Hirdetés

Bedobom a gépbe a megunt ruháimat, a végén kijön egy új

Stockholmban már látható működés közben a H&M új gépe, ami használt ruhákból csinál újat. A kezdeményezés lényege, hogy a megunt vagy kiselejtezett ruhadarabok ne a szemétbe kerüljenek, hanem újra tudják hasznosítani.

Még mielőtt a H&M Looop nevű gépét méltatnánk, jó ha megemlékezünk arról, hogy a divatipar a második legpiszkosabb iparág a Földön. Igen, a gyárak is rosszak, meg a sok autó vagy az esőerdő irtása, de ami igazán rossz még az a hegyekben felhalmozott ruhaszemét. A fast-fashion boltok, mint mondjuk a H&M folyamatosan jönnek elő az újabb és újabb darabokkal, és az emberek vagy eldobják, az egyébként még jó, de már nem a legújabb ruhadarabjukat, vagy az üzletek szórják ki a szeméttelepre a rajtuk maradt árut. De még akkor is ritka, hogy valaki elviszi a varrónőhöz megvarratni a szétszakadt ruháját, a suszterhez viseltes cipőt, ha egyébként odafigyel a környezetére.

Évtizedekkel ezelőtt a divat és a technológia között nem igazán volt kapcsolódási pont, most pedig egymásra vannak szorulva, illetve a divatipar felfedezte, hogy meg kell újulniuk, mert ennek nem lesz jó vége.

Kanyarodjunk vissza a ruhacsináló feldolgozó géphez

A Looop lényege, hogy néhány óra alatt a megunt és kiselejtezett ruhát a gép megtisztítja, aprítja, cérnát készít belőle, és hamarosan egy újabb ruhává áll össze. Olyan ez mint a Hamupipőkében a varázslat, csak ebbe Hamupipőkének a lyukas zoknit, az ócska blúzait meg a foltos terítőket kell beledobni, és estére el is készül az estélyi ruhája. A technológiát a The Hong Kong Research Institute of Textiles and Apparel (HKRITA) és a H&M alapítványa fejlesztette, és akit részletesebben érdekelnek a fázisok az itt nézheti meg, hogyan is kell az egészet elképzelni.

A ruha nem vész el, csak átalakul

A képek alapján egyébként nem túl helytakarékos a megoldás, és az igazi problémára nem is ad feltétlenül azonnal választ. Arról nincs információ, hogy mennyire teszi energiaigényessé egy régi-új ruhadarab előállítását, de kétségtelen, hogy amennyiben energiatakrékos, akkor mégiscsak jobb  megoldásnak tűnik, ha nem változik a ruhák mennyisége, mint ha növekedne a számuk.

Azt ígérik, hogy ezzel a fejlesztéssel készült új ruhákhoz nem használnak festéket és vizet, vagyis a ronda sárga pulóverből továbbra is ronda sárga ruhadarab lehet. Egyedül fenntartató forrásból származó szűz fonalat használnak, ami nem valamilyen sátánista ruharituálé része, hanem egészen egyszerűen muszáj valamivel javítani a szövetek erősségét, hogy strapabíró legyen a ruhanemű.

A cél az, hogy hasonló gépekkel a divatipart körkörössé lehessen tenni, azaz kevésbé terhelje meg a környezetet, ennek pedig egyik módja az, ha újrahasználják azt, amit egyszer már előállítottak. A jövő pedig akár még az is lehet, hogy egyszer mindenkinek lesz otthon egy olyan masinája, amibe betölti a megunt ruháit, és kivesz belőle valami olyat, amit újra sokáig hordhat, ehhez persze az kell, hogy az egész eszköz akkora legyen mint egy nyomtató, de pedig akkora mint egy garzonlakás.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,010KedvelőTetszik
3,063KövetőKövetés
3,860FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk