is újra tudja tölteni a fülhallgatókat, és az sem baj, ha esetleg különleges a színe. Az olyan apróságok is fontosak, hogy mennyire egyszerű kivenni a tokból, vagy mennyire biztonságosan záródik. Előbb már említettük, hogy fél fülhallgató hiányával nagy a baj, de balesetek mindig történhetnek, ezt elkerülendő a jó fülhallgatók kezelőfelületének része az eszköz keresési funkció is, ami tényleg sokat segíthet a nehéz helyzeteken.

Huawei FreeBuds Pro 2

Téved, aki azt hiszi, hogy minél bumszlibb egy töltőtok, annál nagyobb az akkumulátor kapacitása, pedig alapvetően nagyon fontos, hogy hányszor lehet újratölteni a tokban a fülhallgatókat, viszont a jobb gyártók már nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy egy kisebb, esztétikusabb töltőtokban nagyobb erő legyen, mint egy nagy és kifejezetten nehéz tokba. Érdemes egyébként olyat választani, ami képes a vezeték nélküli töltésre is.

A töltés kérdéskörénél azt kell szem előtt tartani amellett, hogy meddig bírja egy töltéssel a fülhallgató, és a töltőtok, hogy mennyi idő, amíg a lemerült fülhallgató újra feltöltődik. Fontos adat ezen kívül az is, hogy abban az esetben meddig bírja, ha az aktív zajszűrést is használjuk.

Legyen élmény a kezelés

Az úgynevezett kezelői felületen nagyon sok múlik. Tulajdonképpen ez az egyik, ami különlegessé teszi a fülhallgatót már attól a pillanattól, hogy összepárosítjuk a telefonnal. Sok olcsóbb eszköznél ez nem is létezik, és az egész folyamat annyi, mint egy bármilyen másik eszköz csatlakoztatása, a jobbaknál viszont egy komplett irányítópultot tud kezelni az ember, ahol személyre szabhat különböző paramétereket. A dalok léptetéséhez vagy éppen a hangerő szabályozásához használt gesztusvezérlés is nagyon sokat tesz hozzá az élvezeti értékhez. Ahogyan arról már korábban írtunk, a Huawei FreeBuds Pro család esetében például a csippentő mozdulatok segítenek elkerülni a véletlen érintés miatti bosszankodást, és a hangerő is könnyen szabályozható, és a személyre szabási lehetőségek széles tárháza áll rendelkezésre az AI Life alkalmazáson belül. Itt említenénk meg azt is, hogy a Huawei Freebuds Pro 2 egyszerre két eszközhöz is tud csatlakozni, ami szintén nagy kényelmet jelent például munka közben, mikor hiába, hogy a számítógéphez csatlakoztatva játszik zenét, ha hívás érkezik, akkor máris vált a telefonra, és headsetként működik, ha pedig befejeztük a beszélgetést, automatikusan visszatér a zenéhez.

Apropó headset

Bár sokan első sorban zenehallgatásra használják a fülhallgatót, de sok esetben kényelmesebb és egyszerűbb a bejövő vagy kimenő hívásokat is ezen kezelni. Főleg, ha erre a funkcióra is kifejezetten odafigyeltek a tervezésnél. Például ha olyan a mikrofon kialakítása, hogy kettő kifelé, egy pedig befelé néz, ami a Huawei Freebuds Pro 2 esetében azt jelenti, hogy a két kifelé néző mikrofon szűri a zajokat, a befelé néző pedig a redundás zajt a hallójáratban. Ezt elsőre bonyolultan hangzik, de a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy sikerült a gyártónak gyakorlatilag kiszűrni az összes zavaró környezeti hangot, vagyis egy hangos kávéházban sem zavar bele a beszélgetésbe a szomszéd asztalnál ülők megbeszélése.  Ennek pedig a gyakorlati előnye, hogy zajos helyen sem érzi úgy az ember, hogy kiabálnia kell, ami például egy zsúfolt buszon az utazóközönségnek és a telefonálónak is örömhír.

De hogy szól?

Ahogy azt már írtuk, a fülhallgató mégiscsak egyik legsarkalatosabb pontja, hogy jól szóljon. A témában beszéltünk olyan stúdió hangmérnökkel, aki elmondta, hogy hiába rendelkezik két fülhallgató specifikációban ugyanazokkal a tulajdonságokkal, a zenehallgatás az egyiken egy rémálom, a másikon valódi élmény lehet. Ennek a helyzetnek az elkerülésére még az árcetli sem garancia, de az talán beszédesebb lehet, hogy a gyártó együtt dolgozott-e olyan szakértőkkel, akik az életüket a jó hangzásnak szentelik. A Huawei Freebuds Pro 2 esetében ez a Devialet vállalatot jelenti, amiről a nem feltétlenül high-end hangzásban utazó olvasóinknak elmondjuk, hogy a francia vállalat a luxust és a kifejezetten magas minőségű hangzást ötvözi. Utóbbiban nem igazán ismernek kompromisszumot, mérnökeik pedig folyamatosan azt kutatják, milyen innovációkkal tudnánk új szintre emelni a zenehallgatás élményét. A fülhallgatóba négymágneses dinamikus meghajtó és síkmembrán is került, ami részletgazdagabb hangzást eredményez, és eddig általában csak csúcskategóriás vezetékes fejhallgatókba építették. A másik különlegessége a Huawei fülhallgatójának, hogy adaptívan alkalmazkodik a különböző hallójáratokhoz, a viseléshez és a hangerőhöz. Azaz feltérképezi a hallójáratot, illetve folyamatosan korrigálja a hangzást még akkor is, ha nem feltétlenül megfelelően rakta be a felhasználó a fülébe. Ez a gyakorlatban azt eredményezi, hogy mindig részletgazdagon szól majd a zene, és például nem csak akkor lehet hallani az össze részletet, ha a felhasználó bömbölteti a zenéjét. A Huawei fülhallgatója megkapta a a Hi-Res Audio tanúsítványt, amit ugye azt jelenti, hogy a Sony által javasolt és, a JAS (Japanese Audio Association), valamint  a CEA (Consume Electronics Association) által elismerten  az eredeti hangminőség és hangélményben kiemelkedően jól teljesít.

Huawei FreeBuds Pro 2

A Bluetooth minden alfája és omegája

Mivel olyan fülhallgatóról beszélünk, amin se vezeték, se semmilyen más csatlakozási lehetőség, így az élvezeti értékhez sokat tesz hozzá, hogy a bluetooth csatlakozás és annak stabilitása milyen. Manapság nem érdemes már 5.0-s bluetooth csatlakozás alatt keresgélni, a jobb fülhallgatók már meghaladták ezt. Lugosi Dániel, aki zenélés mellett hangmérnökként is dolgozik, azonban arra is emlékeztet, hogy a fülhallgató bluetooth kapcsolata mellett legalább ugyanolyan fontos, hogy az az eszköz, amihez kapcsolódik, mennyire stabil bluetooth kapcsolatra képes, ez ugyanis a legjobb fülhallgató mellett is állandó stabilitási gondot okoz. Éppen ezért azt tanácsolja, hogy mikor kipróbálunk egy fülhallgatót, azt párosítsuk a saját eszközünkkel is, mert előfordulhat, hogy nem a fülhallgatót, hanem a telefont kell szidni azért ha állandóan ledobja a bluetooth-kapcsolatot.

Zajszűrés

Abban a hangmérnökeink is egyetértettek, hogy a zajszűrés az egyik legjobb dolog, és érdemes olyan fülhallgatót választani, ami ezt tudja. Ugyanakkor vannak olyan helyzetek, amikor nem jó, ha teljesen elmerülünk a zenében. Erre jó például az Éberség-mód, ami abban segít, hogy zenehallgatás közben, ha valaki beszél hozzánk, akkor azt felerősíti, a zenét pedig visszafogja. Ugyanez igaz a környezet hangjaira is, ha viszont például munkahelyen vagy utazás közben az a cél, hogy a külvilág teljesen megszűnjön, arra is van megoldás. Erre egyébként kifejezett repülő mód is rendelkezésre áll a zajszűrés négy módja között.

Egyedi hangszínek

Nagyon sok fülhallgató nyújt lehetőséget arra, hogy egyedi hangszíneket állítsunk be, erről a hangmérnököknek megoszlik a véleménye. Van, aki egyenesen zene ellenes bűncselekménynek tartja, hiszen a hangszínek változtatása azt jelenti, hogy az egyik kollégája munkáját szétbarmoljuk. Mások ennél megengedőbbek, és szerintük nincsen baj azzal, hogy az előre, szakemberek által megalkotott hangszínek között kalandozzunk, de abban mindenki egyetértett, hogy bár nagy a kísértés felhúzni néha a basszust, de abból általában az lesz, hogy össze-vissza torzítjuk a zenét, habár nagyon finomhangolásra ezek a lehetőségek tökéletesek, de óvatosan kell bánni ezzel, vagyis akár vissza is ugorhatunk a hangzás pontra, és megállapíthatjuk, hogy amennyiben az eszköz olyan mérnökökkel készült, akiknek a zene a mindene, akkor a hangszínekkel már nem is kell foglalkozni.

A cikkben már többször szót ejtettünk a Huawei FreeBuds Pro 2 fülhallgatóról, amiről a szerkesztőség tesztjét itt tudjátok elolvasni.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

KOMMENT

35,886KedvelőTetszik
2,900KövetőKövetés
1,050FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés

Tesztek

Hirdetés
Audiópartnerünk