Hirdetés

Ezek a világ legboldogabb zenéi – a tudomány szerint

Egy baltimore-i rádióállomás összeállította azoknak a daloknak a listáját, amik az évek sortán bizonyították, hogy mennyire boldoggá teszik az embereket. Mint kiderült, egy dal sem született az utóbbi tíz évben, sőt azok a dalok, amikről mindenkinek az önfeledt jókedv jut eszébe, azok mind régi nagy slágerek.

Néhány évvel ezelőtt az angol Alba nevű elektronikus zenét játszó zenekar arra volt kíváncsi, hogy a rajongóit milyen dalok teszik kifejezetten boldoggá. Miután összeállították a listát, elküldték az eredményt Jacob Jolij holland agykutatónak, hogy mondjon valami tudományos magyarázatot arra, hogy miért pont ezek a dalok teszik boldoggá az embereket. Jolij nagyon gyorsan leszögezte, hogy minden ember zenei ízlése nagyon különböző, és erősen függ a személyes asszociációktól, és a szociális kontextustól. Azonban annak ellenére, hogy a gyűjtés nem tekinthető olyan tudományos kutatásnak, ami a legnevesebb szaklapokban is megállná a helyét, néhány összefüggést ki lehet nyerni az adatokból.

A holland kutató arra jutott az adatok elemzése közben, hogy a dalok, amik boldogabbá teszik az embereket,

  • Általában 140-150 bpm sebességűek, ami azt jelenti, hogy kicsit gyorsabbak mint az átlagos popdalok;
  • Dúr hangsorban írták őket;
  • Szövegükben pozitívak, többségük buliról, romantikáról szól, és meglepő módon elég soknak semmi értelme.

Ezeket a tapasztalatokat összegezte egy olyan mutatóvá, amivel azt lehet meghatározni, hogy különböző dalok milyen mértékben váltanak ki jó érzéseket az emberekben. Itt újra hangsúlyozta, hogy ezt még nem lehet tudományosan igazolni, hiszen a zene nem így működik. Ha valakinek például rossz érzése kapcsolódik egy dalhoz, ami mindenki más szerint vidám, akkor azt az embert senki nem fogja meggyőzni arról, hogy neki a dalt hallgatva igenis jobb lesz a kedve. Egyébként sem baj az, ha valaki szomorú zenéket hallgat, de ezt már korábban részletesebben kifejtettük.

Miért élvezik az emberek a szomorú zenéket?

Kutatását kiegészítette azzal, hogy a saját hallgatóit is megkérdezte, hogy milyen dalok teszik őket boldoggá, és az ő válaszaik is igazolták a fenti megállapításait, ráadásul kiderült, hogy nagyjából ugyanazokat a dalokat jelölték meg, és ugyanezek a dalok jöttek ki a baltimore-i rádió felmérésében is. Szóval ha valaki jobb kedvet szeretne magának, akkor a lista a következő:

  1.  Queen – Don’t Stop Me Now

2. Abba- Dancing Queen

3. The Beach Boys – Good Vibrations

4. Billy Joel – Uptown Girl

5. Survivor – Eye Of The Tiger

6. The Monkees – I’m a Beleiver

7. Cyndi Lauper – Girls Just Want To Have Fun

8. Bon Jovi – Livin’ On a Prayer

9. Gloria Gaynor – I Will Survive

10. Katrina & The Waves – Walking On Sunshine

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,010KedvelőTetszik
3,062KövetőKövetés
3,860FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk