Hirdetés
Hirdetés

Fellépést sürgetnek a streaming oldalakon a rasszista dalok ellen

A BBC kutatása szerint aggasztóan magas a Spotify, Apple Music, Deezer és Youtube oldalakon a rasszista és gyűlöletkeltő zenék száma, és ezzel sürgősen foglalkoznia kellene  a cégeknek, mivel ez szembe megy a felhasználási feltételük gyűlöletkeltése vonatkozó szabályaival. Arról nem írnak, hogy csak a rasszista, fehér felsőbbrendűséget hirdető dalok ellen kellene fellépni vagy minden olyan szám ellen, amiben gyűlölet és erőszak jelenik meg.

Több olyan dalt is megjelöltek, amelyben például Hitler beszélt az árja fajról, vagy ami a fehér felsőbbrendűségre utaltak, ezeket a Spotify, az Apple Music és a Youtube is leszedte a kínálatából. A BBC vizsgálata szerint nehéz számszerűsíteni, hogy mekkora problémáról van szó, ők könnyedén találtak húsz olyan számot és zenekart, ami problémás lehet. Vagy a zenék szövegének témája miatt, vagy azért mert a zenekarok antiszemita jelképeket használnak, sőt olyan lejátszási listákat is találtak, amik már a nevükben sem titkolták, hogy kifejezetten az ilyen dalokat gyűjtik.

Néhány esetben később megváltoztatták a dalok vagy a lemez címeit, de a dalszövegek értelemszerűen ugyanazok maradtak.

A BCC nem nevezett meg egy olyan zenekart sem, amit aggályosnak tartanak, bejegyzésükben azt írják, hogy nem szeretnének a gyűlölködő tartalomnak reklámot csinálni, ugyanakkor nincs nehéz dolga annak, aki ilyet szeretne találni, és szerintük pont ez a legnagyobb probléma.

Eric Ward polgárjogi aktivista arról beszélt, hogy az emberek bíznak a streamingszolgáltatókban, és nem gondolják, hogy a felületen a gyűlöletkeltés, gyűlöletzene és gyűlöletszövegek bemutatása a cél. Szerinte a platformok feladata, hogy jobban figyelemmel kísérjék milyen tartalmak kerülnek fel.

Fel kell ismernie ezeknek a cégeknek, hogy a fehér felsőbbrendűséget hirdető zenéknek teret adni károsítja a streamingszolgáltató márkájának értékét

– mondta Ward, aki szerint a stream oldalak algoritmusai olyanoknak is szélsőséges politikai állásfoglalással teli zenéket ajánlgatnak, akik egyébként nem is ilyen tartalmakat keresnek.

A BBC a például a nemzetiszocialista black metalt emeli ki, aminek külön lejátszási listája is volt. Nick Spooner, a Hope Not Hate nevű antifasiszta csoport vezetője azt mondta a stílusról, hogy nagyrészt Kelet-Európából és Oroszországból származik, antiszemita szövegeikben a holokauszt dicsőítése a közös elem. Elmondása szerint a metálos közeg most ébredt rá, hogy a műfaj gyorsabban terjed a színtéren belül, mint ahogyan azt remélték.

Mit tehetnének a szolgáltatók?

A cikk szerint ahogyan ezek a platformok a technológia és a felhasználók segítségével képesek új tartalmakat ajánlani, ugyanígy felléphetnének a gyűlöletkeltő tartalmakkal szemben, legalábbis egyszerűbbé kellene tenni, hogy a felhasználók jelenteni tudják az olyan zenéket, amik szerintük gyűlöletkeltőek. Több mint 65 millió dal, és 1,5 millió podcast van a Spotify oldalán, és annak ellenére sok köztük a felhasználási szabályzatot sértő tartalom, hogy már évekkel ezelőtt megígérték, hogy kiemelten odafigyelnek az ilyenekre. A streaming szolgáltató azt mondja, hogy tiltja azokat a tartalmakat, amik kifejezetten egy csoport vagy egyén ellen erőszakra buzdítanak olyan jellemzők alapján, mint faj, vallás, nemi identitás, nem, etnikai hovatartozás, nemzetiség, szexuális orientáció, veterán státusz vagy valamilyen fogyatékosság. A többi szolgáltató is jelezte, hogy a tartalmakat elrejtették a felhasználók elől, illetve további lépéseket tesznek, hogy hatékonyabban kiszűrjék a jövőben a gyűlöletkeltő tartalmakat.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,914KedvelőTetszik
3,040KövetőKövetés
3,340FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók