Hirdetés
Hirdetés

Egyfajta hazatérés – Május elsején Ziggy Alberts az A38-on 

Május 1-jén az A38 hajón lép fel az ausztrál folkénekes, Ziggy Alberts, aki tavaly novemberben megjelent, Dancing in the Dark című friss albumával és korábbi anyagainak legjobb dalaival érkezik Budapestre. Az íróként is alkotó Ziggy magyar felmenőkkel rendelkezik, így első hazai koncertje több szempontból is különlegesnek ígérkezik.

Hirdetés

Egyszer hátizsákkal bejárta Európát az egész családjával, és ha már úton volt, bepakolta a gitárját, meg egy doboz CD-t is: így adta első európai koncertjeit Ziggy Alberts, aki azóta rendszeresen koncertezik az öreg kontinensen. A 29 éves ausztrál énekes-dalszerző és író mára Ausztrália egyik legismertebb független művészévé nőtte ki magát: világszerte koncertezik klubokban és nagy fesztiválokon egyaránt, dalait havonta több millióan hallgatják a különböző streaming platformokon, ráadásul saját zene- és könyvkiadót vezet Commonfolk Records, illetve Commonfolk Publishing néven.

Az énekesnek magyar vér is folyik az ereiben: édesanyja 9 éves volt, amikor családjával Ausztráliába költözött. Az említett hátizsákos európai körutazás volt az első alkalom, hogy Ziggy és családja Budapestre utazott, és felkereste édesanyja szülőföldjét, azóta pedig rendszeresen turnézik Európa számos országában. Az énekes-dalszerző lágy folk dalai őszinte történetek gyűjteményei, amelyeket az utazás, a természet és személyes élmények ihletnek – egy olyan élet történetei, amit mindig függetlenül, saját értékei szerint él. A 2012-ben megjelent Feels Like Home című első, saját kiadásban megjelent EP-je óta öt teljes albumot, és összesen öt EP-t adott ki eddigi pályafutása során, hazájában pedig két kiadványával – Four Feet in the Forest EP, 2016, Laps Around the Sun, 2018 – is platinalemezes előadónak számít.

Mindezek fényében talán meglepő, hogy az Ausztrália keleti partvidékén, a Brisbane-től északra található queenslandi Sunshine Coaston felcseperedett, 13 éves koráig otthon tanuló Ziggy eredetileg egyáltalán nem készült zenésznek. Aztán érettségi ajándékként egy gitárt kapott ajándékba a szüleitől. Ő maga így emlékezett vissza a kezdetekre:

„A fogorvosi és a mérnöki pálya érdekelt, nem a kreatív dolgok. Nem terveztem, hogy zenész leszek, ezért kicsit úgy voltam ezzel, hogy köszönöm az ajándékot, de hát… A szüleim erre azt mondták, talán itt az ideje, hogy felfedezzem a dalszerzést, és onnantól kezdve szinte magától történt minden…”

Nem is akárhogyan. Ziggy 18 évesen otthagyta első állását, bepakolta hangszereit egy ütött-kopott autóba, és koncertezni kezdett a keleti parton. Ahogy más, mára befutott ausztrál előadók, ő is utcazenészként kezdte a pályát, ami szerinte az egyik legjobb dolog, amit bárki tehet a karrierje érdekében.

„Heti öt-kilenc koncertet adtam. Egyszerűen elszánt voltam. Visszatekintve, azt hiszem, az érdekelt, hol a határ. Dalszerzőként és előadóként az utcazenélés az egyik legnagyobb kihívást jelentő helyzet, amibe belekerülhetsz. Nagyon őszinte szituáció, ami segít abban, hogy kitartó légy és vastag bőrt növessz, amire szüksége van egy élőben játszó zenésznek, ha turnéra indul. Még ma is élvezem, amikor alkalmanként utcazenélek.”

Alberts tavaly november 4-én, néhány hónappal első verseskötete, a brainwaves megjelenése után adta ki hatodik, Dancing in the Dark című stúdióalbumát, amin másfél éven át dolgozott. Az album újabb állomás az énekes művészi fejlődésében, a friss dalok pedig újabb lépések személyes felfedezőútján a zene, illetve a belső, introspektív és a külső, természeti világban egyaránt. Ziggy az album 10 dalát tapasztalatokat rejtő időkapszulaként, a zenei világot és szellemiséget pedig saját definíciójával future folkként jellemzi, aminek célja, hogy a dalok segítségével a hallgatók elmerüljenek az örömben és a bátorságban, melyek ellenszerei lehetnek a káosznak és a szomorúságnak. Vagy ahogy a kezdődalban, a Campfire-ben is énekli, hogy meggyújtsák a tábortüzet és bármikor felülemelkedhessenek a sötétségen.

Ha valaki tehát szívesen zárná az előttünk álló hosszú hétvégét egy olyan estével, ahol a bensőséges, közvetlen hangulat, a pozitív, személyes mondanivaló, és az egyszerűségükben szép folkdalok kapják a főszerepet, keresve sem találhat jobbat Ziggy Alberts koncertjénél az A38-on.

A Live Nation tavaszi klubrendezvényeire, köztük Ziggy Alberts hazai debütálására páros belépőt nyerhetsz aktuális nyereményjátékunkban! A feladat nem is lehetne egyszerűbb: írd meg nekünk a beágyazott kérdőívben, melyiken vennél részt legszívesebben a Live Nation májusi klubkoncertjei közül!

Nem kötelező, de megköszönjük, ha ajánlod a részvételt másoknak, esetleg megosztod ezt a cikket, vagy az adott koncert Facebook-eseményét az idővonaladon! A jelentkezési határidő: 2023. április 28., péntek, éjfél. Rákövetkező napon sorsolunk, a nyertest e-mailben értesítjük. A játék során beérkezett adatokat a sorsolás után töröljük az adatbázisunkból.

Jegyek és további információk a Live Nation weboldalán!

Fotó: Samuel D. Hall

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,994KedvelőTetszik
3,061KövetőKövetés
3,850FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók