Hirdetés

Ez a 11 lemez érte el a platinastátuszt 2020-ban Magyarországon

Ha valaki megkérdezné, hogy tavaly kik kaptak aranylemezt és platinalemezt, akkor vajon hány helyezettet találnának el olvasóink? Ezt lehet most letesztelni, ugyanis összegyűjtöttük 2020 legisikeresebb magyar vonatkozású lemezeit.

Ha egy lemez elég jól fogy, akkor megkapja az aranylemez, vagy a platinalemez elismerést, amit Magyarországon a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége, vagy közismertebb nevén a MAHASZ ad át.

Hirdetés

Lemez? Ki vesz ma még lemezt?

A kérdés jogos, így az évek során elég sokat változott az is, ahogyan a lemezeladásokat számolják. Mivel a zenefogyasztás leginkább a digitális, azon belül is a streaming irányába tolódott az évek alatt, így a MAHASZ is nemzetközi mintáknak megfelelő ekvivalencia-számításokat dolgozott ki. Ennek a lényege, hogy a streaming szolgáltatásoknál nem kell az egész lemezt rongyosra hallgatni, elég egy-két agyon hallgatott sláger.

az albumokon (nagylemezeken) található egy-egy hangfelvétel bizonyos számú letöltése vagy meghallgatása (“streaming”) megfeleltethető egy albumértékesítésnek

– áll a MAHASZ oldalán. Hogy ez egészen pontosan mit is jelent, ahhoz különbséget kell tenni letöltés – értelemszerűen legális forrásból- és streaming között. Legális letöltés esetén egy album megfeleltethető egy fizikai formátumban megvásárolt lemezzel, négy kislemez vásárlás vagy letöltés felel meg egy albumnak, illetve tíz track letöltése egyenlő egy lemezzel. Streamingben különbséget tesz prémium, vagyis fizetős szolgáltatás között, ahol 1000 streaming jelent egy eladott lemezt, míg a reklámalapú, vagyis ingyenes oldalaknál 5000 stream egyenlő egy lemezzel.

Mennyi is most egy aranylemez?

Hogy mennyire csökkentek a lemezeladások, azt semmi sem mutatja jobban és ezzel együtt szomorúbban, mint hogy hogyan változott az arany és a platinalemezek határa. 1992 júniusáig 100 ezer eladott darab kapott aranylemezt, 200 ezer után járt platina, és még volt olyan is, hogy gyémánt lemez, amit 400 ezer eladott lemez után kaptak az előadók. 1997-től ez a fokozat megszűnt, 2012 decembere óta pedig kétezer eladott lemez után jár az aranylemez, négyezer pedig a platinalemez státusz határa.

28 arany vagy platinalemezes előadó 2020-ban

A MAHASZ adatai szerint a legsikeresebb zenekar Magyarországon a Tankcsapda, akik Liliput Hollywood című lemeze négyszeres platina lett, azaz legalább 16 ezret eladtak belőle. Az Ossian Csak a Jót című albuma fele ilyen sikeres volt, de így is dupla platinát érdemelt, viszont az Az lesz a győztes és a Best Of 1998-2008 lemezük elérte az aranylemez státuszt, vagyis kijelenthetjük, hogy a MAHASZ adatai szerint ők az igazi szupersztár zenekarok Magyarországon.

Szintén elérte a kétszeres platinastátuszt a Kowalsky meg a vega Esszencia című lemeze, illetve az Omega a Testamentum című lemezével. Duplázó még a Leander Kills, de ők két különböző lemezzel, a Luxusnyomor és az IV lemezekkel külön-külön érték el a platinát. Érdekesség még, hogy a listára mindössze két külföldi előadó került fel,  Ed Sheeran, és a BTS, igaz utóbbi egyelőre csak az arany státuszt érte el, pedig törvényt is módosítottak miattuk, igaz nem itthon.

A helyezettek között azért vannak olyan lemezek is, amik nem 2020-ban jelentek meg, mert itt nem a megjelenés éve számít, hanem csak az eladott darabszám, vagyis attól még, hogy egy lemez 2018-ban jelent meg, de csak 2020-ban érte el a kétezer eladott példányt, akkor abban az évben kapja meg az aranylemezt.

További platinalemezesek 2020-ban

 • Ákos – Idősziget
 • Ed Sheeran – No 6. Collaborations Project
 • Follow The Flow – Nem tudja senki
 • Road – Emberteremtő
 • Rúzsa Magdolna – Aduász

Aranylemezt kaptak 2020-ban

 • Anna and the Barbies – Indián
 • Attila – Best of 2010-2015
 • Ganxsta Zolee és a Kartell – Oldskool
 • Hooligans – 20. Jubileumi Koncertshow
 • Junkies – Buli volt, buli van, buli lesz
 • Kalapács – Örökfekete
 • Kovács Gyopár & Oliverfromearth – Karácsony
 • Magna Cum Laude – A leghosszabb perc
 • Mandoki Soulmates – Living In The Gap + Hungarian Pictures
 • Nagy Feró és a Beatrice – Az első 40 év Live!
 • Republic – Magyarazűrben
 • Nagy házibuli lemez III.
 • Nagy házibuli lemez IV.
 • Zaporozsec – Pixelek

Kommentek

Gigantikus, országokon átívelő, élő segélykoncertet rendeznének már nyáron az EU-ban

Nagy sztárokkal tartanának segélykoncerteket, az összes EU-tagállamban.

Wanted Podcast #28 // Spions, Beatrice, CPG: magyar punk kiskáté a Szennyhullám alkotóival

A Laki Gergellyel és Horváth Danival folytatott beszélgetésből az is kiderül, ki váltotta le Erdős Pétert, illetve náci volt-e Johnny Rotten?
35,017KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
720FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

A Trottel kétharmada mesél az új lemezről – Videópremier

A riporter/operatőr Kovács Tamáson kívül Rupaszov Tamás zenekarvezető, a házigazda Csabi, és az ő két kutyája volt jelen.

Élőben a törökfürdőből – Premieren a Kerekes koncertfilmjének egyik dala

A 200 000 darab aranyozott mozaikkal burkolt kupola alatt, a medencében épített színpadon rögzítették a Live: Water címre hallgató koncertfilmjüket.

A Tudósok operát ír Kim Dzsong Un felkérésére

A Phenjani Operaház különös felkéréssel kereste meg az ideológiailag radikális, elkötelezetten el nem kötelezett Tudósok összművészeti művészegyüttest.

Az élesre késelt ellenfénytől a medveszakállcibálásig – Telódemóval jelentkezett az Unholy Sativa

Underground premierünk mondhatni jutalom az év végén az ilyesmire fogékonyaknak. Egy telefon, egy mikrofon, meg egy pár rakéta, de ezt már csak mi tesszük hozzá.
00:29:57

STEREOCHROME Episode 03 // Jónás Vera – Itt a Lángoló és a Compact Tv közös sorozatának harmadik része

A harmadik részben Jónás Vera mondja el, mire is kellett vécépapír-guriga az oviban, hogy már gyerekkorában előadásokat tartott, hogy miért zavarja a exhibicionizmus és még sok másról beszél.
Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Programok

Lemezkritikák

Westernnel tért vissza a Middlemist Red, de hogyan? – lemezkritika

Előrelépést is jelent a Middlemist Red történetében, vagy csak egy új fejezetet? Megpróbáljuk megfejteni.

Minden meghallgatással egyre jobb – Az új Trottel LP-ről

Oké, ez már nyilván nem az, amit a rock és punk puristák elbírnak, de attól még jó és úttörő.

Sziporkázó mesétől az etno-remixig – Három lemez terítéken

Odaadó igyekezet a művészi magas fok megvalósítására.

Már majdnem igaz zenekar – Meghallgattuk az új Killer Be Killed-lemezt

Kezdenek összeérni Max Cavalerával a mastodonos, Dillinger Escape Plan-es, converge-es tagok.

Az élet kiteljesedése – Meghallgattuk a Makám, a Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák és Guessous Mesi új albumát

Olyan lemezekkel rukkoltak elő, amik önnön létükkel húzzák alá, hogy az élet a költészet tükrében tud igazán kiteljesedni.

Beszámolók

Zenés tábor a hegyen – Ilyen volt a vírus szülte Fekete Zaj Fesztivál

  Baromi jól indult ez az év vagy legalábbis elég jónak nézett ki koncertfelhozatalban. Még februárban is azon lamentáltunk Fekő kollégával, hogy milyen durva lesz...

Egy hallásplasztikai sebész naplója – Ilyen volt a Swansról szóló dokumentumfilm

Ha már dokumentumfilmről van szó, hadd kezdjem két személyes élménnyel. 1986-87 körül találkoztam először a Swans-szal, egy agyonmásolt kazettán, amit egy régi cimborám mutatott meg...

Mély férfibánat a magas elefántcsonttoronyból – Leprous, Klone @ Dürer Kert, 2020.II.19.

A Leprous-szel a tavalyi Pitfalls lemez miatt ismerkedtem meg közelebbről. Tudtam róluk azelőtt is persze, de a kiállás, a műfajmegjelölés, a kritikai visszhang és...

Ria-Ria-Eufória – Five Finger Death Punch, Megadeth @ Papp László Sportaréna

  Az avokádó (Persea americana) a babérfélék (Lauraceae) családjába tartozó, örökzöld, alacsonyan elágazó, terebélyes ágrendszerű, 10–20 méter magas fa. Fehérjében és olajokban dús termése 2016-ban a Kárpát-medencében önkéntelenül...
Audiópartnerünk

Egy napra koncertekkel teli online játék lesz az egyik legnagyobb cseh fesztiválból

Nem a nyári fesztivál helyett rendezik, csak kiegészítő bulinak, a jegyeket pedig nagyon gyorsan elkapdosták.

Gigantikus, országokon átívelő, élő segélykoncertet rendeznének már nyáron az EU-ban

Nagy sztárokkal tartanának segélykoncerteket, az összes EU-tagállamban.

Wanted Podcast #28 // Spions, Beatrice, CPG: magyar punk kiskáté a Szennyhullám alkotóival

A Laki Gergellyel és Horváth Danival folytatott beszélgetésből az is kiderül, ki váltotta le Erdős Pétert, illetve náci volt-e Johnny Rotten?

Virtuális zenészekkel és influenszerekkel jönnek a cégek

A CES-en megnéztük még, tudnak-e újat mutatni a vezeték nélküli fülhallgatók, és hogyan lehet egyszerűen megtanulni zongorázni.