Hirdetés

foehn – Premieren a nís új EP-je

A nís egy 2017-ben alakult progresszív, alter-grunge rock, sludge vonalat képviselő zenekar, akikről már volt szó a Lángolón többször is, és akik a most megjelenő lemezükkel egy egészen új fordulatot vesznek zenei pályafutásuk során. A dalok végkifejlete egy hosszú folyamatnak a része, mivel a témák már korábban megszülettek, viszont mostanra kapták meg kiforrott változatukat, amik mind lényeges tartalommal bírnak.

A zenekar így nyilatkozott az új lemezről:

“A lemez első dala, az unturned, napjaink egyik nagy problémáját, az emberek közti észrevétlen eltávolodást ragadja meg. A folyamatot lassúsága miatt nem érzékeljük, csupán a végeredményt, hogy a másik már rég nincs olyan közel hozzánk, mint addig. A második, passing címet viselő szám személyes veszteségből merített motiváció miatt egy sokkal mélyebb mondanivalót hordoz magában. Központi témája ugyan az elmúlás, amely abban az értelmezésben láttatja, mint egy nagy energiafolyamnak a részét, nem pedig valaminek a végét. Ezt a folytonosságot egy folyómotívum viszi végig a dalban, melynek van egy forrása, egy iránya, és egy nagy folyam, ami felé haladunk az életünk során. A víz ugyanakkor egybefügg olykor a gyásszal, hiszen az is örvényként húz le, fojtogat, és elveszi a levegőt. Ezt a két végletet ragadja meg a dal, és ezekben az érzelmi világokban utaztat bennünket, mivel az életünk során is gyakran ilyen hullámvölgyekben érezzük magunkat, csapongva a vándor között, aki mindig megy tovább és a szenvedő alany között. A harmadik dal a primogeniture, szövege a generációnk olyan helyzetbe kényszerítését fogalmazza meg, amiből gyakran a körülmények miatt nem szabadulunk, és inkább belenyugszunk. Ez a dal egy kreatív munkamenetnek a része, ami az eredeti lemeztervezési folyamatnak nem volt a része, de a dal megírása olyan löketet és vérfrissítést adott, hogy úgy döntöttünk, ennek mindenképpen szerepelnie kell az új lemezen.”

A lemez borítója is hasonlóképp az érzelmekre apellál, mivel a zenekarnak nem volt konkrét elképzelése a borítót illetően, hanem az általuk felkért Mezei Bence elképzelései valósultak meg annak alapján, hogy milyen érzéseket váltott ki belőle a lemez hallgatása, és ezt milyen képi világgal tudná a leginkább visszaadni.

Az új lemez mellett koncerttel is érkezik a nís, amit hosszú idő után október 22-én a budapesti Robotban a Mudi és az Angertea zenekarok társaságában adnak majd.

A lemez:

Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,000FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Programok

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk