Hirdetés
Hirdetés

El nem álló nagy vihar – Premieren az egy5egy második nagylemeze

Megjelent a budapesti gimnáziumban megfogant szerelemprojektként induló, de mára már a könnyűzenei színtér egyik legígéretesebb zenekaraként megnevezett egy5egy második nagylemeze, az El nem álló nagy vihar. „Az egy5egy öt ember egysége. Négy a színpadon áll, egy pedig teljes mellbedobással mögöttük. Alkotók ők, akik közölni akarnak, jobbá tenni magukat, és másokat egyaránt. Egyedül bárkik, együtt egyek.”

Hirdetés

2022-ben jelent meg első nagylemezük, a Szépek voltak egyszer, melyet a következő évben két kislemez követett, idén pedig kihozták a második nagylemezüket. Az első album megjelenése óta számos sikeres klubkoncertet, együttműködést és fesztivál fellépést tudhat magáénak a zenekar. Jelenleg az Esti Kornél, a 30Y és az Elefánt vendégzenekaraként turnéznak országszerte, a klubkoncerteken kívül pedig többek között olyan fesztiválokon is találkozhatunk velük idén, mint a Fishing on Orfű vagy a Pécsi Egyetemi Napok. Alig egy hónapja jelent meg Körkörös című daluk, pár nappal ezelőtt pedig a Jaj, milyen szép dallal és hozzá egy igen humoros hangulatú klippel előzték meg a lemezpremiert. 

A lemez összesen tizenkét olyan dalt foglal magában, amelyekben az egy5egy jóval érettebb, kiforrottabb arcát mutatja meg a hallgatóknak. Az alkotási folyamatokról Pálocska Viktor, énekes-basszusgitáros dalszerző mesélt. 

„Az El nem álló nagy vihar megírása során teljesen más alkotói metódussal dolgoztunk, mint eddig bármikor. Most a dalok nagy részét egy laptop előtt ülve demoztuk fel, és nem a próbateremben írtuk. Szerettünk volna sokkal nagyobb hangsúlyt fektetni az elektronikára, mint ezelőtt, de célunk volt, hogy megmaradjon alternatív rocknak. A lemezen sok nem szokványos gitározás, ambient szintetizátor, és techno-szerű dob-basszus található. igyekeztünk egy befogadható, mégis egyedi és koherens koncepciójú hangzásvilágot kialakítani. Az  anyag három fő hangulatra, témára bontható (a lassabb/introspektívebb, a techno világához közel álló, és a vérbeli rock-dalok), ezért is döntöttünk az RGB arculat mellett. Fontos volt számunkra, hogy vizuálisan is megjelenjen a retro és a modern ötvözete, amit hangzásvilágában is képvisel. A dalszövegek majdnem mindegyike valamiféle veszteséget, nehézséget, esetenként kiábrándultságot boncolgat – Ezért is döntöttünk az El nem álló nagy vihar cím mellett. Érdekesség, hogy a dalok egy-két kivétellel kifejezetten erre a lemezre készültek, és a legtöbb dal már jóval a lemez megírása után nyert igazán értelmet szövegileg. Reményeink szerint sokan találnak majd olyan dalokat rajta, amik tükrözik a saját lelki világukat.”

Az albumot a Petőfi Nagylemez Program keretén belül rögzítették Dióssy Ákossal, aki azon túl, hogy a lemez producereként együtt izzadt a zenekarral hosszú hónapokon keresztül és szívén viselte minden egyes dal és a zenészek sorsát, a mai napra már szoros baráti kapcsolatot ápolnak. A közös munkáról és a dalszerzésről a zenekar énekes-gitáros dalszerzője, Oláh Levente mesélt. 

„Amikor kiderült, hogy bekerültünk a Petőfi Nagylemez Programba azt gondoltuk, hogy tök simán kész lesz ez a lemez, mert tele van a fiók dalokkal. Aztán hamar rájöttünk, hogy azok a dalok egyelőre jó helyen vannak a fiókban, kicsit megpróbálhatnánk szabadjára engedni a fantáziánkat és csinálhatnánk új projekteket. Próbáljuk ki milyen alkotótáborozni, alkossunk dalokat nulláról közösen, formáljuk át a meglévő ötleteket mindenki kedve szerint (persze a dal igényeinek megfelelően). És akkor ebből lett valahogyan az El nem álló nagy vihar. Nyár közepén vettük fel az első hat dalt, és olyannyira tetszettek az új irányok, hogy nem sokkal az októberi második kör előtt sikerült nagyjából befejezni a kísérletezést a maradék dalokkal, sőt volt olyan is amelyik csak a stúdióban lett kész a mostani formájában (Egyikünk sem bátor). Iszonyat jó volt Dióval együtt dolgozni a dalokon, abszolút partner volt az ötletek meghallgatásában, nem sürgetett, hagyta, hogy kibontakozzanak az ötletek. Reméljük lesz még ilyen. Itt van a lemez, nagyon régóta vártuk, hogy a tiétek lehessen, reméljük megmozgat bennetek valamit az, ami minket az utóbbi időben a legnagyobb boldogsággal tölt el.”

Dióssy D. Ákos (Kispál és a Borz), a lemez producerének gondolatai a zenekarral való közös munka, alkotási folyamat kapcsán:

„Ilyen melóról álmodik az ember, ha lemezt akar csinálni egy zenekarnak – máig letörölhetetlen a mosolyom, ha a hosszú folyamat bármelyik eleme eszembe jut (nem is volt valójában hosszú.) nem volt tökölés, hiszti, egók harca, kreatív hullámvölgy, semmi, csak a jó dzsungelharc, pragmatikusan, belemenősen és LAZÁN. Az, hogy véletlenül a születésnapomon jelenik meg végül a lemez, párja annak a jelnek, hogy (nyilván egészséges szkepszisből, vagy csak ismeretség híján – nagyon okosan!) CSAK engem ikszelt be a zenekar a pályázaton választható producerek közül, ez mekkora!? Azóta millió már a közös pont, hasonló, vagy éppen hogy jól súrlódik az ízlésünk, enélkül csak udvariasan kerülgetnénk egymást alkotás helyett. És hát az emberanyag, a fejek: jó zenészek, jó sound-dal a kezükben, fejükben, ráadásul nyilván nem véletlenül jó emberek is. Ezek, így együtt, persze, hogy összehozták a lemezt. Ilyenkor segít a karma is, mert jöhetnének a szokásos buktatók –  töltelékszámok a fiókból, jellemzően a stúdióban, elkülönítve kiderülő sumákságok (hagyjámá, évek óta így játszom, legyen már most is jó…), aztán felvételekkor simán csak egy rossz nap, technológiai gikszerek, viták a BÁRMIN, de ezek is elkerültek, úgyhogy nemcsak jó, de szép is lett, semelyik saját felvételemet nem tudom ilyen veszélytelenül lejátszani magamnak, hogy a legfontosabbat mondjam. Kéne valami frappáns, pozitív leütés a végére, de ÍGY, MINEK?!”

A zenekar számára kiemelten fontos, hogy a különböző társművészeteket valamilyen formában közelebb hozzák egymáshoz. Koncertjeiken is kiemelt szerepet kap a vizuál, illetve legtöbb eddig megjelent daluk kapott egy vizuális köntöst legyen az klip, szövegvideó vagy animáció, hangsúlyozva ezzel, hogy mennyire fontos egymás támogatása, a közös fejlődés, és megmutatni, hogy mekkora erő rejlik az animált tartalomban. Az El nem álló nagy vihar dalai is kaptak egy látványvilágot, amelyet Pálocska Patrik, a zenekar vizuáltechnikusa, látványtervezője készített. 

Az egy5egy március 15-én telt ház előtt mutatja be új lemezét a Dürer Kert kistermében! Március 28-án pedig a második otthonukként fémjelzett Pécsre is elviszik az El nem álló nagy vihart, részletek a Facebook-eseményben, jegyek a Tixa felületén. További turnéállomásokat pedig itt lehet nyomon követni. 

A lemez már elérhető a streaming-platformokon is, és az alábbi linkre kattintva is.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,935KedvelőTetszik
3,062KövetőKövetés
3,670FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók