Hirdetés

Fonogram 2020: megvannak a nyertesek!

fonogram-2020-arculat-napsarga.png

A Fonogram-nap nevű online esemény keretén belül, egy egész napos műsorfolyam során a MAHASZ tegnap kihirdette a Fonogram – Magyar Zenei Díj 2020-as nyerteseit. A Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége közel három évtizede minden évben odaítéli a különböző zenei stílusok hazai és nemzetközi legjobbjainak az őket megillető szakmai díjat. 2020 sem kivétel. Részletek és nyertesek a hajtás után. 

Az egyes zenei kategóriák győzteseire online videók formájában derült fény. Az online műsorfolyam egész nap a www.fonogram.hu oldalon, illetve a Fonogram – Magyar Zenei Díj közösségimédia-felületein futott. A nyerteseket bemutató kisfilmekben a művészek videóüzenetben reagálhattak a díjra, üzenhettek a zenei szakmának, a közönségüknek.

#azévslágere közönségszavazáson az elmúlt évben népszerűvé vált 40 dalból álló listából a zenekedvelők online választhatták ki kedvencüket. A nyereményjátékkal egybekötött szavazás győztese, a Bagossy Brothers Company “Olyan Ő” című dala kapta “Az év hangfelvétele” Fonogram-díjat.
 
A szakmai szavazáson zenei szakemberekből, újságírókból és zenészekből álló, összesen 26 tagú szakmai zsűri több mint 800 nevezés közül választotta ki 18 kategória 5-5 jelöltjét (holtverseny esetén 6). Közülük kerültek ki a nyertesek a mainstream pop-rocktól az alternatív/indie-rock, hard rock/heavy metal, rap/hip-hop műfajokon át egészen az olyan speciális kategóriákig, mint a gyerekzene, a nép- és világzene, a szórakoztató stílusok vagy épp a jazz.

 
A Fonogram-nap zárásaként fény derült a 2020-as év életműdíjasaira: a legendás énekesnő, Kovács Kati videóüzenetben üdvözölte rajongóit és kollégáit, a róla készült kisfilm bemutatta eddigi pályája néhány felejthetetlen pillanatát. A szakmai életműdíjas Gőz László tanár, zenész és a Budapest Music Center (BMC) alapítója, vezetője. Szakmai háttértevékenysége az egész magyar zenei életet meghatározza.

A különböző kategóriák nyerteseinek névsora: 

1. Az év hazai klasszikus pop-rock albuma vagy hangfelvétele: Hobo – Hé, Magyar Joe! (GrundRecords – A lemezről itt írtunk, Hoboval készült interjúinkat itt és itt olvashatod.) 

2. Az év külföldi klasszikus pop-rock albuma vagy hangfelvétele: Bryan Adams – Shine A Light (Universal Music)

3. Az év hazai modern pop-rock albuma vagy hangfelvétele: Rácz Gergő x Orsovai Reni – Mostantól (Schubert Music Publishing)

4. Az év külföldi modern pop-rock albuma vagy hangfelvétele: Billie Eilish – When We All Fall Asleep, Where Do We Go? (Universal Music)

5. Az év hazai alternatív vagy indie-rock albuma vagy hangfelvétele: Mörk – The Resurrection Of Mörk (Schubert Music Publishing – A zenekarral készült interjúnkat itt olvashatod.) 

6. Az év külföldi alternatív vagy indie-rock albuma vagy hangfelvétele: Lana Del Rey – Norman Fucking Rockwell! (Universal Music)

7. Az év hazai elektronikus zenei albuma vagy hangfelvétele: Krizso – Boys In The City, Girls From The Woods (szerzői kiadás)

8. Az év külföldi elektronikus zenei albuma vagy hangfelvétele: Armin Van Buuren – Blah Blah Blah (Sony Music)

9. Az év hazai rap vagy hip-hop albuma vagy hangfelvétele: Ganxsta Zolee és a Kartel – Oldskool (MFM Music)

10. Az év külföldi rap vagy hip-hop albuma vagy hangfelvétele: Lil Nas X feat. Billy Ray Cyrus – Old Town Road (Sony Music)

11. Az év hazai hard rock vagy metal albuma vagy hangfelvétele: Leander Kills – Luxusnyomor (Keytracks Hungary), Mudfield – Sárrét (Keytracks Hungary)(megosztott díj – holt verseny)

12. Az év külföldi hard rock vagy metal albuma vagy hangfelvétele: Slipknot – We Are Not Your Kind (Magneoton/Warner Music) (A lemezről itt írtunk.

13. Az év hazai hagyományos slágerzenei albuma vagy hangfelvétele: Balázs Pali – Majd holnap írok… (szerzői kiadás)

14. Az év hazai kortárs szórakoztatózenei albuma vagy hangfelvétele: Cimbaliband – Iram (Fonó)

15. Az év hazai gyermek albuma vagy hangfelvétele: Veronaki – Mosó Masa mosodája (Universal Music Hungary)

16. Az év hazai jazz albuma vagy hangfelvétele: Sárik Péter Trió – X Bartók (szerzői kiadás)

17. Az év hazai világ- vagy népzenei albuma vagy hangfelvétele: Lajkó Félix & Volosi – Lajkó Félix & Volosi (Fonó)

18. Az év felfedezettje: Carson Coma (Gold Record)

19. Az év hangfelvétele: Bagossy Brothers Company – Olyan Ő (Prime Event Management)

Hallgass még több magyar zenét, #mertkelladal!

Hirdetés

Kommentek

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
874FeliratkozóFeliratkozás

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Audiópartnerünk

Friss Lángoló