Hirdetés
Hirdetés

Emberkereskedelem és zsarolás vádjában is bűnös R. Kelly

Hathetes tárgyalássorozat után a bíróság kilenc vádpontban mondta ki bűnösnek R. Kelly-t, a zenész évtizedeket, de az is lehet, hogy az élete hátralevő részét börtönben töltheti.

Hirdetés

A vádak szerint Kelly a hírnevét és ismertségét használta arra, hogy fiatal lányokat és nőket hálózzon be, akiket bántalmazott és szexuálisan kihasznált, de a vádak között volt zsarolás, emberkereskedelem, gyerekek szexuális bántalmazása, emberrablás és vesztegetés is. 

A tárgyalások során több tanú is beszámolt arról, hogy az énekes-producer elszakította őket a családjuktól, nem ehettek vagy használhatták a mosdót, vagy hogy Kellyt „Daddy”, azaz apuci néven kellett szólítaniuk. A férfi azt ígérte, hogy beindítja a karrierjüket, de aztán fizikailag és szexuálisan is bántalmazta őket. Egy szemtanú, aki maga is fiatalkorú volt, mikor szexuális kapcsolatba került R. Kellyvel, azt állította a bíróságon, hogy látta, ahogyan a zenész az akkor még 13-14 éves Aaliyah-val létesített szexuális kapcsolatot. A 2001-ben repülőgép-szerencsétlenségben meghalt énekesnőt egyébként 15 éves korában feleségül vette R. Kelly.

Kelly ellen már korábban is felmerültek hasonló vádak, de 2019-ben és 2008-ban, a gyermekpornográfia elleni vádak alól is felmentették Illinois államban. Bár most New York állam bírósága elítélte, további perek elé néz Minnesota és Illinois államban is.

A nők az 1990-es évek óta ugyanezt állítják, mégis 3 évtized kellett, hogy elítéljék. 

Talán ez az R. Kelly-ügy egyik legnagyobb és legszomorúbb tanulsága. A szövetségi ügyészek szerint a zenész dolgairól és viselkedéséről tudtak a munkatársai, barátai, zeneipari szakemberek, de senki nem avatkozott közbe, sőt segítettek neki megúszni a felelősségre vonást. Az ügyészek szerint egy egész szervezet foglalkozott azzal, hogy elhallgattassa a nőket. Vagy pénzzel, vagy pedig fenyegetéssel, és zsarolással, mikor melyikkel értek célt.

A 2008-as tárgyalás alatt azokat a tanúkat, akiket nem sikerült pénzzel rávenni a hallgatásra, megfenyegették, hogy róluk készült kínos felvételeket, meztelen fotókat tesznek közzé, és fizikai bántódásuk is eshet.

Nem hittem a vádlók történeteinek, hiszen fekete nőkről van szó

– mondta Chance the Rapper a Surviving R. Kelly című dokumentumfilmben, ami egy teljesen más társadalmi problémát is felvet. Még mindig sokan vannak, akik szerint az egész csak egy rasszista összeesküvés, aminek tulajdonképpen egy sikeres fekete férfi, azaz R. Kelly elhallgattatása a célja.

Az ügyészek megköszönték az áldozatoknak, hogy tanúvallomást tettek, és hogy nem adták fel, az ügyben nyomozó Peter Fitzhugh pedig azt mondta, hogy egy hatalmas hibát vétett a zenész, alábecsülte az elhallgattatást nem tűrő áldozatai bátorságát.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,004KedvelőTetszik
3,064KövetőKövetés
3,850FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók