Hirdetés

Egy elfelejtett zseni az A38-on

rodionga01.jpg

Rodion G.A., azaz Rodion Ladislau Roşca a kelet-európai progresszív rock és elektronika egyik – ha nem A – legnagyobb alakja. A hetvenes évek Romániájában olyan szabad, kísérletező és túlzás nélkül forradalmi zenét csinált a krautrock, a zajzene, a space-rock, a progrock és az elektronikus kísérletezés határán, hogy még ma is leesik az állunk. Ami itthon a Syrius, Németországban a Kraftwerk, Angliában meg a korai Emerson, Lake & Palmer – ez volt Romániában Rodion G.A., ez az elfelejtett zseni, akinek A38-as fellépése az idény egyik legkülönlegesebb zenei eseménye lesz, nemcsak a hajón, hanem Magyarországon is.

Sok minden eszünkbe juthat a hetvenes évek Romániájáról, a Ceauşescu-éra közepéről, csak az nem, hogy forradalmi elektronikuszenei kísérletek színtere volt. Pedig az időszak viszonylagos nyitásának – Ceauşescu ekkor még javában a Nyugat kedvence, a keleti blokk renegátja volt – köszönhetően a nagyobb városokban komoly művészeti-zenei élet virágzott. Így volt ez Kolozsvárt is, ahol a félig magyar, félig román származású Rodion Ladislau Roşca magnókkal, dobgépekkel és fantasztikus hangú analóg szintikkel kezdett kísérletezni. Két társával, Gicu Fărcașsal and Adrian Căpraruval (az ő keresztneveikből jön a “G.A.”) megalapította a Rodion G.A. formációt, ami aztán nemcsak a korszak és nem csak Románia, de talán az egész közép-kelet-európai régió egyik legprogresszívebb zenekara lett.

A korai Kraftwerk krautrockja, Dissevelt és Baltan (itthon a Delta főcíméből ismert) fehérköpenyes tudószenéje, ambient, progrock, analóg szintik és széttorzított gitárok, házilag barkácsolt dobgép-puttyogás és eszement szabadságélmény: valahol ezek metszéspontjában lehet elhelyezni Rodion G.A. zenéjét. Kimeríthetetlen kincsesbánya ez az életmű, és ki tudja, Rodion mekkora underground-progresszív sztár lehetett volna, ha Románia nem süllyed diktatúrába… Rodion mindent kitalált, ami manapság menő: keletnémet Vermonákon varázsolt ma is tökéleteses hangzó chiptune-kompozíciókat, szovjet Faemi orgonákat kötött gitárpedálokra. Tökéletes barkácsvilág, ugyanakkor tökéletes hangzás, zseniális kompozíciók – a Rodion G.A. a közép-kelet-európai zene- és kultúrtörténet egyik legfontosabb produkciója.

Szomorú, hogy a nyolcvanas évektől a zenekar – és Rodion – fokozatosan eltűnt a világ szeme elől, és egészen az elmúlt évekig kellett várni újrafelfedezésére. Egy román blogger és filmes, Luca Sorin dokumentumfilmje kellett ahhoz, hogy Rodion G.A. újra reflektorfénybe kerüljön, és a szaklapok egész sora – a Quietustól a Faderen és a Mojón át a Dustedig – csodálkozzon rá döbbenten erre az elképesztő életműre. Nem túlzás, hogy az őszi idény egyik legkülönlegesebb zenei élménye lesz  Rodion G.A. budapest fellépése az A38 Hajó kiállítótermében.

Mediterrán mámor, közel-keleti révület, álomszerű rumba, bőkezűen adagolt pszichedelia, improvizatív kalandozások – ilyen világokat idéz a Bujdosó Trió különleges, eltéveszthetetlenül egyedi zenéje. Számtalan forrásból táplálkozó muzsikája egyedülálló recept szerint készül: alapvetően akusztikus zenéjét finoman adagolt effektek színezik, gyakran bukkannak föl filmzenés ízek, a hangzást pedig olykor akár a New York-i avantgárd zenei törekvések (John Zorn, Marc Ribot) karcosságával is rokoníthatjuk. Mindezek összessége markáns és utánozhatatlan megszólalást eredményez, egy teljesen új színt a (világ)zenei palettán, amely leginkább talán “bizánci szörfdzsesszként” írható le.

A Bujdosó Trió 2011 telén alakult, tagsága a hazai alternatív-, jazz- és világzenei színtér olyan fontos zenekaraiból verbuválódott, mint – a teljesség igénye nélkül – az Egy Kiss Erzsi Zene, a Kampec Dolores, a Kistehén, a Meszecsinka, a Specko Jedno, az Ági és a Fiúk, a Pop Ivan.

2012 decemberében megjelent Gold for Leslie (azaz Arany Lacinak) című bemutatkozó lemezét “ellenállhatatlanul vonzó albumként” üdvözölte a kritika.

Rodion GA (RO)

Bujdosó Trió

Pesti Estek – koncertsorozat az A38 Hajón

szeptember 17., csütörtök 20:00

A38 Hajó Kiállítótér – Petőfi híd budai hídfő

Jegyár: 1500 Ft, elővételben: 1000 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján, illetve személyesen az A38 Hajón.

A koncert és a Pesti Estek sorozat támogatója a Pesti Est.

Hirdetés

Kommentek

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,000FeliratkozóFeliratkozás

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Audiópartnerünk

Friss Lángoló