Hirdetés

Fokmérő fiatal lányok és a colorStar

Kivételes eseménynek lehetett szem és fültanúja az, aki szombaton a MÜPA színháztermét célozta meg programnak, ahol a colorStar lépett a színpadra egy különleges, általuk deLuxe-nak nevezett műsorral. A produkcióban vendégzenészként Kiss Erzsi és Sós Tamás (Csonti) is szerepelt, illetve a Pawaa Mitaiko 3 tagú dobszekciója is velük tartott. A helyszín vizuális elemek használatát is lehetővé tette, így egy nagyon látványos kétórás előadás született. Ezután a zenekar két tagjával, Szalay Péter gitárossal, és Keleti András énekes-gitárossal beszélgettünk.

Milyen volt? Nektek hogy tetszett a MÜPA, hogyan éreztétek magatokat a színpadon?
Szalay Péter: Az elején belecsúszott egy-két apróbb technikai hiba, de reméljük, ti nem vettétek észre. Kicsit más ez a környezet, mint, amihez hozzá vagyunk szokva. Itt nem volt az a hangulat, ami egyébként minden koncerten megvan, furcsa volt az ülő közönség és a csend is a nézőtérről. Az első visszajelzések, és a taps után kezdtük érezni, hogy átjön, átjöhet. Onnantól kicsit magabiztosabban álltunk.

Mennyit készültetek erre az estére többet, másképp, mint egy „normális” koncertre?
Keleti András: Egy hónapja kezdtük el a próbákat, de maga a produkció már 2006 óta alakul, akkor a 10. születésnapunkon találtuk, ki, hogy lesz egy ilyen esténk. Azóta tervezzük. A próbák az utolsó héten lettek egyre sűrűbbek, amikor is már egész napokat végigpróbáltunk. Nehéz volt összeszedni a zenekar tagjait, a vendégzenészeket, és összeegyeztetni az időpontokat.

Ha már itt tartunk, van-e kedvenc koncerthelyszínetek, esetleg a MÜPA lehet-e az?
KA: Pesti viszonylatról tudunk beszélni, ami speciel két helyet érint, az egyik a Gödör, a másik az A38 állóhajó. A Gödör nagyon jó helyszín, semmiképp sem szeretnénk lerántani, de az akusztikája nem feltétlen azt szolgálja ki, amit egy élő zenekar szeretne. Ez ugye adottságait tekintve számottevő, nem ebből a célból épült, viszont nagyon jó a közönség és a hely. Az A38 viszont hangzásban tökéletes, de mégis van valami, ami hiányzik belőle, talán a Gödör tágas terei? A cél az lenne, hogy a kettőt ötvözzük, jó helyszín, tökéletes hangzás és közönség. Ha össze lehetne gyúrni a kettőt, az lenne az igazi.
SzP: Én azt tenném hozzá, szívesen mondanánk a MÜPÁra, hogy a kedvenc koncerthelyszínünk, ugyanis jó lenne mindig ilyen műszaki háttérrel, visual és fénytechnikával fellépni. Ezek a dolgok a mi produkciónknál kiemelt fontosságúak.

A koncertre visszatérve, gondoltatok-e arra valaha, hogy a központi szerepben esetleg valaki más énekeljen?
KA: Voltak próbálkozások, több női előadót meghallgattunk már, de valahogy egyikük sem volt annyira simulékony a zenénkhez, hogy passzolt volna. Kiss Erzsi az, aki a leginkább beleérzett eddig, vele régóta dolgozunk szívesen. A korábbi számainkba amúgy is nehéz lett volna beilleszteni egy új hangot, arcot, hiszen eleve alig van bennük szöveg.

Ha már a hangzásról beszéltünk, miért a fejmikrofon? Miért nem mikrofon?
KA: Kényelmes és praktikus. A koncertek alatt túl sokat kütyüzök, sok mindent kell egyszerre állítgatni. Például a pedál néha elérhetetlenül messze lenne, vagy lehetetlen lenne visszahajolni, odaérni a mikrofon elé, az pedig kárára lenne a hangzásnak, és az élménynek is.

Milyen a közönségetek, kikből tevődik össze, kik veszik meg a lemezeiteket?
SzP: Szerencsére cserélődik folyamatosan, tehát ha egy generáció egy kissé mondjuk ”kikopik” akkor is láthatóan működik az utánpótlás. Sok fiatal jár, aminek örülünk, sok a fiatal lány, az ő fogékonyságuk szerintem jó fokmérője egy produkció frissességének… főleg, ha nem egy ún. fiúcsapatról van szó. És hát a jelenlétük bizony komoly közönségszervező erőt képvisel.
KA: Igen, a fiatal lányok nagyon befogadóak és nyitottak a zenénk iránt, ők igazán jó közönség.

Ez a bizonyos közönség, ami bővül mostanság, elég ahhoz, hogy ebből éljetek meg, hogy a colorStar lehessen a főfoglalkozás?
SzP: Nem, nem elég. Mindannyian több mindent csinálunk, most épp az van, hogy fejenként három zenekarban játszunk, és a szintetizátoros pedig, azt hiszem programozó főállásban. Ebből szimplán nem lehet megélni, Magyarország túl kicsi piac.

András, egy korábbi találkozásunknál már beszéltünk arról, hogy rendszerint a fesztiválokon világosban kaptok helyet a színpadon. Szerinted mikorra várható, hogy felkerültök abba a „kasztba”, hogy végre fő műsoridőben játszatok?
KA: Azon vagyunk, az a célunk, de ez nyilván nem a mi döntésünk, ez is a piac része. De amit mondtál, az amúgy szerintem a fesztiválok nagyszínpadára vonatkozik. A helyzet az, hogy általában sötétben, fő műsoridőben játszunk, csak nem a főszínpadon, a Kispál és a Prodigy között.
SzP: De ez pl. a Sziget esetében így is egy teltházas WAN2 Sátrat jelent, 11-éjfél körüli kezdéssel, és kb. négy – ötezres közönséget.

Hol láthatjuk a colorStar zenekart legközelebb?
SzP: A nyáron több fesztiválon is fellépünk: Volt, BalatonSound, Hegyalja, SZÍN, Sziget, EFOTT-on is ott leszünk.

Olvastam, hogy készültök Debrecenbe is egy koncerttel? Ugyanazt a műsort láthatjuk majd, mint itt a MÜPÁ-ban?
KA: Nem, az egy másik deLuxe műsor lesz, hasonlóan a ma estihez, ami viszont csakis ide készült. Ott is lesznek vizuális elemek, és vendég fellépők, de nem teljesen ugyanaz a koncepció.

Akkor ezek szerint van erre igény, hogy ehhez hasonló, komplexebb műsorral álljatok közönség elé? Mostanában többen, több helyen rukkolnak elő hasonlóval a popzenei színtéren.
KA: Igen. Ezeken az előadásokon meg lehet mutatni a hangokat, a látványt, élvezhetőbb lesz az élmény, a hely adottságait tekintve, de a MÜPA egyébként is csak különleges és egyedi műsorokkal foglalkozik, itt csak kuriózummal lehet színpadra kerülni.

(Interjú: Papp Rita és Jóni Bernadett)

Kommentek

Film készül B.B. King életéből, Bunk Moreland játssza majd a főszerepet

A film nem öleli fel a legenda teljes életét, inkább a fiatal zenész Michael Zanetishez köthető kapcsolatát mutatja be.
35,017KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
694FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Audiópartnerünk

Friss Lángoló

David Hasselhoffnak van egy metálzenekara, pénzt gyűjtenek az első klipre

Aki hallani akarja The Hoff metáldalát, adjon pénzt. Klip is lesz hozzá.

Jön az Iron Maiden Budapestre

A magyar főváros is bekerült az Iron Maiden Legacy Of The Beast turnéjának utolsó szakaszába.

Koncertekkel teli szállodaként és zenei inkubátorházként működő központ épül Amerikában

A Universal Music Group szállodájában akár a szoba erkélyéről lehet nézni a koncerteket.

Magyarországon is elérhető lesz a black metálosok álomtelefonja

Az utóbbi idők egyik, ha nem a legizgalmasabb koncepciójával állt elő az LG.