Hirdetés

Európa biztonságos kulturális újranyitásáról adott ki irányelveket az EU

Az Európai Bizottság új irányelveket tett közzé, amelyek a kulturális és kreatív tevékenységek biztonságos újranyitását taglalják. Az irányelveket az Európai Bizottság „európai életmódunk népszerűsítésének” alelnöke, Margaritis Schinas, valamint az innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért felelős biztos, Mariya Gabriel mutatta be.

Bár a szakemberek figyelmeztetnek, hogy az új variánsok terjedése egyre növekszik a kontinensen, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni, ugyanakkor a cél az volt, hogy legyen egy összehangolt megközelítés az újranyitással kapcsolatban, ami figyelembe veszi a sajátos nemzeti, regionális és helyi viszonyokat is.

A kultúra segített az embereknek megbirkózni a lezárások és a társadalmi távolságtartás következményeivel. Most rajtunk a sor, hogy végigkísérjük az ágazatokat az újranyitás felé vezető úton

– mondta Schinas, aki szerint összehangolt és a tagországokra szabható erőfeszítésekre van szükség az egész EU-ban, hogy a kulturális szektor biztonságosan tudja folytatni a tevékenységét, és felkészültebb legyen az esetleges jövőbeli válságokra. A közleményben arról is szót ejtenek, hogy a kulturális és kreatív szektor fontos Európa fenntartható fellendülésével összefüggésben is, és az európai életmód fontos pillére.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ az EU Egészségbiztonsági Bizottságával együttműködve hozta nyilvánosságra a legfontosabb irányelveket, amik közül azokkal kezdtünk, amik a koncertre járó közönségre is vonatkozhatnak:

  • A résztvevőktől kérhetik a negatív Covid-19 teszt és/vagy oltás és/vagy Covid-19 diagnózis igazolását a helyszínekre való bejutáshoz. A variánsok felbukkanásától és terjedésétől függően ez a követelmény kiterjeszthető a teljesen beoltott egyénekre is.
  • A helyszínek elkérhetik a látogatók személyes elérhetőségeit, ha azok szükségesek a kontaktkutatáshoz.
  • A korlátozások teljes feloldásának fokozatosnak kell lennie, stratégiai döntéseket kell hozni, miközben folyamatosan figyelni kell az epidemiológiai helyzetet.
  • A kulturális intézményeknek készenléti tervvel kell rendelkezniük, amely részletezi a Covid-19 esetek észlelésekor a cselekvési protokollt.
  • Képzést, de legalábbis információkat kell biztosítani a kulturális intézményekben dolgozó személyzet számára a fertőzés kockázatának minimalizálása érdekében.
  • A saját és a lakosság védelme miatt elő kell segíteni a kulturális környezetben dolgozó személyek oltását.
  • A helyszíneknek védelmi intézkedéseket kell bevezetniük, mint például a távolságtartás biztosítása, tiszta és mindenki számára hozzáférhető kézmosási lehetőségek, megfelelő szellőzés és a felületek gyakori tisztítása. Kiegészítő intézkedésként ide sorolják esetlegesen az arcmaszkok használatát is.

Ezzel együtt uniós szintű intézkedések várhatóak az ágazat fellendítésére, az EU tagállamait felszólították, hogy az ágazat újraélesztésére elkülönített pénzösszeggel egészítsék ki a szektor tagállami támogatását.

 A Kreatív Európa (2,5 milliárd euró) és a Horizont Európa (2 milliárd euró) révén 2021 és 2027 között csaknem 4,5 milliárd euró áll rendelkezésre a „kulturális, kreatív és inkluzív projektek” számára.

Az EU szerint a járvány rávilágított arra, hogy a kulturális szektor jelentősége nemcsak az emberek jólétét szolgálja, hanem gazdaságilag is rettentően fontos. Gabriel szerint az oltásoknak köszönhetően a korlátozásokat fokozatosan fel lehet oldani, a most kiadott iránymutatások pedig megkönnyítik a tagállami intézkedések uniós szintű koordinációját.

Az előadóművészek európai szervezete, a Pearle (Performing Arts Employers Associations League Europe) támogatja a döntést és az irányelveket, kihangsúlyozva, hogy a tesztkoncertek már bizonyították, hogy megfelelő körültekintéssel biztonságosan lehet újra eseményeket tartani, illetve hangsúlyozták, hogy megfelelő támogatási csomagokra van szükség az ágazat felélesztéséhez és a több mint másfél éves kieső jövedelem helyreállításához.

Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,000FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Programok

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk