Hirdetés
Hirdetés

Felavatták a Beastie Boys teret New Yorkban

Beastie Boys tér lett az új neve a zenekar „Paul’s Boutique” című albumának borítóján megörökített manhattani kereszteződésnek, ami a Ludlow és Rivington street találkozásánál található a New York-i Lower East Side-on. A zenekar rajongói már évek óta kampányoltak az átkeresztelés érdekében, de a New York-i közösségi testület ezt egészen tavalyig elutasította. Szeptember 8-án, szombaton pedig a hivatalos ceremónia is lezajlott, melyen Ad-Rock és Mike D is részt vettek.

Hirdetés

A Dust Brothers által producelt, az akkoriban még bőven forradalmi komponálási módnak számító hangmintázásra erőteljesen építő Paul’s Boutique amúgy ma már közmegegyezéses klasszikusa a műfajnak, többen „a hiphop Bors őrmesterének” nevezik, utalva a The Beatles alapművére. Megjelenésekor természetesen hatalmas buktát jelentett, annyira más volt a License To Ill című debütalbumhoz képest, visszafogottan fogalmazva is megelőzte korát.

Ad-Rock – Adam Horowitz –  a következőket mondta az ünnepségen:

„Köszönjük New Yorknak, hogy megtanított minket, mit nézzünk, mit hallgassunk, mit vegyünk fel, hogyan szeressünk, hogyan éljünk. Boldog vagyok, ha arra gondolok, hogy 50 év múlva néhány srác, aki épp iskolába megy, felnéz majd, és talán azt mondja: „Mi a faszom ez a Beastie Boys? Miért neveztek el róluk egy teret?”

Mike D – Michael Diamond – hozzátette:

„Nem lettünk volna azok, akik végül lettünk, ha nem New Yorkban növünk fel.”

Christopher Marte, városi tanácstag beszédében kitért arra, hogy a Beastie Boys feltűnése megváltoztatta a játékszabályokat a hip-hopban, és úgy fogalmazott, hogy ez a nap ünnep a Lower East Side-nek, a hip-hopnak, és a közösségnek egyaránt. A Beastie Boyshoz kapcsolódó hír, hogy ezen a héten jött ki az 1998-as Hello Nasty 25. jubileumi vinyl újrakiadása, ami 21 bónuszdal – ritkaságok, B-oldalak, remixek és hasonlók – mellett egy könyvet is tartalmaz.

Itt jöhetne a menetrendszerű cinikus megjegyzés, hogy hát igen, van, ahol már ott tartanak, hogy rapzenekarról neveznek el közteret, de ebben megelőztük a hanyatló Nyugatot: Magyarországon már 2012 óta létezik Ganxsta Zolee-ról elnevezett híd. Sőt, a mostani igazából a második.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,005KedvelőTetszik
3,063KövetőKövetés
3,860FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók