Hirdetés
Hirdetés

Egy kicsit mindenki drúg akar lenni – A Mechanikus narancs a zenében

Anthony Burgess éppen ötvenéves Gépnarancsa mind a könyv formájában, mind a Stanley Kubrick által adaptált filmváltozatban a popkultúra egyik meghatározó remekműve. Alex és a drúgok ámokfutása számos előadót és zenekart ihletett meg, amelyekből összeszedtük a legérdekesebb darabokat a Ramonestól a Blurig. Kiderül továbbá, honnan kapta nevét a Moloko, hogyan égett be egy musicallel a U2, és hogy mi is az a clockwork punk.

Mötley Crüe – Hooligan’s Holiday

A Mötley Crüe ’94-es videójában számos jelenet látható Kubrick ’71-es filmjéből. A Hooligan’s Holiday másik érdekessége, hogy pont abban az időszakban készült, amikor Vince Neil énekes helyett John Corabi vette át a frontember szerepét. A klip számtalan, a filmre utaló jelenetet tartalmaz, ahogy egy fotó erejéig a zenekart is láthatjuk a jól ismert drúg-jelmezben.

Blur – The Universal

A kultikus, Jonathan Glazer rendezte Blur-videó egy tisztelgés a zenekar részéről Stanley Kubrick munkássága előtt. A film legendás tejbáros jelenetét elevenítik fel benne, ahol Damon Albarn szinte már ijesztően hitelesen alakítja Alex szerepét. Az alkotás egyébként Kubrick 2001: Űrodüsszeiáját is megidézi egyes részeknél és a kislemez borítója is a sci-fi mintájára készült.

Rob Zombie – Never Gonna Stop (The Red Red Kroovy)

Ez a videó is a már említett Korova Tej Bárt idéző jelenettel kezdődik, hogy aztán megnézhessük, hogyan fest Rob Zombie hajléktalan rasztája a fehér drúg-öltözetben. Ezen kívül egy másik híres jelenet is helyett kapott a klipben, ahol a zenekar a filmből is ismert Durango 95-ös kocsival suhan az utakon. A zárójelben szereplő kroovy kifejezés Burgess angol-orosz kevert nyelvében egyébként vért jelent. Rob Zombie-t a Never Gonna Stopért egyébként még Grammyre is jelölték 2002-ben.

The Ramones – Durango 95

Ha már szó volt arról a bizonyos autóról, akkor álljon itt egy koncertfelvétel a Ramonestól (1:50-től kezdődik a dal). A ’84-es Too Tough To Die című lemez legrövidebb dala – kevesebb, mint egy perc – direkt Johnny kérésére készült ének nélkül, hogy megfelelő módon állítson emléket a Malcolm McDowell karaktere által vezetett járműnek. Érdekesség, hogy az albumot propagáló turnéikat A jó, a Rossz és a Csúf betétdalával kezdték, hogy aztán egy tipikusan ramonesos huszárvágással ("one, two, three, four!") váltsanak át a Durango 95-re, ahogyan a videón is hallható.

Sepultura – We’ve Lost You

A brazil Sepultura miután kiadta a Dante Isteni színjátéka által ihletett konceptalbumát, várt három évet és Burgess könyvét és lemezre vitte. Az A-Lex minden egyes dala a Mechanikus Narancs tematikáját viseli magán, a cím pedig egy latin nyelvű szóvicc, amely Alex és társai viselkedésére reflektál: az "A" fosztóképző, a "Lex" pedig törvényt jelent. A videóban egyébként egy alexesen kisminkelt kissrácot látunk, aki betéved egy tejbárba és kér magának egy molokót, de mielőtt meginná, meglát egy férfit, ahogy egy lányt zaklat a bárban. Az italát kiönti a földre, leüti a férfit, majd halálra veri és ugrál rajta, hogy a végén aztán egy fekete zacskóba csavarva elégesse a tetemet.

Moloko – The Time Is Now

Na, de mi az a moloko? Roisín Murphy zenekarát mindenki ismeri, de azt már jóval kevesebben tudják, hogy a nevüket Burgess művéből kölcsönözték. A moloko ugyanis az az ital, amelyet Alex és drúgjai isznak a Korovában. És hogy mi a moloko receptje? Egy pohár tej egy bizonyos drencrom nevű droggal felütve, ami egyébként gyanúsan hasonlít a többek között a Félelem és reszketés Las Vegasban című film végén megismert adenochrome-hoz, aminek használatával Raoul Duke végleg elveszti a kontrollt elméje felett.

Die Toten Hosen – Hier Kommt Alex

Több musicalben is feldolgozták Burgess művét, köztük Németországban is, ahol a zenét a legendás Die Toten Hosen punkzenekar szolgáltatta. Olyannyira megtetszett nekik a dolog, hogy ’88-ban egy egész konceptalbumot készítettek belőle, igaz nem mindegyik dal szólt a Mechanikus Narancsról. Az együttes szerint az Ein kleines bisschen Horrorschau pályájuk legjobb stúdióalbuma, amin helyett kapott máig egyik legismertebb szerzeményük, a Hier Kommt Alex, ami McDowell karakterének bemutatása.

U2 – Alex Descends For a Bottle of Milk / Korova 1

1990-ben egy másik musical is készült könyvből és a filmből Londonban, aminek zenéjét Bonora és The Edge-re bízták azzal a kéréssel, hogy Burgess klasszikus zenét szeretne a színdarabhoz. Az előadás óriási bukás volt és a könyv írója nagyon kiakadt a U2-tagokra, hogy kívánsága ellenére egy hiphoppal kevert gótikus katyvaszt kapott. Végül hivatalosan csak az alábbi dal jelent meg a U2 The Fly című dalának b-oldalán, amit később a Johnny Mnemonic című filmben is felhasználtak.

A clockwork punk

A Mechanikus narancs ultraerőszakossága (ultraviolence) legjobban a punkzenészeket ihlette meg, létrehozva ezzel a clockwork punk elnevezést, ami inkább egy idióta alzsáner, mintsem egy széles réteg által ismert műfaj. Alapvetően azokra a ’80-as, ’90-es évekbeli együttesekre vonatkozik, akik valamilyen módon utalnak a regényre, vagy Kubrick filmjére. A legismertebb közülük minden bizonnyal a brit The Adicts, akik megjelenésükben próbálják utánozni a drúgokat, miközben pofonegyszerű kétakkordos punkzenét játszanak, ami a Lower Class Bratsre és a Major Accidentre is igaz, de a last.fm például még a The Casualtiest is idesorolja. Rajtuk kívül számos másik punkzenekar foglalkozott a könyv témájával Argentínától kezdve Franciaországon át egészen Lengyelországig sőt, még a Rancid is tett egy tiszteletkört azzal a bizonyos Durango 95-tel.

The Adicts

Lower Class Brats

Major Accident

The Casualties

Rancid

Advertisement
38,994KedvelőTetszik
3,061KövetőKövetés
3,850FeliratkozóFeliratkozás

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Audiópartnerünk

Friss Lángoló