Hirdetés
Hirdetés

Frissítő fúziók, a műfaj elismert legendái és vadonatúj művek – Jazzkoncertek a Liszt Ünnepen

A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál a klasszikus és világzene, a tánc, az irodalom és a színház mellett kivételesen sokszínű jazzprogrammal is várja az érdeklődőket: az október 7-én kezdődő fesztivál programjában a hazai és nemzetközi zenei élet kurrens előadóművészei kaptak kiemelt helyet. A Modern Art Orchestra, Sherry Williams, Ravi Coltrane, Vincent Peirani, a Miklósa Erikával színpadra lépő Jazzical Trio és Oláh Kálmán koncertjei mind-mind azt bizonyítják, hogy a műfaj él és virul, sőt: akárcsak születésekor, ma is végtelen kreativitásra és fantáziadús koprodukciókra ösztönzi az alkotókat szerte a világon.

Hirdetés

Már az eseménysorozat nyitókoncertje is szépen példázza, hogy a különböző műfajok jól megférnek egymás mellett: a Fekete-Kovács Kornél vezette Modern Art Orchestra Liszt Via crucis című művének átdolgozását adja elő a Szent István Bazilika fenséges terében. A nem mindennapi eseményen a jazz és a klasszikus zene olyan kiválóságait hallhatja a közönség, mint a ragyogó amerikai énekesnő, Sherry Williams, a nagyszerű magyar szoprán, Horti Lilla, a komponistaként és orgonaművészként egyaránt kiemelkedő Virágh András Gábor és a modern jazz egyik vezető személyiségeként számon tartott New York-i orgonista, Brian Charette. Ugyancsak Fekete-Kovács Kornél nevéhez fűződik a fesztivál egy másik jelentős koncertje Senza Nome címmel, amelyen a komponista-trombitaművész jazzkvintettre és zenekarra írt díjnyertes alkotása is felcsendül a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, a hazai és nemzetközi jazzélet nagyszerű szólistái, Szakcsi Lakatos Róbert, Barcza Horváth József és Németh Ferenc, valamint a szárnykürtön és trombitán közreműködő Alex Sipiagin, a tenorszaxofonos Rick Margitza és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara előadásában.

A fesztivál unikális fúziós produkcióinak sorát gazdagítja a flamand–szintó Tcha Limberger és ifj. Sárközi Lajos koncertje a Magyar Zene Házában, amely a tradicionális cigányzene és az autentikus népzene irányából közelít Django Reinhardt világához. A fellépők nem kevesebbre vállalkoznak, mint hogy a kalotaszegi muzsika és a manouche jazz közös univerzumába kalauzolják a közönséget.

A Jazzical Trio a világhírű szopránnal, Miklósa Erikával készül rendhagyó dalprogramra: bár műsoruk gerincét megkerülhetetlen magyar zeneszerzőink – Liszt, Kodály, Bartók – népdalfeldolgozásai és a négyszeres Oscar-díjas német–amerikai komponista, André Previn szerzeményei alkotják, a bostoni Berklee Schoolban végzett zongoraművész, Káel Norbert átiratában a dalok a jazz hangzásvilágával megfűszerezve, eddig sosem hallott formában születnek újjá. A trió állandó tagjai, Oláh Péter nagybőgős és Lakatos „Pecek” András dobos mellett Kovács Miron csellóművészt is a színpadon köszönthetik majd a fesztivál látogatói.

A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben lép fel a jeles amerikai szaxofonos, zenekarvezető és zeneszerző, Ravi Coltrane, aki – noha vezeték- és keresztnevét is világhírű muzsikusok után kapta –egyéni hangjával és megkérdőjelezhetetlen tehetségével írta be magát a modern jazztörténetbe. Ez alkalommal egy meglehetősen személyes műsorral készül: nem saját szerzeményeit hozza el a közönségnek, hanem pályafutása során először szülei, John és Alice Coltrane emléke és feledhetetlen zenei öröksége előtt tiszteleg egy egész estés műsorral három kiváló muzsikustársa, a szintén zenészcsaládból származó nagybőgős, Rashaan Carter, a virtuóz izraeli zongorista, Gadi Lehavi és az észak-kaliforniai jazzdobos, Elé Howell közreműködésével.

A Liszt-díjas Oláh Kálmán rendszeresen bizonyítja koncertjein, hogy a jazz és a klasszikus zene közötti átjárás nem csupán lehetséges, de zenésznek és hallgatóságának egyaránt inspiráló és üdítő kaland. Előadóművészként kísérletezett már mások mellett Bartók és Kodály műveivel, de a fesztivál névadójának életművéhez is szoros szálak fűzik: ezúttal Liszt emblematikus műveire írt reflexióit és parafrázisait ismerheti meg a közönség.

Irigylésre méltóan lezser, játékos és eleven: a francia harmonikás, Vincent Peirani és zenésztársai, az olasz gitáros, Federico Casagrande és a New Yorkban élő izraeli dobos, Ziv Ravitz olykor ringató, máskor sodró lendületű, popos hangzású dalait még azok is könnyedén megszeretik, akiktől a klasszikus jazz világa kissé távolabb áll. A zenekar legutóbbi lemezén sajátos hangszerelésben szólalnak meg olyan előadók slágerei, mint a Nine Inch Nails, Marilyn Manson vagy épp Bishop Briggs, akinek elképesztő TikTok-karriert befutott River című opusza kapott helyet a Jokers című, rövidesen a Budapest Music Centerben is hallható albumon.

Az október 7-től 16 napon át tartó Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál részletes programjáról és eseményeiről a www.lisztunnep.hu oldalon találhatók további információk, az eseménysorozat hivatalos blogján pedig exkluzív tartalmak, tematikus olvasnivalók, cikkek, lejátszási listák és érdekességek várják a fesztiválozókat.

Fotó: Németh András Péter

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,981KedvelőTetszik
3,056KövetőKövetés
3,810FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók