Hirdetés

Elkezdődött az Exit fesztivál, és olyan, mintha az elmúlt másfél év nem történt volna meg

Nagy fesztiválon legutoljára a 2019-es Szigeten voltam, az egész teljesen természetesnek tűnt, akkor éppen utáltam, hogy iszonyú meleg volt, hogy nagy a por és drága a kaja, de hát ezzel jár, ha Európa egyik legmenőbb fesztiváljára megy az ember. Fel sem merült bennem, hogy lesz egy év, ami nagy fesztiválok nélkül telik. Aztán jött 2021, ahol meg már az nem merült fel, hogy idén lesz nagy fesztivál, az meg főleg nem, hogy külföldre menjek fesztiválozni. 

Mikor az Exit először elkezdte kommunikálni, hogy ők fesztivált tartanak, valószínűleg a legtöbb ember csak legyintett, hogy hogyne, bár hajrá. Miközben a legnagyobb angliai és európai fesztiválok sorra mondták le a júliusi eseményeket, az Exit még mindig magabiztosan állította, hogy nekik bizony lesz fesztiváljuk, ráadásul nem is akármilyen, hanem egy igazi, nagy rendes buli, ráadásul jubileumi, és akkor már tényleg felhúzott szemöldökkel nézte őket egész Európa, hogy vajon hogyan fognak ebből kimászni, márpedig kimásztak, nem is akárhogyan. 

Tényleg megcsinálták Európa első igazán nagy, lezárások utáni fesztiválját, ahol olyan lenni, mintha az elmúlt másfél év meg sem történt volna. 

Az Exit eleve híres arról, hogy ők aztán nem adják fel olyan könnyen, hiszen 2000-ben az egész egy diákmozgalomként indult, ahol Szerbia és a Balkán szabadságáért és a demokráciáért küzdöttek. Persze lehet azt mondani, hogy ha ez sikerült, akkor egy fesztivál egy világjárvány alatt már nem is olyan nagy kihívás, és valahol sorsszerű is lehet a szervezőknek, hogy a jubileumra megint valami nagy harcot kellett megvívniuk, de azért mégiscsak arról van szó, hogy sikerült az egészet úgy abszolválni, hogy olyan igazán nagyon nem érzi magát korlátozva az ember. 

Exit???  Fesztivál???

– kérdezte hitetlenkedve az egyik kisebb határátkelőn a személyi igazolvány ellenőrzésekor a rendőr, aztán ránk hagyta a dolgot, pedig nagyjából mi is ugyanilyen hitetlenkedve indultunk el Újvidék felé. Aztán egyre szembetűnőbb lett az autópályán a sok belga, osztrák, német, francia, magyar és mindenféle rendszámú autó egy rakás fiatallal, akik valószínűleg szintén kicsit kétkedve gondoltak arra, hogy hamarosan bulizni fognak több tízezer emberrel együtt. A bérletek felét külföldiek vették meg, 70 országból érkeznek látogatók, az első nap pedig 40 ezer ember bulizott együtt. 

Ki gondolta volna márciusban, hogy pár hónap múlva lesz ilyen is? Fotó: Exit

Az Exit az elővételes jegyvásárlás mellé oltási lehetőséget is biztosított, vakcinaigazolvánnyal minden további nélkül lehetett menni a fesztiválra, ami a gyakorlatban egészen pontosan annyit jelentett, hogy a személyi vagy a voucher mellé még egy iratot kellett odaadni a jegypénztárnál, vagyis az égvilágon semennyivel, de nagyon maximum 15 másodperccel tartott tovább az, hogy a karszalaghoz hozzájussunk. Akinek nincs védettségi igazolványa, annak valamivel macerásabb volt a folyamat, ugyanis Újvidéken kellett elmennie egy kifejezetten az Exit látogatói számára fenntartott tesztközpontba, ahol gyorsteszttel szűrték ki azokat, akik esetleg fertőzöttek, ők pedig nem vehették át a jegyüket. 

Mindenki közös érdeke, hogy ez a fesztivál jó legyen

Az Exitnek azért van valamelyest könnyű dolga, mert már a kezdetektől fogva több volt mint egy zenei fesztivál. Mindig is nagyon aktívan kommunikálták, hogy a mozgalomjelleg nem tűnt el az évek alatt, és továbbra is a társadalmi felelősségvállalás fontosságát hangsúlyozzák, legyen szó humanitárius vagy környezetvédelmi kérdésekről. Most pedig ezek mellett arról, hogy a látogatók működjenek együtt, legyenek türelmesek, ha a jegyátvételnél kicsit többet kell várni, vagy azért továbbra is tudatosítsák magukban, hogy a járványhelyzet még nem ért véget, az emberek pedig továbbra is tudnak azonosulni az Exit ideológiájával, és úgy tűnik, látják, hogy ennek a bulinak a sikerén most sok múlhat. 

Az idei Exit sikerét valószínűleg most minden eddiginél többen szeretnék.

  • Minden konkurens fesztiválszervező is örülne, ha a saját kormányának fel tudná mutatni, hogy jelenleg már van más alternatíva, mint a teljes tiltás.
  • Minden promóter és koncertszervező, minden menedzsment szeretné látni, hogy neki lehet indulni a turnéknak, az emberek szeretnének és hajlandóak is bulizni menni, ha látják, hogy ésszerű, de nem túlzó intézkedésekkel védik őket. 
  • És nyilván a fesztiválokra járók is azt szeretnék, ha látnák, hogy egy ilyen méretű rendezvény biztonságos a számukra. 

Csak kényszerű kompromisszumokat hoztak

Jelenleg nem azért nehéz egy ilyen léptékű fesztivál fellépőinek listáját összerakni, mert a zenekarok ne várnák a turnézást – de azt azért látni kell, hogy a produkciók még nagyon nehezen indulnak el. Ennek oka az országok különböző protokollja, de az is érthető, hogy például tengerentúli nagy zenekarok utaztatása egy fellépés miatt egészen egyszerűen nem éri meg. 

Akik jelenleg könnyen mozgathatóak, azok a DJ-k és a környező országok zenekarai. 

És ebben nagyon ügyesen lavírozott az Exit, ahol ott vannak a népszerű DJ-k, ott van a metálosoknak a Sabaton és a metál színpad, vannak kultikus zenekarok, mint mondjuk a Laibach, és környező országok zenekarai, mint például a budapesti Fran Palermo, akik ha nem is a nagyszínpadon, de az egyik fő színpadon, jó idősávban, egész sok ember előtt csináltak bulit az első napon. 

A Péterváradi erőd még mindig Európa legjobb fesztivál helyszíne, az ugyan furcsa, hogy különböző helyeken más-más áron vannak ugyanazok az italok, ahogyan az is, hogy nem lehet bankkártyával fizetni, és hiába a QR-kód a karszalagon, arra nem, csak egy külön kártyára lehet pénzt tölteni, de valószínűleg ezek azok a hibák, amik eltörpülnek ahhoz a tényhez képest, hogy újra lehetett nagy fesztiválra jönni.

Fotó: Marko Ristic / Exit

Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,010FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Programok

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk