Hirdetés

Ez nem telefon, hanem életérzés – Kipróbáltuk a Samsung legújabb hajtógatható telefonjait

Fussuk le előre a tiszteletköröket, és igen, a hajtogatható telefonok nem olcsók. Igen, látszódik a kijelzőn hogy hol hajlik, és igen van egy csomó ember, akinek pont elég a hagyományos telefon is, és az a jó hírünk, hogy nem is csak ilyenek között lehet válogatni a piacon. De aki valami különlegesre, praktikusra, újra és érdekesre vágyik, annak elmondunk mindent arról, miért érdemes elgondolkozni a Samsung Galaxy Z-család valamelyik tagján.

Galaxy Z Flip 4

Ez a házon belül csak úgy fut, mint a “kis telefon”. Ami egyszerre igaz és nem igaz. Ez, vagyis ennek az elődje az a készülék, ami segített lejönni a telefonfüggőségről, és lassan egy évnyi használat után megválaszolhatom a legégetőbb kérdést:

Nem, nem esett szét a kijelzője, nem lötyög, nem nyikorog, az égvilágon semmi baja nincs.

Ez azért fontos infó, mert minden ismerősnek ez volt a második kérdése, miután meglátta és a kezében megforgatta. Az első persze az, hogy zavaró-e, ott középen az a csík, amire a válaszom továbbra is az, hogy az esetek többségében nem látszik. Ha nagyon-nagyon nézem, akkor persze igen, de videónézésnél nem lesz torz az emberek feje, emailezés közben sem mosódnak össze a sorok, és összességében nem tudok olyan helyzetet mondani, amikor kifejezetten feltűnt volna.

A Flip 4 az a telefon, ami elfér a zsebben. Elfér a zsebben úgy, hogy eleinte az ember azt hiszi állandóan, hogy elhagyta, aztán pedig ha újra egy szokásos telefon van a zsebében, akkor jön a folyamatos rettegés, hogy az kiesik. De az, hogy első ránézésre kicsi, még nem jelent semmit, nyitott állapotban teljesen szokványos mobilkijelzőt kap az ember, azt leszámítva, hogy a hajlított mód elképesztően sok, valóban hasznos pluszfunkciót ad.

Például tökéletes fényképezéshez állvány helyett. Ez a közvélekedéssel ellentétben nem csak szelfi készítéshez jó, hanem minden olyan helyzetben, ha az ember vagy nem szeretne ferde képet, vagy Pro módban olyan fotót szeretne készíteni a csillagos égről, elhaladó autók reflektorfényeiről a sötétben vagy tulajdonképpen bármiről, amihez jól jönne egy állvány, és az önkioldó, hogy az exponálógomb megnyomása miatt se mozduljon be a kép. Az, hogy az elülső kijelzőn is megjelenik a fotó az pedig nyilvánvalóan szelfihez is tökéletes, de akkor is jó, ha valaki kér tőlünk egy képet, így ugyanis pontosan láthatja, és insturálhatja, hogyan tartsuk a kamerát. Videózás esetén is kivált egy állványt, aminek köszönhetően a kézi felvételek is sokkal jobbak lesznek, tökéletes lehet vloggoláshoz is, arról nem is beszélve, hogy online meetingeknél is általában sokkal jobb képet lehet magunkról mutatni, mint a laptopok beépített kameráival.

Azonnal beszédtéma lesz a telefon, miközben kiválóan alkalmas a fotós-videós hobbihoz, és segít jobban megélni az életet felesleges képernyőhasználat nélkül.

A jó hír pedig az, hogy pont azokon javítottak a negyedik szériára, amiket a Z Fold 3 használata után javasoltunk volna. Egyrészt jóval nagyobb lett az akkumulátor, ami valóban ráfért mert a 3-nál azért egész napos valódi nyomogatás után, kora délutánra már töltőt kell vadászni.  Javítottak a fotózási képességeken, ami szintén jót tett neki, harmadrészt rengeteget javítottak az értesítések használhatóságán is. Most már a készülék kinyitása nélkül lehet elolvasni az emaileket és üzeneteket, vagyis csak akkor kell kinyitni, ha valami azonnali választ igényel. Sőt, az elülső kamera alkalmas az emlékeztetők, naptárbejegyzések, de még a repülő beszállókártyájának megjelenítésére is, két gombnyomással elindítható a fotózás is, vagyis valóban úgy lehet használni hogy még kevesebbet kelljen nyitogatni, ez pedig egyrészt kényelmesebbé teszi a használatot, másrészt további segítség az akkumulátor üzemidejének is.

Z Flip 4 és Z Flip 3

Az új modellnél pedig az az extra jó hír, hogy nagyobb tárhelyet kap az ember az előző szériához képest olcsóbban, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a 256 GB-os modell ára 499.990 forint, de most a Samsung oldalán a 128 GB-os, 479.990 forintos modell helyett is 256 GB-os készüléket kap a megrendelő, ugyanezen az áron.

Galaxy Watch 5, Galaxy Z Flip 4, Galaxy Fold 4

Galaxy Z Fold 4

A “nagy telefon”, amiről mindig leírjuk azt, hogy szitokszó telefonnak hívni, mert tulajdonképpen nem egy eszköz, hanem három. Erre persze azonnal jön az a válasz, hogy az ára is, de ez meg szimplán nem igaz. Az persze igaz, hogy amennyiben nem kell egyébként is pont három eszközt egyszerre beszerezni, akkor valóban drága, de itt is az a válasz, mint feljebb, vagyishogy van a választékban olcsóbb, szokványosabb telefon, ami nagyon sok embernek pontosan elég is, sőt sokszor még olyanoknak sem biztos, hogy ez a készülék a jó választás, akik egyébként anyagilag megengedhetnék maguknak.

A Fold 4 viszont egyszerre egy teljes értékű baromi erős hagyományos telefon, amiből egy mozdulattal lesz tablet, és simán berendezkedhet úgy valaki, hogy innentől kezdve a telefonja lesz a legfőbb munkaeszköze, igen a laptop helyett is. Ez alatt még csak nem is azt értjük, hogy félbe hajtva egyáltalán nem kényelmetlen rajta a gépelés, bár cikkek írására nem vállalkoznék rajta, az e-mailekre válaszolgatás viszont sokkal gyorsabban megy. Hanem azt, hogy a ez a telefon tényleg annyira erős, hogy elég egy monitort és egy billentyűzetet rákötni a munkahelyen, és ha az ember nem egész nap videókat vág vagy bitcoint bányászik, akkor minden mással könnyedén megbirkózik.

Az derült ki a teszt alatt, hogy egyrészt valóban van észrevehető javulás az előző generáció óta, ami egyrészt a fotózást jelenti, másrészt a hogy jóval tovább bírja az akkumulátor, harmadrészt pedig, hogy az első kijelző önmagában simán felér egy szokványos telefon kijelzőjével. Vagyis mindent meg lehet nézni gyorsan, hatékonyan, de ha valaki jobban bele szeretne mélyedni valamibe, akkor pedig nyithatja a telefont.

Egy emailt elolvasni csukott állapotban is tökéletes, válaszolni rá már egyszerűbb nyitott állapotban. Gyorsan pörgetni a közösségi oldalakat vagy megnézni egy oldalt jó csukott állapotban, ha mondjuk egy cikket el akarok olvasni, máris nyitom ki, de hasonló igaz a videókra is.

Annyira gyorsan és annyira természetesen hozzá lehet szokni az előnyeihez, hogy csak akkor veszi észre az ember, hogy függővé vált, mikor a szokásos telefonját próbálja kinyitni.

Aki pedig teljesen ki szeretné maxolni a hatékonyságot, annak pedig ott van hozzá az SPen. Bár nem a kifejezetten vloggereknek szánt telefon, a kialakításának köszönhetően természetesen ez is használható olyan módban, hogy telefonállványként is funkcionáljon, és itt is ki lehet lőni a kamera nézőképét az elülső kijelzőre. Itt érdemesebb sátorszerű módban készíteni az ilyen fotókat, hiszen a kialakításnak köszönhetően különben az első kijelző kerül alulra, ami hiába strapabíró, egyszerűen fizikai fájdalmat okoz azt látni, hogy azon támaszkodik az egész készülék.

Érezhetően vékonyabb lett mint az előző, persze így is vastagabb mint egy szokványos telefon, de már nem illik rá a bumpszli kifejezés. Itt is szemmel láthatóan jobbak lettek a fotós megoldások, és többet bír az akkumulátor, ami persze attól függ, hogy mennyit nyúzza az ember kinyitott állapotban, de most már azt is könnyedén bírja, ha kifejezetten sokat.

A Galaxy Z Fold 4 sosem lesz tömegtelefon, nem is ez a célja. Ugyanakkor csak azt sem lehet rá mondani, hogy ez egy kifejezetten üzletember telefon, mert egyrészt eleve hülyeség, mikor ezzel kategorizálnak be egy eszközt, másrészt mert  valójában nem csak nekik nyújt megoldásokat. Hanem sokkal inkább egy heavy user telefon olyanoknak, akiknek tényleg mindent telefonon intéznek, és azt használják szórakozásra is. Mindegy, hogy ez alatt az állandó emailezést, rajzolást, excel bindzsizést vagy egész napos online meetingeket értünk, ha valakinek olyan készülékre van szüksége, ahol minden fontos file-hoz azonnal hozzá szeretne férni, de utálja, hogy emiatt a laptopját kell mindenhova cipelni, otthon pedig az ágyban nem a tévén, hanem tableten vagy a telefonján szokott még játszani vagy sorozatokat nézni, azoknak érdemes megfontolni, hogy egy ilyen eszközbe fektessenek.

Főleg, hogy a nagyobb tárhelyes akció itt is él, vagyis 256 GB-os modellt 512 GB-ra, az 512 GB-osat 1 TB-ra váltják a kosárban, miközben a szín és az ár nem változik. Alapvetően ez pedig azt jelenti, hogy az 1 TB-os modellhez 944 990 forint helyett most 839 989 forintért, az 512 GB-os modellhez 779 990 forintért lehet hozzájutni.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

KOMMENT

37,330KedvelőTetszik
2,907KövetőKövetés
1,090FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk