Hirdetés

Egy új Basquiat-festmény tűnt fel Beyoncéék új reklámjában

Többszörös kultúrtörténeti momentum a Tiffany & Co. új kampánya.

Nemcsak amiatt, mert a luxus ékszermárkát Beyoncé és Jay-Z reklámozza, hanem leginkább azért mert úgy tűnik, egy eddig nem ismert Basquiat-festményt is bemutattak.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tiffany & Co. (@tiffanyandco)

Jean-Michael Basquiat az egyik legnagyobb hatású huszadik századi festőművész volt, ráadásul a nyugati társadalom első elismert színes bőrű festősztárja. New York üresen maradt falain festett, és szemétből készült ékszereket kezdett el árulni. Az 1980-as évekre pedig már a neo-expresszionizmus legnagyobb képviselői között emlegették. Dolgozott Andy Warhollal, és a nagy művészeti kiállítások legfiatalabb meghívott művészeként egyre nagyobb hírnevet szerzett magának. Azonban a sikert, a pénzt, a nyomást nem tudta kezelni, 1988-ban, mindössze 27 évesen halt meg herointúladagolásban. 2017-ben a Sotheby’s aukcióján festménye 110,5 millió dollárét kelt el, ez lett minden idők legdrágább, aukción elkelt festménye.

A rögtönzött művészettörténet-óra után pedig talán már érthető, hogy miért is nagy dolog, hogy látszólag a semmiből került elő egy festménye. A festményről, aminek érdekessége, hogy a Tiffany ikonikus kék színe köszön vissza, annyit tudni, hogy nem sokkal ezelőttig egy magángyűjteményben volt található, nemrég szerezte meg a LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy), aminek a tulajdonában áll a Tiffany-ház is. 1982-ben készítette Basquiat, és bár nincs arra vonatkozóan fennmaradt adat, hogy kifejezetten a márka ihlette volna, a cég kommunikációs vezetője azt mondta, hogy ismerve, mennyire szerette New Yorkot, a luxust és az ékszereket, nem hiszik, hogy az ikonikus kék szín csak véletlen egybeesés. A festményt a New York-i Tiffany üzletben állítják majd ki.

A luxus-divatház kampányában a festményen és Beyoncéékon kívül szerephez jut még az a 128 karátos gyémánt, amit eddig mindössze három másik nő, Mary Whitehouse, Audrey Hepburn és Lady Gaga viselhetett, és amit 1877-ben tártak fel Dél-Afrikában.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,984KedvelőTetszik
3,058KövetőKövetés
3,810FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés