Hirdetés

Ezen a lélektani áron erős versenyző a Xiaomi telefonja

A Xioami 11T Pro után megnéztük, milyen lemondásokkal jár, ha a Lite verziót szerzi be valaki, de nem mindegy, melyiket. Ha el kellene mondanom, hogy mi zavar igazán a Xiaomival kapcsolatban, akkor egészen biztosan az elsők közé sorolnám a teljesen követhetetlen elnevezéseket.

Valószínűleg alapjaiban van problémám a telefonok elnevezésének logikátlanságaival, de egyedül az Apple és a Samsung az, akik nem bonyolítják túl ezt az egészet. Az Apple esetében minél nagyobb a szám, annál újabb, a Pro pedig egyértelműen jelöli, hogy többet tud. A Samsungnál pedig van három család, az A-széria a közönségkedvenc, ahol szintén a számok alapján lehet tájékozódni, hogyan viszonyulnak egymáshoz, az S-széria a csúcskategória, a Z-pedig a hajlítható kijelzős telefonok kategóriája. Most azonban itt van a kezemben a Xiaomi 11 Lite 5G NE, ami nem összekeverendő sem a Xiaomi 11 Lite 5G, sem a Xiaomi 11 Lite telefonokkal, merthogy ez három különböző készülék. A Xiaomi 11T Pro kistestvére ugyan, de a T jelző kimaradt, és nem összekeverendő a Xiaomi 11i készülékkel sem, ami megint csak egy teljesen másik telefon.

Na de térjünk rá a telefonra

Ha sikerül beazonosítani, hogy melyik készülékről is van szó, és hogyan kapcsolódik ez a megtévesztésig hasonló többi készülékhez, akkor az a válasz, hogy a márciusban bejelentett Xiaomi 11 Lite 5G ráncfelvarrott változatáról beszélünk. Nemcsak annyi történt, hogy lettek új színek, hanem vannak kifejezetten komoly változások is, amik persze nem olyan hatalmasak ahhoz, hogy az, aki a márciusi készüléket vette meg, azonnal depresszióba essen, de pont elég arra, hogy aki azóta vacillál, hogy azt válassza-e, inkább az NE verzió mellett döntsön. És most ez alatt nem azt értjük, hogy ne vegye meg, csak egy újabb bizonyítékát szolgáltatjuk, hogy az elnevezések teljesen összezavarják az embereket, legalábbis minket.

A Lite nem feltétlen a butított szinonimája

Gyakran felmerülő probléma, hogy a Lite verziókra az emberek többsége vagy úgy gondol, mint a csúcskészülék butított verziójára, vagy úgy, mint jóárasított verziójára. Mindkettő igaz, de egyik sem helytálló. Nyilván nem tud annyit, mint a 11T Pro, és hogyan is tudhatna, mikor jóval olcsóbb. Inkább a tömegtelefon jelző lehetne rá alkalmas a szó összes pozitív és negatív fennhangjával.

A csúcstelefonok esetében a gyártók szeretnek mindent belepakolni, amit csak tudnak, de erre nagyon sok embernek semmi szüksége. Hogy mi az, amit ki lehet hagyni, de mégsem érzik feltétlenül kevésnek az emberek, és ez árban mit jelent, az már sokkal izgalmasabb kérdés. A 11 Lite 5G NE esetében az ár pont a lélektani határon van, ami a tömegtelefonok szintjén tartja, a 149 990 forinttal jó versenyző lehet arra a kérdésre, hogy milyen telefont vegyen valaki, ha nem akar 150 ezernél többet költeni rá. Ja, és járulékos költségek már nincsenek, töltő és töltőfej is van a csomagban, illetve egy átlátszó tok is.

Fotó: Lángoló

Mi maradt ki?

  • A 11T Pro készüléknél azt mondtuk, hogy itt még a töltő is izgalmas. Na, itt ez nem igaz, hiába, hogy a 33W gyorstöltés sem kifejezetten rossz. Valamennyivel kisebb az akkumulátora is, így együtt a kettő pedig azt jelenti, hogy az a fajta biztonságérzet, amit a csúcskészülék nagy akkumulátora és 120W töltője jelentett, az elvész. Nem azt jelenti, hogy aggódni kell a nap végén, nem is azt, hogy a töltés köré kell szervezni az életet, egyszerűen csak azt, hogy ebben átlagos élményt lehet elvárni a készüléktől.
  • Nyilvánvalóan gyengébb a kamerája. Sokaknak fontos ez a szempont, és hajlandóak ezért a legjobbra költeni. A 11T Pro kifejezetten a mozis élmény köré építette fel az egész telefon imidzsét, azaz videót készíteni és videót nézni is jó vele, gyakorlatilag egy kezdő vlogger álomtelefonja. A 11 Lite 5G NE ennél azért kevesebbet tud, de a 64 MP főkamera, 8 MP ultraszéles látószögű lencse és az 5 MP telefotó kamerával is tökéletesen be lehet indítani akár egy Youtube-csatornát is, és a fotózásra sem lehet igazán panasz. Ráadásul a nagy testvértől is kapott azért néhány olyan funkciót, ami kreatívabbá teszi a videózást, például ott vannak a filmeffektusok, mint a lassú exponálás, a time freeze vagy az éjszakai time-lapse, vagy a mozgó objektum követése videózás közben.
  • És ha már videózás, akkor meg kell említeni, hogy a Lite 5G után az 5G NE már Dolby Vision, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy valósághűbbek, élénkebbek a színek.
  • Az sem meglepő, hogy más processzor került bele, a Snapdragon 778G 5G processzor már a márciusi kiadásokhoz képest is változás, első ránézésre visszalépésnek tűnhet a 780 után, de az igazság az, hogy a két processzor között a tesztek alapján nincs igazán különbség, az NE érzetre is nagyon gyors, és nem akadozik. A telefon jól megbirkózik a videókkal, a 90Hz frissítésű kijelző nem terheli a szemet, mikor a felhasználó a Facebookot pörgeti. lehet, hogy a nagyon komoly játékokkal már meggyűlik a baja, de az átlagos játékok szépen futnak rajta, ami szintén inkább a tömegtelefon jelleget erősíti.
  • A 11T Pro-nál dicsértük a hangot, itt sem lenne érdemes szidni, de azért jól érződik, hogy innen is lecsippantottak az élvezeti értékből, ami leginkább azokat zavarhatja, akik nem fülhallgatóval szeretik bömböltetni a telefonjukat.

Ami viszont szembetűnő már az első ránézésnél, hogy ez a telefon baromira vékony, az első kézbevételkor pedig az, hogy nagyon könnyű. A Pro készüléknél azt mondtuk, hogy valahogy nem adja vissza a klasszikus flagship életérzést a megjelenése, ez viszont lepipálja kinézetben a Pro verziót pont amiatt, mert sokkal kecsesebb, jobban kézre áll, és az egésznek izgalmasabb a megjelenése, főleg az a borítás a hátlapon, ami végre nem vonzza az ujjlenyomatot, viszont nagyon szépen töri meg a fényt

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

KOMMENT

37,337KedvelőTetszik
2,909KövetőKövetés
1,090FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk