Hirdetés
Hirdetés

Észak-Turkesztán epikus hangképe – Folytatódik a sorozat

A Trottel Records még 1997-ben jelentetett meg Sántha István antropológus szibériai gyűjtéseiből két kazettát, majd másfél évvel ezelőtt egy azoktól eltérő összeállítást LP-n, Szibériai sámán hangképek címmel. Sántha és Somfai Kara Dávid a ’80-as évek óta gyűjt terepen népzenéket és dalokat, érdekes módon egymástól függetlenül, sosem keresztezve egymás útjait, egészen a 2017-es közös terepmunkáig.

Hirdetés

A lemezsorozat első darabjának felvételei még a második világháború előtt született, többségében nomád életmódot folytató adatközlőktől származik az altaj-telengit, hakasz, tuva, tofa és nyugati burját kultúrkörből.

Az új lemez, ami Észak-Turkesztán epikus hangképe címen fut, ilyen további magyarázószövegeket kapott a borítójára: Antropológia terepszalagok II., Baskírok, karakalpakok, özbekek, kazakok, kirgizek és óhitű oroszok.

A szerkesztők ezt a magyarázatot fűzték hozzá:

Jelen kiadvány készítésekor az előző „Altaj-Szaján-Bajkál projekt” során kijelölt utat folytatjuk. 2017 és 2019 közt folytatott utazásaink alkalmával a magyarokkal és kunokkal rokon népeket kerestünk fel északnyugat-délkeleti irányban átszelve azt a térséget, mely az Urál hegység déli részétől az Aral-tó és Turáni-alföld érintésével a Tien-san északi részéig terjed. Utazásaink egyik célja az itt élő népcsoportok (a baskírok, karakalpakok, orosz óhitűek, özbekek, kazakok és kirgizek) zenei kultúrájába betekintést adni.

A lemez november közepén jelenik meg, online formában a dalok.hu oldalon, fizikailag pedig 200 db számozott fekete és átlátszó vinylen.

További információk és lemezrendelés.

A két szerkesztő/gyűjtő útleírása az LP-ből:

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,982KedvelőTetszik
3,057KövetőKövetés
3,800FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók