Hirdetés
Hirdetés

Ez még mindig az egyik legjobb dolog a nyáron – Fishing on Orfű 2019

Bár a viharok és a baktériumok is megpróbálták, csak nem sikerült elrontani az idei Fishing On Orfűt. A fesztivál pont olyan volt, mint szokott lenni: barátságos, önfeledt és jó értelemben véve nagyon kellemes. Na meg egy kicsit profibb, mint eddig bármikor. (Nyitókép: Dancs Enikő Bianka)

Dramaturgiailag úgy lett volna helyes, hogyha elkezdem ezt a dalt, de ebben megakadályozott az Unicum

– ismeri be a sajnálatos esetet Beck Zoli pénteken olyan negyed tizenegy körül, a Fishing On Orfű Csavargó nagyszínpadán. Igazából ez a nagy nagyszínpad, olyan értelemben, hogy tényleg ez a legnagyobb, és itt lépnek fel a fesztivál legnépszerűbb zenekarai. De van egy másik nagyszínpad is, ami az Eszik a dönert a nagyorrú lányok nevet viseli, a Rühös Foxi egyik dala után. Egyébként végülis lehet ezt is nagyszínpadnak nevezni, szokás szerint felváltva vannak koncertek az egymáshoz közel lévő két színpadon – amikor az egyiknél lemegy a zenekar, a másiknál akkor lép a közönség elé.

Béke van

Na de vissza Beck Zolihoz. A 30Y énekese elég szentimentális hangulatba került, és nem csak az Unicum miatt, hanem láthatóan azért is, mert nagyon szeret Orfűre járni. Na meg azért, mert néhány számra Kispál András is csatlakozott hozzájuk, akivel együtt az idei Fishing himnuszát jegyzik. Kicsit olyan volt ez a pár perc, mint az egész fesztivál, ugyanaz a boldog együttlét volt a színpadon is, ami a közönségben. Ide aztán tényleg nem csak a zenéért járnak az emberek, ez a fesztivál továbbra is olyan, mint egy nyaralás, vagy még inkább, mint egy osztálykirándulás. A gyönyörű táj kiszívja az emberből a feszültséget, a jó helyi borok feloldják a hónapok alatt felgyülemlett stresszt, és az ember csak örül, hogy itt van. Előadó is, fesztiválozó is.

Orfűn nagyszerűen lehet semmit sem csinálni. Ücsörögni a tó partján egy stégen, vagy valahol a fűben, strandolni, menni egy kört a kisvonattal a tó körül, aztán leszállni a túloldalon, enni egy hekket, és élvezni, hogy ezúttal tényleg semmi dolga az embernek. Nincsenek kihagyhatatlan koncertek sem, a fesztivál headlinerei tizenkét éve szinte ugyanazok, és a legtöbb fellépőt máshol is meg lehet nézni, nem történik semmi, ha csak másfél órával később ér vissza az ember a strandról, mint amikor tervezte.

Fotó: Novák Viktor

Szinte nagyfesztivál

Orfű még mindig egy igazán gondtalan hely, ez nem változott. Az viszont igen, hogy az évek során azért egyre profibb lett, és ez idén volt a leginkább szembetűnő számomra. Egy csomó részlet már az igazán nagy fesztiválokra emlékeztetett, a kajáldák és borzók helyéről készített térképtől kezdve a józanodó sátorig, de egy olyan helyszín is volt, ahol bőrgyógyászati vizsgálaton lehetett részt venni. Nincs mese, ha jól számolom, idén már hatodik alkalommal lettek telt házasak, és ez nyilvánvalóan lehetőséget, és talán inspirációt is ad a fejlődésre. Még eltelik pár év, és talán meleg víz és szappan is lesz a vizesblokkokban. Talán.

Soha korábban nem volt még ilyen egyértelmű számomra, hogy a fesztivál mennyire kinőtte magát az évek alatt, és ez egy olyan dolog, ami nem mindenkinek tetszik. Az egyik szomszéd faluból származó ismerősöm elmondta, hogy ők már legalább öt éve nem járnak ki a Fishingre, és ezzel nagyon sokan vannak még így a környéken. Régen még ez egy apró, kiforratlan, de kedves fesztivál volt nekik, amiről azt érezték, hogy az övék. Ma már sokkal többen vannak, és mindenféle ember megfordul itt.

A vécétől az erdőig

Például metálosok, ahogy az egyik vécében, nagyjából három órával az imént emlegetett 30Y-koncert után ezzel én is szembesültem. Éppen Csoki & Hipo vécékoncert volt, mert hogy itt ilyen is szokott lenni, és tele is volt a mosdó rendesen, többen a zuhanyzók tetejére is felmásztak. Egy láthatóan szolgálaton kívüli, hatalmas szivart szívogató biztonsági őr időnként szólt nekik, hogy másszanak már le, de különösebben ő sem idegesítette fel magát. Ez tavalyi felvétel, de nagyjából így kell elképzelni a dolgot:

Meg nem csak ilyen van itt, hanem egy csomó off-program is. Sörtúrák, fröccstúrák, barlangtúrák, sőt, gourmet-programok is. Sok túrát a fesztiválon fellépő zenészek tartanak, és most már több embertől is azt hallottam, hogy ezek baromi jók. És igazából az az erdei kalandtúra sem volt rossz, amire én elmentem, csak egy kicsit hosszúra sikerült, és sajnos néhány ezer szúnyog is részt vett rajta.

Ja, és voltak koncertek is

Persze fesztivál lévén azért nem lehet elmenni a koncertek mellett, és ezen a téren sem nagyon kellett panaszkodni az idei Fishingre. Hozta azt, amit mindig is szokott: lelkes zenészeket, és lelkes közönséget. Ha csak egyet kéne kiemelni, a csütörtökön, éjfél előtt pár perccel kezdő Péterfy Bori & Love Bandet mondanám, hihetetlenül intenzív egy órás koncertet nyomtak, egy pillanatnyi kihagyás nélkül. De tök jó volt a Hiperkarma (újra játszották az amondót!) és a Bëlga is, a legnagyobb bulit talán a Parno Graszttal kiegészülő Bohemian Betyars csinálta, és a Kistehén is nagyszerű koncertet adott.

Fotó: Dancs Enikő Bianka

Aztán ott voltak a különleges helyszínek, a fesztivál melletti tóban úszó víziszínpad, az erdőben lévő és nagyon hangulatos tűzköz közel, vagy az ételpultok mellett álló Magam adom színpad, ahol ebéd közben lehetett mondjuk Hó Mártont hallgatni. Különleges koncertet adott az Óriás is, 200 nap után álltak újra színpadra, és hát az a helyzet, hogy ez a fellépés is tök jól sikerült, főleg a lezárása volt király.

Nincs megállás

És azért meg kell említeni azt is, hogy az idei Fishing bár hangulatában tényleg gondtalan volt, egyáltalán nem volt problémamentes. A négyből két estén is komoly vihar volt a helyszínen, szerdán jó pár koncertet csúsztatni is kellett, szombaton pedig sokan reklamáltak amiatt, hogy a szervezők a szakadó esőben is engedik tovább a bulit. Másokat persze ez egyáltalán nem zavart, és este tíz óra felé nagyjából el is állt az eső, de a sár így is hatalmas volt, rengetegen csúszkáltak, estek-keltek a tocsogós domboldalakon.

Nyolcvan-kilencven fesztiválozó pedig igazán rosszul járt, a tóparti büféknél lévő kútról ugyanis valaki eltüntette a „nem ivóvíz” táblát. A fertőzött vízből ivók rosszul lettek, sokan a pécsi kórházban kötöttek ki. A szervezők egyébként erre a helyzetre is gyorsan reagáltak, bár a forrás a fesztivál területén kívül van, elkerítették és őriztették azt.

Mindezek ellenére az a helyzet, hogy a Fishing on Orfű továbbra sem tud elromlani, és bár tavaly kicsit bizonytalankodtam a jövőjével kapcsolatban, most igazából kétségem sincs afelől, hogy 2020-ban újra teltházas lesz. Valami nagyszerű dolgot sikerült itt, a Mecsek lejtőin létrehozni, és aki ezt a feltöltődést egyszer már megtapasztalta, nagyon jó eséllyel újra át szeretné élni. Most pedig eljött az ideje kiszedni a sarat a cuccaimból, de még mindig olyan jól érzem magam, hogy azt hiszem, aközben is mosolyogni fogok.

Advertisement
39,005KedvelőTetszik
3,063KövetőKövetés
3,850FeliratkozóFeliratkozás

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Audiópartnerünk

Friss Lángoló