Hirdetés
Hirdetés

Élőben a stúdióban – A Rieger Rhodes Quartet dalpremiere és lemezbemutató nagykoncertje

Az elsősorban a ’70-es évek Fender Rhodes hangzására építő Rieger Rhodes Quartet (RRQ) nevű dinamikus jazz quartet januárban készítette el lemezét Long-lost Brothers (U N I T Records) címmel, a Rottenbiller utcai stúdió nagyfeljátszójában. A 2018-ban alakult formációt a jazz nagy swing-bebop előadóinak és szerzőinek tisztelete ihlette. Felállásuk különleges hangzását, a ’70-es évek analóg elektromos zongorája, a Rhodes piano adja. A quartet alapítói és az album anyagának szerzői: Rieger Attila és Rozsnyói Péter a Liszt Akadémia Jazz tanszékén ismerkedtek meg, majd a diploma után útjaik különváltak, de 15 év után újra keresztezték egymást.

A Fender Rhodes, a ’70-es évek analóg elektromos zongorája a gitáréhoz hasonló hangszedőkkel szólal meg a puha, cselesztára emlékeztető varázslatos csilingelő hangján. Hazai színpadjaink gyakran nélkülözik az akusztikus zongorát vagy pianínót, ezért szerettem volna egy olyan utazó megoldást, ahol nem szorulunk a mai digitális hangszerek zongorahangjára. A Fender Rhodes a modern jazzben is gyakran használt legendás és teljes értékű hangszer. A felvételen egy ’50-es évekbeli Böhm csöves erősítőn szólal meg.

Hirdetés

A lemezbemutató november 13-án szombaton lesz a Rottenbiller utcai volt Hungaroton Stúdió nagyfeljátszójában egy exkluzív koncert keretében.

A fellépő zenészek: Rieger Attila – gitár, Rozsnyói Péter – zongora, Horváth Albert – Fender Rhodes, Oláh Zoltán – bőgő, Csízi László – dob.

Az est házigazdája, konferansza Hajdu Klára, az idei év Év Énekesnője (MagyarJazz, JazzMa) díjas előadóművésze.

A lemezanyag online elérhető az alábbi felületeken.

Fotók: Birtalan Zsolt és Gulyás Kristóf
Design: Nemes Péter

Rieger Rhodes Quartet

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,011KedvelőTetszik
3,065KövetőKövetés
4,320FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók