Hirdetés
Hirdetés

Fizetne bárki 300 ezer forintot ronda Beatles-mackónadrágért?

Ki mennyire szereti a Beatlest, és a szeretetet hogyan lehet beárazni? Egy vérbeli rajongó megveszi az összes lemez összes változatát? Díszdoboz is szükséges, vagy elegek csak a lemezek? És mi van a merch cuccokkal? Ha a bármelyik fast fashion áruházban vásárolt póló ciki, akkor az igazi rajongónak több mint 300 ezer forintot kell költeni egy olyan melegítőalsóra, ami egyébként úgy néz ki, mintha gúnyt űzne a zenekarból?

Hirdetés

A Beatles-rajongóknak idén nagyon mélyen magukba kellett nézni. Kezdve azzal, hogy a Peter Jackson-féle dokumentumfilmben előkerültek a viták és a konfliktusok is, de egyébként is jellemző volt, hogy 2021-ben egy rakás olyan aktivitása volt a fél évszázada nem létező zenekarnak, aminek a végső célja az volt, hogy az emberek fizessenek.

  • Áprilisban kijött a John Lennon/Plastic Ono Band deluxe kiadása, valamivel több mint 40 ezer forintos áron.
  • Júliusban Paul McCartney kiadta a McCartney III átdolgozását, járt hozzá dobókocka, ceruza meg jegyzettömb is, és olyan 26 ezer forintért lehetett hozzájutni.
  • Augusztusban George Harrison All Things Must Pass újrakiadása jött, ahol a hiperextra deluxe doboz 375 ezer forintba került.
  • Aztán megjelent Paul McCartney dalszöveges könyve, 35 ezer forintért lehetett megvenni.
  • Majd jött a Get Back dokumentumfilm, amihez természetesen szintén lehetett újrakiadásokat időzíteni. A Let it Be megjelent újra picture discen 15 ezer forintért, volt egy 48 ezer forintos deluxe CD verzió, és egy 56 ezer forintos deluxe vinyl-verzió is. És a dokumentumfilmről is megjelent egy könyv, 17 ezer forintért.

De ez mind aprópénz a Stella McCartney-kollekcióhoz képest

Abba most direkt nem mennénk bele külön-külön, hogy a merch-cuccok mennyire szépek és esztétikusak, és persze azt is meg kell jegyezni, hogy Paul McCartney lánya, Stella McCartney az egyik legismertebb divattervező, aki egyébként sem olcsó ruhákat gyárt, de talán így is izgalmas, hogy

a kollekció legolcsóbb darabja egy 30 ezer forintos zokni. 

De van benne közel 400 ezer forintos pulóver is, ugyanennyiért kardigán, és 200 ezres vászontáska, meg 120 ezer forintos fekete póló. 5 és fél millió forint lenne, ha a kollekció minden darabjából vásárolna magának egyet egy rajongó.

Beatles-kollekció

Persze most lehet azt mondani, hogy az egy dolog, hogy ilyen áron adnak termékeket, de más kérdés, hogy ezeket hányan veszik meg. A kollekcióból az M és L méretű zoknik már elfogytak, de ennél sokkal beszédesebb, hogy a Beatles vége óta  minden üzleti döntés megalapozottnak bizonyult, vagyis előzetesen felmérték a keresletet, a fizetőképességet, és nem volt olyan kiadvány, amivel befürödtek volna. Elég csak arra visszagondolni, hogy megvárták a CD kiadásokkal 1987-et, vagyis meggyőződtek arról, hogy ez a formátum nem csak egy átmeneti hóbort lesz, hanem évtizedekben lehet vele számolni. Vagy hogy mekkora hír volt 2010-ben, hogy a Beatles katalógusa is elérhetővé vált az iTunes-on, egészen pontosan 7 évvel az után, hogy digitális zeneáruházat hozott létre az Apple. A streaming szolgáltatásokra pedig 2015-ben kerültek, miután egyértelművé vált, hogy ez a jövő, sőt kissé le is késtek róla.

Merch kérdésben úgy tűnik nem késlekedtek, és nem félnek attól sem, hogy a szokványostól eltérően, vagy legalábbis eltérő áron adják. Hogy ez pofátlanság vagy remek üzleti érzék, azt majd az idő eldönti.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,982KedvelőTetszik
3,057KövetőKövetés
3,800FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók