Hirdetés
Hirdetés

„Ez nem egy metálkoncert, hanem egy másik dimenzió” – Interjú az All Machines Will Fail zenekarral

Iamyank egy korábbi interjúban már beharangozta akkor még csak hamarosan induló zenekarát, akiknek február 8-án megjelent első lemezük And We címmel. Többek között a lemezről és a kilátásban lévő tervekről is kérdeztük az All Machines Will Fail zenekar két tagját, a gitáros-producer yankot és Mohácsy Mátyás basszusgitárost.

Hirdetés

Az And We lemezetek most jelent meg február 8-án, amit egy háromtételes szerzeménynek neveztek, mégis szerepel rajta egy negyedik, a Matter. Ez utólag került fel, vagy kiegészítő anyagnak szánjátok?

yank: Mindig is volt bennem egy kicsi ellenszenv a streaming szolgáltatók felé, ezért a saját cuccaimat mindig úgy rakom össze, hogy mielőtt a streaming szolgáltatóknál elérhető lesz, legalább két héttel, de van, hogy többel, egyedül Bandcamp-en jelenik meg. Ez egy kicsi gesztus a korhallgatók felé, hogy mindig van egy dal, ami csak a Bandcamp-en hallható, és végül, mikor a streaming szolgáltatókhoz kikerül az anyag, akkor ez a bónusz track, már nem lesz rajta. Ezt a konceptet most arra használtuk, hogy a lemezen elrejtsünk egy olyan dalt, ami különbözik a többitől, ami experimentálabb. Előrevetíti, hogy ebben a zenekarban azon kívül, amit ez a három szám képvisel, még több van. Mi elég széles perspektívából tekintünk arra, amit csinálunk és ennek ez ilyen előszele, hogy ne „csak metállemeznek” gondolják ezt a lemezt és magát a zenekart sem.

A lemezről nem mondtatok előzetesen semmit, hogy nyitva hagyjátok az összes értelmezési lehetőséget a közönség előtt. Engem mégis érdekelne, hogy ti milyen érzelmeket társítotok az anyag hátteréhez és mondanivalójához.

yank: Igazából az egész munkafolyamat végén beszéltünk, hogy ki mit érez miközben visszahallgatjuk, amit csináltunk. Volt egy-két közös nevező, amit mindhárman éreztünk, hogy felszabadító és emelkedett annak ellenére, hogy elég sötét és földet rázó. Ez a kettősség benne van, hogy agresszívnak tűnhet, de mégis valahogy pozitív is egyben. Ez az, ami mindenkiben közösen megjelent. Az érdekessége ennek, hogy ezt már csak utólag, mikor a kész lemezt visszahallgattuk és próbáltunk címeket adni, akkor jött elő ez a kérdés.

A Disappear dalhoz készült egy videófelvétel is, amiben szintén óriási munka van, egyrészt magában a élő felvételben, meg abban is, hogy mekkora a harmónia a zenei élmény és a képi világ között. Fontosnak tartjátok, hogy nagy hangsúlyt fektessetek a képi elemekre?

yank: Igazából ez ilyen egyszerű gondolat volt csak, hogy legyen valami videóanyag, ami megmutatja, hogyan játszunk, hogy személyesebb legyen az egész anyag. Ezért nem videoklip, nem absztrakt, nem imidzs-videoklip, ahol próbálunk a legmenőbben mutatkozni, hanem egy egyszerű live session, egy egykamerás vágatlan anyag, aminek a hanganyaga is különbözik a lemeztől, mert két külön felvétel volt. Egy induló zenekarnál ez fontos szerintem, hogy definiáljuk magunkat: ezek vagyunk mi, ilyen zenét játszunk és ilyenek vagyunk közben. Én ezért tartottam szükségesnek, hogy legyen egy ilyen vizuális prezentációja is a csapatnak.

Akkor nem is terveztek másmilyen videoklipet kiadni?

yank: Én hadilábon állok a videoklipekkel, nem szeretem az imidzs-klipeket, de nem vagyok elzárkózva alapvetően, hogy legyen videoklipünk. Az biztos, hogy legalább annyira absztraktnak kell lennie, és legalább annyira hordoznia kell a mélységet, mint a zenének, ami azért nem annyira könnyű kihívás szerintem.

Mohácsi Mátyás: Én őszintén szólva nem tudok elképzelni klipet. Amit el tudok, hogy a jövőben olyan, live videókat csinálnánk, akár klip szintjén, ahol a koncertfelvételeket különbözőképpen megkoreografálnánk fénnyel, különböző vizuális effektekkel, amik onnantól kezdve annyira izgalmasak lesznek, meg többek mondanivaló szintjén, hogy érdemes legyen belőlük egy vizuális képanyagot csinálni.

yank: Az a nehéz ezzel, hogy nagyon erős a hangulatvilág, és ha ezt túlmagyarázzuk még képpel is, akkor az egész elkezdene önmaga paródiájává válni. Annyira keveset mutatunk, amennyire keveset csak lehet, hogy önazonosak tudjunk maradni.

Először az új stílusirány terve volt meg, vagy hogy újra zenekarban szeretnél gondolkodni?

yank: Ezek egyszerre jelentek meg, azzal az igénnyel is, hogy mindezt Matyival és Mátéval szeretném véghez vinni. Soha nem fordult meg a fejemben, hogy egy ilyen zenét mondjuk egyedül csináljak, és ugyanígy az se, hogy ne velük csináljam, szóval ez így egyértelmű volt a közös ismeretség, meg a közös múlt miatt, hogy ez vagy így tud működni, vagy sehogy.

Konkrét anyagokkal kerested meg a többieket, vagy csak elképzelésekkel, amiket később együtt dolgoztatok ki?

yank: Voltak konkrétumok, de voltak köztük egészen más irányba vezető dolgok is. Próbáltam írni alap ötleteket, de ezek nagyon sokat változtak idő közben. Van legalább hét-nyolc olyan párperces demo, ami soha nem fog a zenekar elé kerülni, mert közben változott annyit az egész. Azért csináltam csak ilyeneket, mert zenéről beszélni kurva nehéz viszont, ha megpróbálom megmutatni, hogy „na valami ilyen, meg ha még megpróbáljátok hozzágondolni ezt meg ezt, na kb az” azzal el tudom magyarázni, hogy mire gondolok. Azért is volt szükséges, mert megkérdeztem őket, hogy van-e kedvük velem együtt dolgozni, és ehhez nyilván nem rossz, ha meg tudom mutatni azt is, hogy mi a cél.

MM: Egyrészt, másrészt meg azért fontos volt, hogy legyen valamilyen szerkezet, vagy váz, amiből kiindulhatunk hiszen, ha azzal keresett volna meg, hogy „figyelj nincs ötletem, de csináljunk már zenekart”, azért más lett volna. Meg az is fontos, hogy mi nem csak egymásra találtunk, hogy „uh ezer éve, alapítsunk bandát”, hanem egy elég határozott koncepció köré épül.

Van valamilyen különös oka, hogy Facebookon már nem vagytok aktívak zenekarként?

yank: Igazából csak azért regisztráltam, hogy nehogy valaki lefoglalja, de ezt megbeszéltük az elején, hogy Instánk legyen, de Facebookot azt hanyagoljuk. Szerintem a Facebookból már mindenkinek elege van, és próbálunk annyira kevés profilt üzemeltetni, amennyit csak lehet. Nem törekszünk arra, hogy minél hamarabb, minél több emberhez eljussunk, és így nem indokolt, hogy még Facebookon is erőltessük ezt az egészet. Úgy vagyunk vele, hogy ahhoz jusson el, aki hajlandó beletenni azt az effortot, hogy kicsit utánunk megy, egy-két kattintással messzebbre.

Merch már kiderült, hogy várható, de tervezitek-e kézzel fogható formában is kiadni a lemezt?

yank: Igen. Volt is tervben, de azért azt érdemes tudni, hogy a világban nagyon nehéz a helyzete a lemezgyártásnak. Hatalmas várólisták vannak, Matyinak más zenekara is küzd ezzel, meg szerintem mindenki. Négy-öt hónapos átfutási idő van benne, de az igényeket jelezték már hallgatók, úgyhogy én azt gondolom, ha lemegy ez a koncert és utána lesz egy kis üresjárat, akkor tudunk majd foglalkozni azzal, hogy idén kihozzunk ebből mondjuk egy százas példányszámot.

Ezek a merch termékek már a lemezbemutató koncerten ott is lesznek?

yank: Igen, egy pulcsi és két póló lesz. Borbás Marci tervezte őket, meg a zenekar arculatát, a logóját, az ikonját, meg az egész tipográfiáját is. Ebből a kollekcióból két-három darabos készlet lesz az első koncerten. Ez is ilyen gesztus-szerű, hogy aki annyira baromi jó arc, hogy az első koncertünkre eljön, és akar valami emléket erről, akkor tud szerezni magának. Aztán ebből a mintából ebben a formában már nem is csinálunk többet, hanem más minták lesznek.

Milyen kapcsolat van a lemezborítón szereplő bárány és az albumon szereplő dalok között?

yank: Ez ilyen first imperssion volt, nem az a fontos, hogy ez most húsvéti bárány, vagy hogy milyen kontextusban lett fotózva, vagy mi a sztorija a képnek. Én csak azt kerestem, hogy első ránézésre, ha megnézem a fotót, érezzem azt a kettősséget, amit a zenénkben is. Hogy egyszerre sötét, meg némiképp fenyegető, de van benne valami jóság is, és hogy most erősebb-e a jó vagy a rossz oldal, meg ki fenyeget kit az már részletkérdés, csak ezt a kettősséget mindenképp akartam valahogy ábrázolni, és marha nagy szerencse, hogy Bartis Attilának a fotóját megtaláltuk, és az meg pláne, hogy nagy lelkesedéssel bocsátotta nekünk használatba. Kicsit féltem mikor elküldtük neki a lemezt, hogy azt mondja „hú gyerekek, ez azért kicsit necci” de tetszett neki.

A zenekar mellett lehet majd számítani még szóló iamyank koncertekre?

MM: Egyáltalán nem, yank le van tiltva erről.

yank: Szóló cucc az nem lesz egyáltalán. Ha valami beesik, valami kiállítás, megnyitó vagy ilyesmi, akkor lehet, de nem tervezem. Viszont, ami biztos lesz, az április 24-én a Magyar Zene Házában egy Sarah előadás, de most nincs kapacitásom ennél több fellépésre. Idén, ha minden jól megy, akkor még nyáron a Fekete Zajon játszunk, de ez még szervezés alatt van. Aztán ha ezek így megvannak, én idénre meg is elégszem a fellépésekkel, mert sok más dolog is van.

Március 3-án, Czitrom Ádám fog előttetek fellépni a Turbinában. Ezen kívül tartogattok még más meglepetést is a lemezbemutatóra?

yank: Eva Mora, aki a Sarah projektemben tánckoreográfusként dolgozik, neki lesz egy része a koncertben, ahol egy performansz részletet előad, mi pedig rituális zajjal kísérjük majd közben. Meg szerettem volna törni azt a miliőt, hogy ez nem egy metál koncert, hanem egy másik dimenzió, ahol történhetnek furcsa dolgok is.

MM: A koncert anyagát még plusz egy szám fogja alkotni. Félig-meddig azért, mert miközben készültünk erre a koncertre rájöttünk, hogy legalább egy hatvan percet megközelítő műsornak kellene lennie, és ez a három track ez bő harminc perc, bevezető meg átkötő részekkel együtt és ezért gondoltuk, hogy kéne még egy, ami a másik három dalra vérmérsékletében hasonlít, és most már biztos, hogy ez is fel fog csendülni.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,004KedvelőTetszik
3,066KövetőKövetés
4,640FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók