Hirdetés

A jövő nyár még nem lesz az igazi a fesztiválok szempontjából

Nagy-Britanniában megkezdődött az emberek oltása, a kulturális miniszter ennek okán azt mondta, hogy ő jövő tavaszra, egészen pontosan húsvétra várja, hogy a rendezvényipar visszatérhet a normális kerékvágásba. Németország, Svájc vagy Spanyolország szakemberei ennél azért jóval szerényebben mernek ígérgetni, ők egyöntetűen azt mondják, hogy az oltóanyagok engedélyezése után legalább 6-12 hónap kell, hogy a rendezvények iparága teljesen talpra álljon.

Az EU tagországai közösen állapodtak meg a vakcinák vásárlásáról, jóváhagyásáról és forgalmazásáról és jelenleg az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyására várnak, amely várhatóan december közepe és az év vége között várható. Ezek után kezdődhet el a lakosság oltása, így a nagyobb fesztiválok szervezői meglehetősen nehéz helyzetben vannak, hogyan is készüljenek a 2021-es szezonra. Nem véletlen, hogy Gerendai Károly is arról beszélt, hogy egyáltalán nem biztos, hogy jövőre már meg lehet tartani egy olyan gigafesztivált, mint a Sziget, hiszen az egész tervezést keresztülhúzza az a bizonytalanság, ami miatt a szervezők azzal sem tudnak tervezni, hogy egyáltalán hányan vennének részt a fesztiválon. Azt viszont Gerendai sem tartja lehetetlennek, hogy kisebb, nem a nemzetközi közönségnek szóló fesztiválokon lehet majd jövő nyáron bulizni.

Lehet, hogy jövőre sem lesz Sziget

Jens Michow a német Koncert- és Rendezvényipar Szövetségének (BDKV) ügyvezető elnöke szerint 2021-ben már visszatérhet az élőzene, ugyanakkor valószínűleg a korlátozások egy jelentős része is megmarad még, amíg a járvány nem ér véget, vagy amíg nem kapták meg elegen a védőoltást. Szerinte az egész iparág jövője azon múlik, hogy a 2021/22-es télen milyen lesz oltottság, és mennyire lesznek még érvényben korlátozások.

“Ha a várakozásainknak megfelelően alakul minden, akkor 2022-ben térhet vissza az ipar a régi kerékvágásba országosan, és 2023-ra nemzetközi szinten visszatérhet a világjárvány előtti időszak akkor, ha a nemzetközi partnereknél sem lesznek már korlátozások.”

Németországban a szövetségi államok határozzák meg, milyen ütemben történik a lakosság beoltása, jelenleg vakcinaközpontokat hoznak létre, amik a tervek szerint december folyamán készen lesznek, hogy mire megvan az EU engedélye az oltóanyagokra, indulhasson a tömeges oltás. Hasonló a helyzet egyébként Svájcban is, ahol a kantonok intézik az oltásokat. Stefan Breitenmoser a Svájci Zenei Promóterek Szövetségétől (SMPA) azt mondja, hogy nem biztos, hogy minden kanton megfelelően felkészült a lakosság oltására, ezért ő inkább a jövő év elejére teszi az oltás megkezdésének időpontját, és szerinte jövő év végén lehet időszerű beszélni a zeneipar visszatéréséről. Ő az egyik legnagyobb problémát abban látja, hogy idén újra bedőltek a jegyértékesítések, akkora a bizonytalanság. Emiatt, és az utazási korlátozások miatt a legtöbb külföldi előadó nem kockáztat, hanem inkább 2022-re tolja a turnéját.

“2021 vége előtt nem számítunk arra, hogy visszatér a normális működés, bár mindenképpen enyhíteni fognak az intézkedéseken, de legalább hat hónappal számolunk, mire a korlátozások teljes feloldása után visszatérhet minden a régibe.”

Virginie Masserey a svájci közegészségügyi hivatal vezetője szerint a svájci oltóprogramnak 2021 nyaráig be kell fejeződni, vagyis ha innentől számolhatják a fél évet, akkor valóban csak év végén beszélhetnek a rendezvényipar újraindulásáról.

fesztivál
Fotó: Aranxa Esteve / Unsplash

A spanyolok inkább nem spekulálnak konkrét időpontokkal, hanem azt mondják, hogy talán 2021 nyarán már jöhet némi enyhítés, de minden az oltási ütemtervtől függ. Több fesztivál is bejelentette már Spanyolországban a 2021 nyarára tervezett eseményeket, és reménykednek abban, hogy már korlátozások nélkül, vagy legalábbis minimális korlátozással meg lehet majd ezeket tartani. A spanyolok már tudni vélik, hogy december 29-ig megjön az engedély a Pfizer oltóanyagaira, és január 12-ig engedélyezik a Moderna oltóanyagát is, az oltások pedig januártól indulnak, és május-júniusig 15-20 millióm ember kapja meg őket.

Németország 2,5 milliárd euróval segítené, hogy lehessen eseményeket szervezni

Több mint 900 milliárd forintnak megfelelő biztosítékkal száll be a német kormány a rendezvényszervezők kockázatának csökkentésébe, hogy 2021 második felére már tudjanak anélkül rendezvényeket szervezni, hogy a járvány miatti pénzügyi kockázat súlya agyonnyomja őket. Az alap azért jött létre, hogy jövő év második felére már kezdjenek eseményeket szervezni a szakemberek, az állam pedig átvállalja az esetleges lemondással kapcsolatos költségeket, ha a járvány miatt akkor sem tudják megtartani az eseményt.

Ellenkező esetben a járvány véget ér valamikor, de nem lesznek koncert. Így az egész gépezet talpra tud állni

– indokolta az alap létrehozását Olaf Scholz, német pénzügyminiszter. Ezen túl arról is beszélt, hogy egy olyan finanszírozási programon dolgoznak, ami a koronavírus miatti kapacitáskorlátozások kompenzálását látná el, illetve a hibrid előadásokat támogatná, vagyis hogy az élő mellett online is nyomon lehessen követni az eseményt.

Októberben az osztrákok is hasonló intézkedést jelentettek be a rendezvényszervezők kockázatának csökkentéséről, és lehetővé tette számukra, hogy a szokásos módon folytassák tevékenységüket, ehhez pedig egy 300 millió eurós (108 milliárd forintos) alapot hoztak létre, amiből azokat támogatják, akik a megszorítások idején koncerteket szerveztek az akkori szabályoknak megfelelően (1000 ember ültetve beltéren, vagy 1500 ember szabadtéren), de a szigorúbb korlátozások bevezetése miatt ezeket is le kellett mondaniuk.

Ebből az alapból nem csak a koncertszervezők részesültek, hanem azok is, akiket szintén érintett a kapacitáskorlátozások bevezetése, vagyis a rendezvénytechnikai cégek, hotelek is.

Nem csak az osztrák cégek részesülhettek ebből, hanem azok is, akik más országba vannak bejegyezve, de osztrák események lebonyolításában és szervezésében vállalnak szerepet.

fesztivál
Fotó: Tim Toomey / Unsplash

A dán kormány szintén ősszel kezdett bele a programjába, ami a rendezvények szervezését ösztönzi, és ők is a biztosítások helyett inkább a kártérítések átvállalására törekednek. Emellett kulturális intézmények, és zenei helyszínek, jelentős támogatásokért folyamodhattak a szeptembertől és októbertől zajló események finanszírozására, amiben a távolságtartás miatt kiesett bevételeket az állam kompenzálja, az esemény költségvetésének 65 százalékát, maximum 1,5 millió dán koronáig, azaz 72,5 millió forintig eseményenként.

Ahogy közelít 2021 a zeneipar szereplői úgy tűnik, hogy már látják a fényt az alagút végén, vagy legalábbis elkezdtek a kárenyhítésen túl az újrakezdés megoldására fókuszálni. Az európai fesztiválszövetség (Yourope) a kontinens vezető fesztiválszervezőivel egy olyan megoldáson dolgozik, ami lehetővé teszi, hogy a szabadtéri rendezvények azonnal visszatérhessenek teljes kapacitáson, amint biztonságosnak ítélik meg a szakemberek a helyzetet. Ennek érdekében megalakult a Solutions for Festivals munkacsoport, ami amellett, hogy egészségügyi szakemberekkel egyeztet, a munkába bevonja a produkciós szakma nagyobb neveit, és kikéri azok véleményét is, akik a szervezésért, a különböző ellátási rendszerekért vagy a fesztiválok biztonságáért felelnek. A cél pedig az, hogy legyen egy kész, biztonságos, mindenki számára elfogadható, és a törvényi előírásokat betartó forgatókönyv, hogyan lehet 2021-ben fesztiválokat tartani.

Itthon a fesztiválok eddig leginkább csak magukra, és a közönségükre számíthattak az életben maradáshoz. A Fishing On Orfű elsőként jelentette be, hogy jövőre nekifutnak újra, rögtön két dátummal. A támogatóknak pedig egy rendkívüli keddi beköltözőnappal kedveskednek 06.15-én (vagy 08.24-én), amire pluszban jegy nem kapható, itt csak a fesztivál legeltökéltebb segítői lesznek jelen, és élvezhetik a kifejezetten nekik szóló koncerteket. Támogatói csomagokkal jelentkezett a Rockmaraton is, amiket akár karácsonyra is be lehet szerezni.  A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Merkely Béla a Semmelweis Egyetem rektora arról beszélt, hogy amíg a lakosság 60 százaléka nincs beoltva, valamennyi ember veszélyben van. A szakemberek legalább ennyi embert kell beoltani ahhoz, hogy a nyájimmunitás kialakuljon. Hogy mikor kezdődhet el az oltási program, arra vonatkozóan még nincs pontos dátum, így azt is nehéz megjósolni, hogy mikorra érheti el az ország a nyájimmunitást.

Pótdátumot kap 2021-ben a Fishing on Orfű, itt a zenei program és elindult a jegyértékesítés is

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

37,440KedvelőTetszik
2,901KövetőKövetés
1,050FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetésspot_img

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk