Hirdetés

Enya zenéje segíti a klinikai ketaminterápiákat

Míg a legtöbb embernek vannak elképzelései arról, hogy az LSD vagy az MDMA hogyan hathat a szervezetre, a ketaminnal viszont más a helyzet. Nem jelent meg úgy igazán a popkulturában, nem beszéltek a ketamin használatáról ismert emberek, és a legtöbben annyit tudnak róla, hogy lónyugtatóként használják. A ketamint sokan illegális partydrogként ismerik, de klinikai körülmények és megfelelő szakorvosi adagolás mellett jól alkalmazható, egyébként azonban veszélyes szer.

Hirdetés

A ketamin klinikai használatát 2019-ben engedélyezték az Egyesült Államokban a depresszió kezelésére. Olyan embereknél próbálják ki ezt a terápiát, akik depresszióban szenvednek, és a forgalomban lévő antidepresszánsok sem segítenek rajtuk. Világszerte 300 millióan küzdenek a depresszióval, évente 800 ezer öngyilkosságot követnek el a világban, nagy részük súlyos depressziótól szenved. A betegek negyedénél azonban nem áll be állapotjavulás a gyógyszerek hatására. Egy új fejlesztés képes arra, hogy orrspray formájában juttasson be a szervezetbe ketamint, de a pszichiátriákon injekciós kúra formájában is használják azoknál a betegeknél, akik a többi terápiára rezisztensek.

A Gizmodo olyan szakembereket keresett meg, akik klinikai ketamin vizsgálatokat végeznek, és arra kérték őket, hogy meséljenek a páciensek tapasztalatairól. Akit inkább ez érdekel, az itt tudja részletesebben elolvasni, de elég vegyesek a vélemények. A kutatók beszámolói szerint az emberek elszakadnak a valóságtól, máshogy érzékelik a világot, voltak, akiknek hallucinációi támadtak. Volt, aki azt képzelte, hogy New York felett repül, más meg volt győződve arról, hogy a kutatók citromokat rejtettek el a szobájában, és olyan is, aki hallotta, ahogyan pókok kapargásszák az ajtót.

Adam Kaplin a John Hopkins Egyetem kutatója azt mondta, hogy érdekes módon egy dolog volt, ami mindenkinél csillapította a mellékhatásokat, ez pedig Enya zenéje.

Esküszöm nem kapok érte pénzt, de Enya megnyugtatta a betegeinket, még azokat is, akik a rockzenét szeretik

– mondta Kaplin, aki szerint egyébként azok reagáltak legrosszabbul a kezelésre, akik előtte sosem használtak drogot.

Kommentek

35,663KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
735FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Programok

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk