Hirdetés
Hirdetés

Elkészült a német javaslat a koncertek újraindításáról

A német Event Management Forum, aminek több élőzenével foglalkozó szervezet is a tagja, részletes tervet és iránymutatást dolgozott ki arról, hogyan lehetne fokozatosan ugyan, de biztonságban újraindítani a koncertipart.

Egy olyan jóváhagyási mátrixot dolgoztak ki, ami része lehet egy egységes jogszabályi javaslatnak, és segíti a szervezőket és a hatóságokat abban, hogy meghatározzák, milyen kockázati szinteken, milyen általános és speciális járványvédelmi és higiéniai intézkedéseket alkalmazzanak, és ezekkel milyen kapacitású események megengedettek. A mátrix készítői szerint az eddigi hasonló tervek hiányosak, nem elég részletesek, vagy egyszerűen nem valósíthatóak meg, így nem alkalmasak arra, hogy egységes jóváhagyási rendszerrel utat nyissanak az élő eseményeknek. A mátrixot a törvényhozók elé terjesztik, és remélik, hogy hamarosan eszerint újra tud indulni a zenei élet az országban.

A mátrix itt érhető el német nyelven, és valóban nagyon összetett, olyan részleteket is figyelembe vesz, mint a helyszín építészeti megoldásai, a meglévő szellőzőrendszerek és az események egyéb sajátosságai. Számításba vesz olyan részleteket is, mint a

  • helyszín: a szerzők szerint hibás az a megközelítés, hogy egy létszámhatárt jelölnek ki, mert a nagyobb helyszínek indokolatlan hátrányba kerülnek. Ehelyett különböző paraméterek alapján kellene meghatározni, hogy a helyszín milyen kapacitással működhet.
  • szellőzés: az építészeti megoldások is meghatározzák, hogy egyes helyszínek milyen kapacitással működhetnek biztonságosan
  • események közti különbségek: különböző események különböző kockázatokkal járnak, amit ez a mátrix képes figyelembe venni
  • biztonságos terek létrehozása: lehetőség van akár egy-egy eseményen belül is olyan terek létrehozására, ahova csak előzetes vizsgálatot követően lehet belépni. Ehhez azonban szükség van tesztekre, a kiértékelést végző szakemberekre. Ugyanakkor a pozitív eredményeket össze lehet hangolni az egészségügyi hatóságok rendszerével, vagyis az események hozzájárulhatnak a fertőzések korai igazolásához, és a potenciális terjesztők kiszűrésében segítséget nyújthatnak a hatóságoknak.
  • a helyszínek kezébe kerülhetne a döntés: ha a mátrix bekerülne a jogszabályba, akkor a helyszíneknek lehetősége lenne arra, hogy például tesztek nélkül, csökkentett kapacitással vagy tesztekkel és egyéb intézkedésekkel, de magasabb nézőszámmal tarthassák meg az eseményeiket
  • kulturális stagnálás helyett növekedés: ahelyett, hogy a helyszínek és a szervezők azért küzdenének, hogy ne legyen több veszteségük, elindulhatna a munka, és valós bevételekre tehetne szert az iparág, és a benne szereplő személyek.

Az elmúlt évben több tesztkoncert is zajlott Európa-szerte, amik igazolták, hogy az eseményeket kellő odafigyeléssel, a résztvevők együttműködésével és szigorú szabályokkal ugyan, de biztonságosan meg lehet tartani; ezeknek a tapasztalatoknak a birtokában és a koronavírus terjedésében szerzett egyéb ismeretekkel a szabályozás készítői azt mondják, hogy kellő odafigyeléssel és nagyon sok paraméter együttes vizsgálatával biztonságosan újra lehetne indítani a zeneipart is.

Magyarország is sokat veszít, ha megint elmarad a fesztiválszezon

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,050FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetésspot_img

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk