Hirdetés

“Ez a T-Funk” – Premieren a MAYFLY első nagylemeze

Több év közös zenélés után, idén az első nagylemezével jelentkezik a MAYFLY. A most megjelenő első album kapcsán beszélgettünk Zámbori Anett énekesnővel, és Kass Levente basszusgitárossal, illetve természetesen a lemezt is meg lehet hallgatni alább.

Mikor jött el az a pont a zenekar életében, ahol azt mondtátok, hogy albumot szeretnétek készíteni?

Netti: Nem volt egy konkrét pont, a folyamatos építkezés tudatos és egyben természetes is volt már a kezdetek óta. Először egy-két dal, aztán kislemez és most egy nagylemez. A zenekarban mindannyiunknak fontos mérföldkő egy nagylemez, és minél hamarabb el akartunk jutni idáig.

Levi: Nyilván a pandémia párszor közbeszólt, de nem mondanám, hogy visszahúzott volna minket. Már a Bittersweet Relief EP-nk időszakában születtek ötletek, amikről éreztük, hogy azok valami nagyobb egésznek a részei.

Milyen élmény volt az első közös lemezeteken dolgozni? 

Levi: Óriási! Tudom, még csak most jelenik meg a lemez és el sem indultunk turnézni, de alig várom, hogy a következő anyagon dolgozzunk. Egy nagylemeznél az a jó, hogy meg tudsz mutatni egy nagyobb spektrumot a zenédből, illetve jobban is tud hozzá kötődni a hallgató. Míg az EP inkább útkeresés volt, addig az LP-vel, azt gondolom, rátaláltunk arra az irányra, amire ráépíthetjük a “MAYFLY-hangzást”. A stúdiózás örök élmény marad, ugyanis a melegrekord alatt vettük fel a dalok nagy részét, szóval reméljük a hőfok átjön. Nagyon fontos baráttal és szakemberrel bővült a T-Funk család hangmérnökünk, Kremán Patrik személyében. Az ő profizmusa és kísérletező kedve kellett ahhoz, hogy a lemez úgy szóljon, ahogyan szerettük volna. 

Mennyire volt inspiratív a kötelező szünet a zenekar és az albumkészítés szempontjából?

Levi: Amikor beütött a COVID, egy ideig nem mertünk próbálni. Aztán csak nem bírtunk magunkkal és összejöttünk zenélgetni, és ezek a spontán ötletek lettek a lemez mozgatórugói. Az a jó a jammelésben, hogy egyből tudod, ha “dögös a groove”, mert önkéntelenül megmozdul a tested. Ha engem kérdeztek, a funk zenének ez a lényege!

Netti: Szerintem nekünk sok ihletet hozott a kötelező leállás, nekem például több időm és terem maradt a saját érzéseimre figyelni, kreatívan gondolkodni. Plusz lehetőséget adott arra, hogy többet legyünk együtt, próbáljunk, kísérletezzünk a hangzásokkal, amiknek a legnagyobb figyelmet szenteltük a stúdiózás során. 

A lemezen szereplő két dalhoz készült videoklip is, amit korábban már be is mutattatok. Miért pont ezt a kettőt választottátok?

Netti: A Calm Before the Storm egy szomorúbb hangvételű dal, kapcsolati feszültséget jelenít meg, így a képi világa is statikusabb és személyesebb. Ezzel szemben a Gold tele van mozgással és melegséggel, a másokhoz való kapcsolódás pozitív energiáival. Ezt szerettük volna kifejezni a kutyusokkal, a kutya-gazdi rezgésekkel. Egyébként ami közös bennük, hogy mindkét klipet az Arany János Művelődési Központ színháztermében forgathattuk, és ezúton is köszönjük, hogy beszabadíthattunk 33 négylábút a színpadra. 

T-Funk. Honnan a név?

Levi: Egyfajta kikacsintás. Eredetileg más volt egészen a stúdiózásig az album neve, de Patrik jött egy igazán autentikus címmel. Éppen a “T-Funk Freestyle”-t vettük fel, ami erősen inspirálódik a Dr.Dre, Snoop Dogg féle hip-hop világból, amit G-Funk-nak, azaz Gangsta Funk-nak neveznek. “Ez olyan G-Funkos…” – mire jött a kontra: ”Nem, T-Funkos!” Innen született a cím és egy saját zenei stílus, amiben a funk zene lendülete találkozik a Tisza áramlásával. Mi büszkék vagyunk arra, hogy tiszakécskeiek vagyunk és a zenénkkel visszük is imádott folyónk hírét. Szerettük volna, ha ez a fajta zúduló erő az albumborítón is megjelenik. Nagy szerencsénkre találtunk egy grafikust, Beke Kitti-t, aki egyből tudta mire gondolunk “tiszai életérzés” alatt, mivel szegedi. Nagyon vagány lett a grafika, öröm ránézni!

A dalok, amik a lemezen szerepelnek, elég emberközeli témákat dolgoznak fel. Ezek mind személyes élményekből fakadóan íródtak?

Netti: Van, ami kifejezetten személyes ihletésű, és van olyan is, ahol a saját élményeket megspékeltük némi fantáziával. Közéleti jelenségek is megjelennek néhány dalban, és helyet kap a természetközeliség. Hangulatok, életérzések megmunkálásával nagyon szeretünk dalszövegeken dolgozni, Dávid és én is. A Hey Sister című szám például egyfajta aggodalmat fejez ki egy női szerettünkért, féltést egy konfliktustól, vagy kapcsolattól, amiből úgy érezzük, hogy nem jöhet ki jól. És egyben a támogatást, hogy “oké, én melletted leszek akkor is, ha ebbe mégis belemész.” A női megtartó erőket én egyébként nagyon erősen hozom a családomból, és megtapasztalom a barátaimmal is.

Levi: Szerepel a lemezen egy több szempontból is érdekes dal, az I am The Gambler. Az egyetlen szöveg, ami az én fejemből pattant ki. Szerettem volna írni férfiként Nettinek egy dalt, és a végeredmény vicces lett, mert kifigurázok egyfajta férfiúi hozzáállást a szebbik nemhez úgy, hogy egy nő énekli el. Másrészt ebben a dalban szerepel Pribojszki Mátyás, aki a lemez egyetlen vendégelőadójaként fújja őrült módon a szájharmónikát.

A több állomásos lemezbemutató turné listátokon nem szerepel, de nemrég játszottatok Zentán is. Milyen érzés határon túl koncertezni?

Netti: Külföldön eddig többnyire határon túli magyaroknak játszottunk, és nagyon szerettük ezeket a koncerteket. Úgy tapasztaltuk, hogy ezek a közösségek nagyon nyitottak, szívesen kimozdulnak otthonról, és érdekli őket egy új zenekar, egy új hangzás. Mindenhol jó fogadtatása volt eddig a zenénknek, ami megerősítő visszajelzés. Zentán a Mojo Clubban is hihetetlen jó közönségünk volt. Játszottunk másfél órát, és az emberek végig buliztak, reagáltak a dalainkra. 

Milyen nehézségekkel küzd Magyarországon egy feltörekvő zenekar?

Levi: A szamárlétrát meg kell járni mindenkinek, és mi ennek még baromira az elején vagyunk. Erősen az underground szférához tartozunk, ezért teljesen önerőből csinálunk mindent, de nem panaszkodhatunk. Vannak koncertjeink, van lemezünk, szóval ha vannak is nehézségek, mindig megoldjuk zenekaron belül. Inkább egy általános nehézség a digitális jelenlét. Hiába jó a zenéd, egyszerűen most már olyan világot élünk, hogy ezt be kell csomagolni. Kell egy arculat, egy brand, és számít, hogy mit, hogyan kommunikálsz ebben a mérhetetlen zajban.

Netti: Nehéz elérni a közönséget amiatt is, mert az emberek nagy része csak azt hallgatja, ami a rádióból és a mainstream csatornákból dől. Kevesen érdeklődnek más iránt, és kattintanak át alternatív csatornákra, és így elég nehéz eljuttatni a mondanivalónkat a nagyérdeműhöz. De igazából mi úgyis koncertzenekar vagyunk, szeretünk élőben játszani és kapcsolatot teremteni. A másik az, hogy eddig angolul fogalmaztunk, ami ebben a műfajban otthonos és természetes, de mostanra beláttuk, hogy itthon – érthető módon – magyarul értenék meg jobban az üzenetet az emberek. Ezért a jövőben megpróbáljuk összehozni az anyanyelvünket a funkyval. Most csak az utolsó szám dalszövege magyar, ami Makáry Sebestyén, kortárs költő Az Ösvény című versén alapszik. De azért remélem, hogy a többi dal is értő fülekre és szívekre talál, hiszen a zene egy univerzális nyelv. 

Mi az, amit magatokkal visztek az albumkészítés folyamatából a további munkáitokhoz?

Netti: Az alkotás és együttműködés öröme. Annak az izgalma, hogy ezeket a számokat mi rakjuk össze csapatként. Mindenki belerakja a saját részét, oda-vissza reflektálva egymásra, majd együtt meggyúrjuk, aztán az eredmény meg valami egyedi lesz, ami sokkal több, mint a részek összessége. Az is fontos, hogy továbbra is nyitott szemmel és szívvel járjak dalszövegíróként, mert manapság is bőven van történés, amit témaként fel lehet dolgozni.

Levi: Az önazonosság és az a fajta hozzáállás, hogy olyan anyagot adjunk ki a kezeink közül, amit teljes mértékben a magunkénak érzünk és bárkinek büszkén mondjuk, aki meghallja a zenénket, hogy “Ez a T-Funk”!

A T-Funk lemezt pedig itt lehet meghallgatni:

Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,000FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Programok

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk