Hirdetés

„Ez a festmény olyan, mint egy rémálom” – zenészek lesznek a tárlatvezetők a Google új művészeti projektjében

A világ sok részén még mindig nem nyitottak meg a múzeumok a pandémia miatt, vagy jelenleg nem éppen egyszerű eljutni megnézni élőben a legismertebb műalkotásokat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a múzeum és a művészettörténet ne juthatna el az emberekhez. A Google Art Camera olyan felbontásra képes, amilyen közel akkor se jutna senki egy műtárgyhoz, ha mellette állna, érdemes egyébként böngészni itt, mert például a Budapesti Operaház mennyezetét egészen biztos, hogy csak kevesen látták élőben ennyire közelről, de más érdekesség is van itt. Most az ecsetvonások szintjéig nagyított képeket zenei idegenvezetőkkel lehet felfedezni közelebbről. J.Balvin, Ellie GouldingFKA twigs, Grimes, Matt Healy a The 1975-ből és Chaeyoung a Twice-ból lesznek az idegenvezetők a világ legizgalmasabb műalkotásaihoz. 

A tárlatvezetések az európai reneszánsztól Botero modern Kolumbiáján át Youngkuk koreai hegyéig szólnak majd, de nézzük mi lesz a részletes program, és melyik zenész melyik műalkotásba ásta magát bele jobban. 

  • Grimes kapta a reneszánsz világot,  az idősebb Pieter Bruegel „A lázadó angyalok bukása” című művét mutatja be – egy apokaliptikus, mégis komikus víziót a Földet megtámadó szörnyekről és a visszaszorításukért küzdő angyalokról, ami valljuk be eléggé hozzá illő alkotás, még akkor is, ha azzel kezdi, hogy ez a festmény olyan mint egy rémálom. 
  • FKA Twigs  Artemisia Gentileschi „Mária Magdolna extázisa” című alkotását fedezi fel.
  • Ellie Goulding  nem egy műalkotást mutat be, hanem előadása segítségével felfedezhetjük a szerelmet, a békét és a nyugalmat Julie Mehretu, Yves Klein és Cy Twombly alkotásain keresztül.
  • Matty Healy átvezet minket a huszadik századba. Először Olaszországban, Piet Mondrian “Kompozíció totálban, piros, sárga, fekete, szürke és kék” című művében merülhetünk el.  Healy ezt az absztrakt remekművet az értelmezések „végtelen portáljának” tekinti, amely a való világon túl elménk legtávolabbi sarkaiba juttat el bennünket.
  • A kolumbiai Medellinbe  J.Balvin kalauzol, aki elmeséli Fernando Botero „Július 20-a” című művének történetet. Az örömteli színeken túl rávilágít a festmény szereplőinek komor arckifejezésére és a művészet szerepére, mint biztonságos tér a sötét időkben.
  • Koreába is eljuthatunk a Twice énekesnőjével. Chaeyoung felkísér minket Yoo Youngkuk “Hegyére”, ahol az énekesnő megkérdőjelezi a természetértelmezést, amely erős színekből, árnyalatokból, folytonos vonalakból és érinthető textúrákból áll.

Ez egyébként a sorozat második évada, az elsőben Jarvis Cocker, Feist,Maggie Rogers, Lolo Zouaï és a Girl in Red tárlatvezetéseit lehet megnézni. 

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,984KedvelőTetszik
3,058KövetőKövetés
3,810FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk