Évtizedek óta vannak LMBTQ szereplői a meséknek, a gyerekek pedig azóta is jól elvannak ezzel

Az Insider elemzést tett közzé arról, hogy hosszas kutatómunkával megállapították és igazolták, hogy az animációs gyerekfilmek világában már évtizedek óta jelen vannak azok a karakterek, akiket most az LMBTQ csoportokhoz sorolnának, többségük esetében pedig ezt nem is kell találgatni, ugyanis az alkotók árulták el különböző interjúkban a karakterekről ezeket az információkat.

Hogy lehet eldönteni A kis hableány Ursulájáról az orientációját?

Történetileg sokáig ez annyira nem volt téma, hogy az alkotók a nézőkre bízták, hogy a karakterek kódolt üzeneteiből vagy a sztori kis apróságaiból rájönnek-e valamire vagy nem, vagyis a mesék már évtizedek óta igyekeztek diszkréten ugyan, de képviselni ezt a közösséget is, egészen az animáció kezdete óta. Az Insider készített egy ilyen jellegű adatbázist a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, interszexuális, aszexuális, valamint egyéb szexuális és nemi kisebbségbe tartozó karakterekkel, akik az amerikai animációs világban – és ezzel együtt sok esetben az európaiban is – feltűntek.

A listát úgy állították össze, hogy a karakterek az adott animációs sorozat nagyjából állandó szereplői legyenek, azaz nem csak egy-egy különleges epizód vagy minisorozat erejéig jelentek meg. Mindegyik szereplő olyan műsorsávban jelent meg, ami a gyerekeknek szólt, mindegyik olyan szerepben, ahol megszólalt, a többi szereplő kapcsolatban állt vele, azaz nem szerepel benne olyan karakter, aki mondjuk csak a háttérben ácsorog.

A karakterek hovatartozását két lépcsőben igazolták, elsőként azt nézték, hogy implicit vagy explicit tagja-e az LMBTQ közösségnek, vagyis nézték, hogy a fiatal közönség mennyire közvetlenül értheti meg a közösség témáit vagy a karakter problémáit. Ehhez szakértőkkel beszélgettek arról, hogy 12 éven aluli gyerekek egyáltalán képesek-e azokat az utalásokat az LMBTQ kultúráról és identitásról felismerni, vagy pont ugyanolyanok, mint mikor az animációs filmekben egy-egy poénon a szülő nevet, a gyerekek pedig egyáltalán nem értik, mi volt ebben a vicces. A második lépésben a műsor narratív technikáit értékelték, elemezték a párbeszédeket és a karakterek interakcióit, a szexuális irányultságot pedig megerősítették a műsor, a stúdió vagy a kreatív csapat képviselői. Utóbbi miatt kerültek be olyan karakterek is, akik a „meghatározhatatlan” kategóriába kerültek, mert a stúdió vagy a műsor kreatív csapata nem tisztázta a karakter identitását.

Rég kezdődött, de az elmúlt évtizedben már nem csak homályos utalásokkal lehet találkozni

A kutatás szerint a legelső bevallottan LMBTQ karakter 1983-ban a SuperTed nevű animációs mesében tűnt fel, ami egy olyan maciról szólt, akinek szuperképességei vannak, és a Disney mutatta be, ahol Skeleton, vagyis Csontváz volt az a meleg karakter, aki gyakran gonoszkodott. Ami a magyar közönségnek is ismerős lehet, az a Dexter Laboratóriuma, amit 1996-ban mutattak be, ahogyan a Hé, Arnoldot, a Superman animációs sorozatot is, majd 1999-ben a Bátor, a gyáva kutyát.

Az 1990-es évtizedben 7, a 2000-es években 11, a 2010-es években 48, a 2020-as években pedig három olyan gyerekműsort mutattak be, amelyekben az LMBTQ közösség megjelent. 

Egyre kevesebb idő telik el, hogy az alkotók is bevallják

Csontváznak 31 évet kellett várnia, amíg felvállalhatta önmagát. Az egyik társalkotó, Mike Young 2014-ben a Radio Times interjújában mesélt először arról, hogy a karakternek milyen a szexuális beállítottsága. Ez egyébként azért izgalmas, mert 2014-ben talán ennek hatására összesen hét karakterről is igazolták a készítők a hovatartozásukat. Átlagosan egyébként 3,5 év kell, hogy az alkotók a nyilvánosság előtt beszéljenek arról, hogy egy karakter tagja-e az LMBTQ közösségnek, de 19 olyan műsor van, ami már a megjelenés évében nyíltan beszélt a dologról.

Az első igazi áttörés egyébként lassan tíz éve, 2013-ban volt, amikor a Cartoon Network bemutatta a Steven Universe című animációs sorozatot, amelyet a vállaltan nem-bináris Rebecca Sugar készített, és egy olyan gender-nonkomform kisfiúról és kalandjairól szól, aki félig ember, félig ékkő, és egyébként ebben a sorozatban van a legtöbb LMBTQ karakter azok közül, amiket az Insider vizsgált, és a Cartoon Network az, aki a legtöbb ilyen karaktereket bemutató sorozatnak otthont ad. Ha a stúdiókat nézzük, akkor a DreamWorks áll az első helyen, második a Cartoon Network, harmadik pedig a Disney.

A sorozatok többségének szereplője nő

Arra is kíváncsiak voltak, hogy mit lehet elmondani a nemi szerepekről az animációs gyerekfilmekben. Többségében cisz nők és cisz férfiak szerepelnek, harmadik helyen állnak a nem bináris szereplők, majd azok, akikről nem lehet tudni. Hozzájuk képest apró töredék az olyan karakterek száma, akik genderfluidok, transzok vagy gendersemleges szereplők. A másik érdekes meglátás az volt, hogy a karakterek nemi vagy szexuális irányultsága általában nem téma az animációs sorozatoknál, a szereplők 45 százalékát éppen ezért a már említett „meghatározhatatlan” kategóriába sorolták be. Azok közül, akikről az alkotók lerántották a leplet, az arány tulajdonképpen kiegyenlített, mert 50 meleg, 49 leszbikus karaktert sikerült azonosítani, főszerepben pedig aztán végképp elvétve jelennek meg olyan karakterek, akiknek szóba kerül a nemi vagy a szexuális irányultsága.

Ennél sokkal nagyobb gondot okoz az Insider szerint, hogy például a mozgásukban korlátozott a fogyatékkal élők nagyon alacsony számban jelennek meg a mesékben. 

Az egy dolog, hogy szerepelnek, de ott mit csinálnak?

Azt is nézték, hogy mennyire egyértelműek az LMBTQ karakterek a sorozatokban, azaz milyen gyakran tudják a szülők vagy a gyerekek minden bizonyossággal eldönteni, hogy egy karakterről mit is gondoljanak. Ebből pedig az derült ki, hogy túlnyomórészt úgy jönnek rá ezekre a dolgokra a nézők, hogy olvasnak egy interjút a készítővel, aki erről beszél, vagy a közösségi médiából derül ki, és csak elvétve derül ki magából a műsorból, mert például fogják egymás kezét, vagy elvörösödik a szereplő, igaz, volt már LMBTQ esküvő is gyereksorozatban.

Hogy milyen sorozatok és mely karakterek érintettek, azt itt lehet részletesebben áttanulmányozni.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,016KedvelőTetszik
3,065KövetőKövetés
4,570FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés