Hirdetés

Egyre többen vásárolnak használt CD-t, egyre többet is fizetnek érte

Utoljára tíz éve fogyott annyi CD a Vatera oldalán, mint az elmúlt két évben, és ezzel átvette a vezetést a vinyl-lemezektől. Az eladások két éve stabilan emelkednek, tavaly közel 31 ezer darabot vásároltak a fogyasztók. A közleményük szerint a lejátszóeszközök közül sokan keresik a magnódeckeket, illetve a lemezlejátszókat, a CD-lejátszók a harmadik helyen állnak.

Itthon is reneszánszát éli a CD, valószínűleg amiatt, mert könnyen hordozható és tárolható, és jobb a hangzása mint mondjuk a Spotify streaming szolgáltatásának.  Míg a Tesco bejelentette, hogy Angliában a gyenge kereslet miatt az áruházaikból kivonja a CD-t és a DVD-t, a másodlagos piacokon úgy tűnik, hogy virágzik a kereskedelmük. A Vaterán tavaly a zenei CD-k eladásai 15 százalékkal nőttek, 2019-hez képest pedig 35 százalékos a növekedés, miközben a vinylek eladásai közel 20 százalékkal estek vissza.

A forgalmi adatok szerint egyre magasabb árat is hajlandóak kifizetni az emberek, három évvel ezelőtt átlagosan 1590 forintért lehetett náluk CD-t vásárolni, 2021-re ez felment 2000 forintra. 

Tavaly a legtöbben rockzenei albumokat rendeltek CD-n (közel kilencezer darabot),  popzenei kiadványból is olyan hétezer fogyott, míg a harmadik és negyedik legnépszerűbb stílusnak a metál és az elektronikus zene számít éves szinten 2-2,5 ezres eladásokat generálva.

Vincze Lilla és a Pokolgép is a legértékesebb lemezek között

2010 óta a legdrágábban – 380 ezer forintért – egy mintegy háromezer darabos, vegyes stílusú, single-CD-gyűjtemény talált gazdára a Vaterán, de vásárolt valaki 250 ezer forintért (tehát 500 forintos darabáron) teljes hardrock-kollekciót is.

A magyar előadók közül kiemelkedő áron talált gazdára Vincze Lilla 1993-as koncertalbumának egy példánya (közel 157 ezer forintért), illetve a Pokolgép Adj új erőt! lemezének 1991-es kiadása (100 ezer forintért). Ezen kívül Zoltán Erika, valamint a Groovehouse együttes diszkográfiája is magas, egyenként 120 ezer forint körüli áron talált vevőre.

Egyre többen vesznek műsoros kazettát is

A műsoros kazetták eladásai is csaknem 30 százalékkal emelkedtek tavaly, ugyanakkor ez a formátum egyelőre csak a negyedét-ötödét teszi ki a másik két formátum eladásainak. Viszont a hifi lejátszók közül a magnódeckeket adták el a legnagyobb számban az utóbbi három évben, amiből évente átlagosan közel ezer darab talált gazdára, 20 ezer forint körüli összegért. A lemezjátszók három éve fixen a második, a CD-játszók a harmadik helyen állnak, ezeket 15-15 ezer forintért lehet megvenni.

Újonnan megvásárolt CD-k száma csökkent itthon

A MAHASZ adatai szerint Magyarországon összességében csökken a CD-n eladott zenei albumok száma, 2019 és 2020 között közel 22 százalékkal. A vinyllemezen kiadott zenei albumok hazai eladásai 156 ezres és 157 ezres darabszám között stagnáltak ugyanebben az időszakban a MAHASZ szerint.

„Magyarországon stagnálásra számítunk új CD-eladások tekintetében, hisz az online zenehallgatás egyértelműen meghatározza a piacot. A streaming bevételek további emelkedése ugyanakkor egyértelműen jelzi: a zene nem áll meg, csak a fogyasztási szokások változnak” – kommentálta a fizikai hanghordozók újra népszerűvé válását Szűts László, a MAHASZ elnöke.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,857KedvelőTetszik
3,021KövetőKövetés
2,230FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk