Hirdetés
Hirdetés

,,Ez a tábor még Örs ötlete volt” – Interjú az AWS zenekar tagjaival

A hazai nyári táborok között talán az egyik legérdekesebbnek számít az AWS tábor, ami túlvan az első, úgynevezett tesztverzióként betervezett évén. A zenekartól nem állnak távol a hasonló kezdeményezések, ugyanis már korábban is szerveztek közös kirándulásokat a rajongókkal, de ezzel a táborral tovább bővítették, amit Siklósi Örs megálmodott. Még javában zajlottak a programok, amikor a zenekar két tagjával, Schiszler Somával, Brucker Bencével és menedzserükkel, Marosi Nikolettel beszélgettünk.

Hirdetés

Mi volt a fő célotok a táborral?

Niki: Örs halálakor megalapítottuk a családdal és a zenekarral a Siklósi Örs Alapítványt, és ennek az alapítványnak több vállalása is lesz majd a jövőben. Azok közül az egyik az AWS tábor, ami még Örsnek az egyik ötlete volt. Még a pandémia alatt ötleteltünk róla, hogy milyen jó lenne egy közösségteremtő tábor, ahol olyan emberek, akikben legalább annyi közös van, hogy szeretik a zenét ezen belül is az AWS-t is, akkor ők találkoznak és olyan programokon vehetnek részt, amikben van ismeretterjesztő, zenei rész, de közben szórakoztató is és szorosan köthető a zenekarhoz. Ezt szerettük volna megvalósítani.

Hány éves a célközönsége ennek a tábornak?

Niki: Tizennyolc év a korhatár, és ha átlagot néznénk, akkor kb. 22 az átlag életkor. Van harminc, meg tizennyolc éves táborozónk is.

Ezt ugyanúgy kell elképzelni, mint másik zenéhez köthető táborokat, hogy vegyesen érkeznek más hangszeren játszó zenészek meg dalszövegírók?

Soma: Alapvetően nem zenészeknek szól a tábor, de az egy plusz töltet, hogy többen is zenélnek. Van, aki zongorázik, többen gitároznak is, dobossal is találkoztam, olyan is volt, aki énekel. Szóval vegyesen vesznek részt a táborban zenészek, de ez nem volt kikötés.

Bence: Se kizáró tényező, se előny. Nagyon örülünk, hogyha valaki zenél, és esetleg még a hangszerét elhozta. Egyik este egy közös tábortűz hangulatot csináltunk, és akkor megtanultunk együtt egy dalt. Ezek miatt tök jó, ha valaki tud zenélni, de én azt vettem észre, hogy azok is nagyon jól érzik magukat és otthonosan mozognak itt, akiknek nincsen sok közük magához a zenéhez.

Ti is ott vagytok végig a táborozókkal és együtt töltitek azt a három napot a helyszínen?

Bence: Abszolút!

Sátrazással mindennel együtt?

Bence: A sátrazást nem, de ennek praktikai okai vannak.

Niki: Az Ó-Ebergényi Kastélyszállóban van a tábor helyszíne, és mi bent vagyunk magában a kastélyban. Az eredeti tervek szerint a táborozók sátraztak volna, de mivel esik az eső, így ők is a kastélyban vannak elszállásolva. Az egész tábor alatt fut egy versenyprogram, ahol a kialakított csapatok versenyeznek, amiben a zenekari tagok, mint osztályfőnökök vesznek részt. A verseny végén, a nyertes csapat tagjai kapnak belépőt az AWS szeptemberi Barba Negra koncertjére, és mellé egy backstage túrát is.

Hány főből állnak a csapatok?

Bence: Kilenc és tíz fő vegyesen. Így adta ki a létszám, de ez jó is, mert azt gondolom, ennyi embert egyedül simán lehet kontrollálni. Nagyobb létszámnál már nehezebb lenne.

Ti régen csináltatok rajongókkal közös buszos utazásokat is, amiknek szintén nagyon osztálykirándulás jellege volt. Mikor kezdtetek el ezen dolgozni, hogy ilyen közösségépítő tevékenységet csináljatok a közönségetekkel?

Niki: Ezt Örs kezdte el. Neki volt az egyik legnagyobb erőssége a közvetlen kapcsolattartás a rajongókkal. Ő találta ki ezt az egész osztálykirándulás brandet. Annak is az volt a lényege, hogy egy osztálykirándulás jellegű utazáson a rajongók a zenekarral együtt mennek le vidékre. Most is volt ilyen busz, azzal utaztak le a táborozók Pestről, úgyhogy mondhatni ez ennek a szellemiségnek a folytatása.

Említettétek az elején, hogy ennek a tábornak az ötlete a pandémia alatt jött. Mikor kezdtétek el a konkrét szervezést a táborhoz?

Niki: Már akkor, amikor kitaláltuk, hogy mik az alapítványnak a céljai. Az volt a legfontosabb, hogy megtaláljuk a tökéletes helyszínt ehhez a táborhoz, aztán ahogy meglett, utána kezdtünk el konkrétabban dolgozni a programokon is.

Bence: Ez egy hosszú folyamat volt. Az elmúlt féléves időszakot az ölelte fel, hogy ötleteltünk, hogy mit hogyan lehetne csinálni. Ebben Nikinek van hatalmas érdeme, nyilván mi mellette ezer más dolgot is csináltunk, ami szorosabban a zenéléshez kapcsolódik. Ameddig mi nagyrészt az új dalokon dolgoztunk, addig Niki foglalkozott a tábor szervezésével, és a koncepció nagy részét is ő találta ki.

Most, hogy már a végén jártok ennek a három napnak, hogyan értékelnétek az első tábort?

Bence: Szerintem nagyon jól sült el, én azt látom a táborozókon, hogy tökre élvezik. Nyilván vannak olyan tanulságok, amiket ebből le fogunk vonni, és ha legközelebb is ilyenre adjuk a fejünket, akkor sokkal felkészültebben tudunk majd nekivágni ennek az egésznek, de én azt gondolom, hogy ez amennyire fárasztó, annyira fel is tölt minket egyfajta pozitív energiával.

Soma: Én férfiasan bevallom, hogy tegnap karaoke közben kétszer is elpityeredtem, mert nagyon meghatódtam. Nagyon jó volt ezt látni, hogy mennyien jól érzik magukat és hogy igazából a zenekar miatt vannak itt. Reméljük, hogy olyan barátságok is kötődtek, aminek az lesz az eredménye, hogy hosszútávon is boldogítják majd a táborozók egymás életét.

Bence: A foglalkozás pedig végül elérte a célját, mert ez lett volna a lényeg, hogy olyan embereket is összehozhassunk, akik potenciálisan nem találkozhattak volna, vagy maximum koncerteken.

Akkor várhatóan lesz még ilyen tábor?

Bence: Ez lenne a koncepció. Igazából szerintem ez idővel egy még nagyobb szabású valamivé is kinőheti magát. Mi nem zárkózunk el semmitől.

Niki: Ez most tök jó volt tesztüzemmódnak, hogy kevesen voltunk. Ez az egyik erőssége is, hogy családiasabb a légkör, szemben egy fesztivállal, ami teljesen személytelen. Itt tényleg együtt vannak az emberek és kapcsolódnak egymáshoz. Ezt akartuk elérni, és nagyon jó látni, hogy ez tényleg meg is valósul.

Van bármi, amit már az első tábor végével máshogy csinálnátok, ha most elölről kéne kezdenetek a szervezést?

Bence: Ezeket nehéz megmondani most még. Apróságokon, kisebb logisztikai dolgokon biztosan változtatnánk. Szerintem majd, ha lement ez az egész, és mindenki feldolgozza magában az elmúlt pár napot, akkor majd ezeket leülünk és megbeszéljük, hogy ki, hogy érezte, miben tudunk még fejlődni.

Niki: Szerintem egész jól lement, annak ellenére, hogy voltak olyan váratlan tényezők, mint az eső, és ezt is meg tudtuk oldani, hogy ne vegyen el a tábor minőségéből.

Bence: Szerencsére a váratlan szitukat is jól le tudtuk reagálni, mint a vihar, ami egy sátrazós tábornál nem egy szerencsés dolog, de ezekre reagáltunk és nem látom azt, hogy nagyon rányomta volna a bélyegét a hangulatra.

Van valami, amit el kellett halasztani az eső miatt?

Niki: Volt egy számháború, ami végül elmaradt. Az első nap lett volna tábortűz és jammelés, de végül azt is megtartottuk, csak tábortűz nélkül, mert bevittük azt a programot a kastélyba.

Hogyan fogjátok zárni?

Niki: Az interjú alatt épp a saját merch-termékeiket gyártják, a tábor logóját maguk nyomják rá pólókra, és utána lesz még egy verseny, aztán pedig eredményhirdetés, majd azt követően a nyílt sound check, ami közben a fiúk magyaráznak, hogy ők mit csinálnak a színpadon. A zárás pedig egy AWS mini koncert. De a karaokenak akkora sikere volt, hogy szerintem azt meg foguk ismételni.

A tábor mellett tervben van még egy honlap, könyv és film is. Ezekről tudnátok mesélni, hogy mikor várható és miket fognak felölelni?

Bence: A tábor alatt is itt van velünk a stáb, aki ezt a filmet fogja készíteni. Ők folyamatosan forgatnak, minden programunkon ott voltak, ők is aktív részesei a tábornak. Egy filmet elég hosszú idő megcsinálni, az utómunkája is hosszú folyamat, szóval nem tudnék nagyon becslésekbe belemenni, hogy mikor fog kijönni. A könyv meg a honlap is folyamatosan készül. Egy elég nagy életművet, ugyan csak 29 évet, de egy nagyon nagy életművet fognak feldolgozni, és olyan formába alakítani, hogy könnyen hozzáférhető legyen. Nagyon jó lenne, ha még idén kijönne a honlap, de ha másként nem, akkor jövőre. Mellette van Örsnek a szólólemeze, amin szintén dolgozunk, amikor csak tudunk, úgyhogy sok minden van. Az Alapítvánnyal indítottunk egy mentorprogramot is, ami annyit tesz, hogy szeretnénk minden évben egy feltörekvő zenekarnak segíteni a szakmai dolgok mellett, anyagi támogatással is. Ez is pályázati alapon menne. Ha lezárjuk a tábort, akkor azzal az első nagy falatot letudjuk, aztán léphetünk mi is a következőre, ami adott esetben lehet a mentorprogram lesz, de konkrétumokról még nem tudunk egyelőre beszámolni.

És mind a honlapnak, ahol a dalszövegek lesznek elérhetők, mind a könyvnek és a filmnek, a zenekar lesz a fókuszában, vagy kifejezetten Örs?

Bence: Ez mind Örs. A honlap az az Alapítványnak a honlapja lesz elsősorban, de Örssel kapcsolatos tartalmak kerülnek fel majd rá. A zenekar nyilván nagyon szorosan kapcsolódik Örshöz, és egy kikerülhetetlen része az életének, de nem elsősorban a zenekarra lesz kihegyezve, hanem az ő művészetére és az alkotásaira.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,937KedvelőTetszik
3,063KövetőKövetés
3,680FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók