Hirdetés

Ezek az Óriások állatok, mekkora állatok!

Nem volt még annyira régen, hogy megjelent az Óriás Jön című nagylemeze, de azért eltelt egy-két hónap és kíváncsiak voltunk, vajon mi minden történt a fiúkkal azóta. Na, meg persze lesz egy élő felvétel is a munka ünnepén a Fish! társaságában a Dürerben, szóval ez is egy apropó. Egyedi Péter énekessel és Nagy Dávid dobossal ültünk egy kicsit a szélben és foglaltuk össze az album eredményeit.

Mi minden történt a lemez óta?
Egyedi Péter: Hú, annyi minden! Egy csomó interjú, cikkek, kritikák, rádiós játszás, koncertek a fővárosban és vidéken, a Quimbyvel, az Isten Háta Mögöttel és a Kispállal is.Csupa jó dolog. Most pedig várjuk a fesztiválszezont és a május 1-et, amikor a Dürerben lépünk fel a Fish! előtt.

Nem volt félelmetes ez a sok dícséret, a sok pozitív kritika, amit a lemez kapott?
P: De.
Nagy Dávid: Emlékszem, mikor végre valaki rosszat írt, Péter átküldte nekem a linket, hogy nézd már, végre valami szar!!

Többen lettek a koncerteken is?
P: Abszolút, többen jönnek mostanában, főleg Pesten. Bár a vidék mindig kicsit lassabb, de ott is alakul, majd a rádiós játszás segít ezen. Nyáron jól betámadjuk a fesztiválokat és lesz júniusban az MR2-n akusztikus koncertünk is. Azon vagyunk, hogy az adódó lehetőségek olyan jól süljenek el, amennyire csak lehet.

Megismernek az utcán is?
D: Engem a múltkor a trolin állított meg egy fiatal pár, épp mentem a próbaterembe és autógramot kértek. Ahogyan a Quimbyvel járom az országot, ott is kérdezgetik, hogy hol lesz Óriás.
P: És éneklik az emberek a számainkat koncerteken, ez nagyon jóleső, hogy tényleg azért vannak ott, mert szeretik ezt a dolgot.

Még mindig nincs szó külföldi pályafutásról?
P: Nem gondolkodunk azon, hogy külfödre vigyük a zenénket és a nyelv is mindig marad a magyar. Nem akarok angolul írni. Magyarul gondolkodó emberke vagyok és magyaroknak szólnak a számaink. Már korábbi együttesinkben mindenki megszenvedett az angollal, annyi elég is volt. Nekem speciel tinédzserkori próbálkozás maradt. Épp mostanában találtam meg az első zenekarom demóját, ami kábé 10 éves, már ott is a fele magyarul ment a számoknak. Meghallgattam, kedvesen béna volt – mármint a magyar szövegek terén –  megkönnyeztem.

Még mindig nem érzed úgy, hogy sok lenne a zenekarokból? Most épp a Fish! új lemezére is besegítettél.
P: Nem, barátok vagyunk, örömmel megyek, ha hívnak, semmi vendégeskedés íze nincs ennek számomra. Nem azért csinálom, hogy ebből bármit is kiszedjek. Anno a Chief Rebel Angelben is kisegítettem egy koncert erejéig, mert kellett még egy gitár az akusztikus fellépésükhöz. Tök szerettem a bemutatkozó lemezüket, szóval miért ne?. A Fish!-sel meg már korábban is dolgoztam együtt vokálügyileg, de ezt már majdnem el is felejtettem. Krisztiánnal 10 éve ismerjük egymást, megmutatta a számokat az éneklés után, a véleményemet kérte szövegileg meg a vokálok tekintetében, jött is egy pár hirtelen ötlet amit meg is csináltunk.

Változott valami az Óriás céljai közül?
P: Nem nagyon, nem szeretnénk, hogy bármi is változzon, jókat akarunk próbálni, dalokat írni, koncertezni. Nem vesztünk össze még a gázsin, haha! Szóval  nem változott semmi, még mindig azért csináljuk, hogy jól érezzük magunkat.

Marad akkor a trió felállás is?
P: Most már szinte állandó tag lett Laci az IHM-ből, ahová tud, oda jön velünk,. élőben nagyon megdobja a billentyű azt a pár számot, meg emberileg is imádjuk őt. Így marad a hármas felállás egy állandó vendéggel.

Korábban volt arról is szó, hogy kerestek kiadót a lemeznek, de mégis szerzői kiadásban jelent meg. Bejött ez a választás?
P: Gondolkodtunk valamennyit ezen a kiadós dolgon, végül arra jutottunk, hogy legyen szerzői, de meg lehessen venni országszerte boltokban is. Most kaptuk meg az első hivatalos adatot, hogy 150 lemez fogyott országszerte azon a 100-on túl amit mi adtunk el koncerteken, aminek nagyon örültünk. Ennél nem hiszem, hogy jobban járhatnánk anyagilag.
D: Dehogynem, ha még többet eladnánk!
P: Nem lenne akkor se jobb a helyzet, ha egy profi kiadó állna mögöttünk, mert ők sem nagyon fordítanak ilyen produkcióba pénzt. A mai underground zene már rég kinötte azt a klasszikus felállást, hogy egy lemez hogyan is jut el az emberekhez. Ebben az internet nagyon segítő tud lenni. Ami népszerű, az eljut úgyis az emberekhez és ki lehet hagyni ebből azokat a nem szükséges elemeket, akik csak lenyúlják a pénzt. De bízom benne, hogy a következő lemeznél már lesz olyan népszerű a zenekar, hogy megáll a saját lábán akár terjesztésileg is. Már nincs is nagyon szükség a mai világban kiadókra.

Készül már az új lemezből valami?
P: Két számot már összeraktunk, meg van rengeteg ötlet.
D: Készülünk az akusztikus fellépésre is, és abból is kisülhet valami izgalmas, valami új.

A robotkátok nem jut nagyobb szerephez a jövőben?
P: Lehet, hogy inkább háttérbe kerül és a kisállatok a Fát dönteni klipből – maci, nyuszi, róka, béka, katica – kapnak nagyobb szerepet ezután.
D: Hogy ezek az Óriások állatok, mekkora állatok.
P: Ezelőtt sem gondolkodtunk azon, hogy mi is legyen a zenekar arculata, csak Ákos egyszer lerajzolta a robotot, megszerettük és egyértelmű volt, hogy ő lesz a borítón. Egyszerű és szép!

Mit kívántok magatoknak?
P: Nagyon jó nyarat, jó fesztiválokat, jó koncertekkel. Klipet is készülünk forgatni, de még nem döntöttük el, melyik számra. Őszre pedig sok vidéki koncertet, egyénileg és összefogva másokkal. Most felvesszük a pénteki koncertet a Dürerben, szóval jöjjön el mindenki, mert rajta lesz a felvételen!

Kommentek

Két perc a David Bowie életéről szóló filmből

A filmben Johnny Flynn játssza Bowie-t, és egy darab Bowie-dal sem hangzik el benne.
35,017KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
694FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Audiópartnerünk

Friss Lángoló

A zenehallgatás rosszat tesz a természetnek

A vinyl lemez sem környezetkímélő, de a streaming évről-évre jobban megterheli a Földet.

Két perc a David Bowie életéről szóló filmből

A filmben Johnny Flynn játssza Bowie-t, és egy darab Bowie-dal sem hangzik el benne.

Koncertlemezt ad ki az Arctic Monkeys, karitatív célból

Minden bevétel a War Child UK-nek megy.

Ingyenes Spotify online workshop a Spotify embereivel

Hogyan működik a Spotify algoritmusa? Hogyan tud egy dal bekerülni egy Spotify playlistbe? Mire jó a Spotify For Artists fiók?

David Hasselhoffnak van egy metálzenekara, pénzt gyűjtenek az első klipre

Aki hallani akarja The Hoff metáldalát, adjon pénzt. Klip is lesz hozzá.