Hirdetés

ElőreBeSzóltunk – Premieren plusz dalról dalra a Heavenhike új nagylemeze

Lángoló Premier

Az alternatív pop-rockban utazó bajai Heavenhike két éve jelentette meg első, részegÉsz c. nagylemezét, majd gyorsan turnézni is indultak a Galaxisokkal és a Kaukázussal, felléptek a Fishing On Orfűn a „Nagy Fishing-tehetségkeresőjének” második helyezettjeként, majd jött a covid okozta kényszerpihenő, amelyet végül stúdiózással töltöttek a tagok, aminek az eredménye a most megjelenő nagylemez.

Vincze Péter, a zenekar frontembere:

„A dalok egy része a követőink számára már jó ideje ismerős lehet. Akad olyan szerzemény is az albumon, amelyet már bő két esztendeje játszunk élőben, és noha rögzített formában még senki nem hallhatta, a délvidék lelkes Heavenhike-szimpatizánsai és koncertlátogatói így is kívülről fújják a szövegét. Ez tehát egy régi-új lemez, amelyet – optimális esetben –, ha nincs covid, jóval előbb rögzítettünk volna, és jóval előbb meg is jelent volna. Végül minden úgy történt, ahogy történnie kellett. Azzal, hogy beköszöntött a csendesebb időszak, mondhatni időt nyertünk, s tovább csiszolgathattuk a dalokat. Egy komolyabb hangszerelési periódus vette kezdetét 2020 tavaszán, amelyet így utólag egyáltalán nem bánunk, egyértelműen a lemezanyag javára vált.”

A lemezt a szegedi Miracle Sound hangstúdióban rögzítették Szabó Szebasztián és Sóti Norbert hangmérnökök vezetésével. Az ElőreBeSzóltunk dalai elérhetők az összes online streaming platformon, valamint CD-n. Baján szeptember 25-én, míg Budapesten október 28-án, a Fészek Klubban mutatják be az új albumot, de ősszel még el lehet csípni a csapatot Debrecenben és Szegeden is.

Alább dalról dalra elmondanak mindent a lemezről:

 1. BE (intro): Mindenképpen szerettünk volna egy instrumentális bevezetőt – ha úgy tetszik intrót – a lemez elejére. Mojzi hozta a basszus témát, majd jött a dob és a gitár. Egyfajta jam-ként is értelmezhető. Mivel a hangnem azonos, így adta magát, hogy a Kár beléd dalt vezesse fel.
 2. KÁR BELÉD: Odamondogatós, hiphopos, funkos, rockos. A dal aranymetszésénél a chilles, ötöshangzatokkal megtámogatott c-rész utal a jazz iránti szeretetünkre.
 3. HÚSBAVÁGÓ: Bizonyos értelemben az egyik legrégebbi dal a lemezen. Peti (Vincze Péter – ének, billentyű) fiókjában állt kb. 4 évet, majd az „együttjáték” során nyerte el jelen formáját. Hangszerelés szempontjából talán a legösszetettebb dal a lemezen. Magunkhoz képest viszonylag sok gitár- és billentyűsávval pakoltuk meg. Elég jól reprezentálja a zenekar crossoveres mentalitását.
 4. INSTANT: Szintén páréves szerzemény, ami a koncertek kihagyhatatlan központi szereplőjévé nőtte ki magát az évek során – előszeretettel bólogatnak rá a delikvensek. Noha egy klasszikus értelemben vett zúzós rockdal, érdekessége, hogy a harmóniaváz zongorán született. Kb. 10 perc alatt pakoltuk össze a próbán.
 5. PROFILBÓL: Miki (Németh Miklós – gitár) készre írta, Peti hipp-hopp megvolt az énektémával és a szöveggel, majd kicsit finomítgattunk még rajta közösen. Popos, kicsit balladisztikus, de közben energikus dal, funkos hatásokkal. Mivel eléggé „pop”, ezért a rebellis énünk szokatlan módon egy harmadik versszakot is beleszerkesztett, és hát a szöveg sem épp könnyű témát feszeget.
 6. EGO: Mojzi (Mojzes Gábor – basszusgitár) basszustémája nyomán „összedzsemmelődött” lendületes, ironikus hangvételű szerzemény.
 7. ÉLJ TÚL: Zongorán született, kicsit swinges, jazzy alappal. Ennek a dalnak a hangszerelésével küzdöttünk meg a legjobban. Végül az egyetlen olyan track lett a lemezen, amelyben a billentyű elég határozottan jelen van. Gábor a dob groove-val tette végül helyre a nótát. Ritkán játsszuk, pedig szeretjük. Folyamatosan porondon van, hogy „bejátsszuk” a setlistbe. Ami késik, nem múlik…
 8. ZSEBRE TESZLEK: A rap-rock felé húz, dühös dal, ennek megfelelően dühös, feszült pillanat, illetve élethelyzet szülte. Az egyik legkeményebb tétel az albumon – ezért is lehet érdekes mellékinfó, hogy billentyűn íródott. Miki riffje tette fel aztán az i-re a pontot, illetve a basszus-dob hiphopos pulzálása. Igazi koncertdal.
 9. KERINGŐ: Jammelés során született. Sokáig alakítgattuk, végül aztán megtalálta magát. Szeretjük a húzását, a sodrását, és azt, hogy ebben a dalban is egy másik oldala mutatkozik meg a zenekarnak, jóllehet ez is ugyanolyan groove-orientált darab, mint a többi.
 10. SZEÁNSZ: Sosem csináltunk ilyet, tematikus dalt írtunk. Gábor (Reusz Gábor – dob), a zenekar dobosa Hercegszántón él, a magyar–szerb határ mellett. A község polgármestere, Varga Gábor kért meg minket, hogy írjunk egy dalt egy készülő táncjátékhoz, melyet megtörtént eset inspirált. Az évszám 1929: egy báli éjszakán Lukity Radoljub lelövi szerelmét, Mándity Anicát, majd másnap magával is végez. Az okok: vallási, nemzeti – szerb-horvát – ellentétek. Erről a modern Rómeó és Júlia-történetről tavaly egy táncjáték kereteiben emlékeztek meg Hercegszántón, amelynek zenéjét ifjabb Csoóri Sándor szerkesztette, a táncos részekért pedig a Magyar Állami Népi Együttes koreográfusa, Nemes Szilvia felelt. A pandémia némileg közbeszólt, így a dal és maga az esemény sem kapott kellő figyelmet. Noha kicsit kilóg a lemez hangulatából, mégis úgy érezzük, hogy fontos mérföldkő a zenekar életében. Miki grunge-os balladája, váltásokkal, karakteres gitárszólóval, szállós énekkel.
 11. BOCS: Bónusz dal. 2018-ban rögzítettük, viszont úgy éreztük, hogy helye van a lemezen, hisz ez az a szerzemény, ami pályára tett minket. Vagyis: ez a dal mutatta számunkra a későbbiekben az utat.
Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,000FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Programok

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk