Hirdetés

Egy punkzenekar került az összeesküvés-hívők és a Facebook csatájának kereszttüzébe

Semmi összeesküvés-elmélet / tudománytagadás. Q barmok, menjetek tovább, ez az oldal nem nektek szól

– áll a nem túl szokványos zenekari bemutatkozóban az Adrenochrome nevű, önmagukat dark punk zenekarként aposztrofáló együttes oldalán, már amikor egyáltalán elérhető, és nem tiltja le őket a Facebook.

Adrenochrome és a QAnon

Az egész félreértés és az állandó magyarázkodás mögött a QAnon áll. Ha valakit elkerült volna az elmúlt években, hogy mi ez az egész, annak megpróbáljuk nagyon röviden összefoglalni.

Egy olyan csoport, ami hisz abban az összeesküvés-elméletben, miszerint Donald Trump valódi célja egy világméretű kannibál-sátánista-gyerekkereskedő pedofil hálózat leleplezése.

A hálózat tagjai és vezetői ismert baloldali politikusok és hírességek, valamint az egész amerikai elit, akik nem Trumpot támogatják. Ők azok, akik a pedofil-kannibál eseményeik alatt csecsemőket esznek, hogy az adenokróm vegyülettel fiatalon tartsák magukat, és jól nézzenek ki.

Ebből persze semmi sem igaz, nemcsak a világelit kannibál szektája, de az adrenokróm sem az örök fiatalság elixírje. Bár elterjedt egy mítosz, hogy egyfajta drog, de ez leginkább a popkultúrának köszönhető. A mechanikus narancs című Anthony Burgess regényben utalnak rá drogként, majd Hunter S. Thompson Félelem és reszketés Las Vegasban című regényében kerül elő, ahol az egyik szereplő el is mondja, hogy csak élő emberi testből lehet hozzájutni.

Az igazság ezzel szemben az, hogy az adrenalin oxidációja révén jön létre, mesterségesen előállítható, és bár az 1950-es ’60-as években kis méretű csoportokon kísérleteztek vele, végül nem sikerült igazolni, hogy segíthet a skizofrénia és más mentális betegségek kezelésében.

Adrenochrome és a punk

Oaklandben alakult 2017-ben az Adrenochrome nevű zenekar, akik azt mondták, hogy a névválasztásra a Sisters of Mercy dala volt nagy hatással. A dalon kívül ők is a Félelem és reszketés Las Vegasban című filmből ismerték, de többet nem tudtak a vegyületről. Nagyjából egyébként ebben az időben kezdett el formálódni a QAnon is, de akkor még nem volt ilyen széles körben ismert. Aztán azt vették észre, hogy olyanok is üzengetnek nekik a közösségi oldalakon, akik egészen biztosan nem a zenéjükért rajonganak, és olyan bejegyzésekben kezdték őket megjelölgetni, ami nem a zenéről, hanem az összeesküvés-elméletről szólt. Általában jókat röhögtek az olyan kérdéseken, hogy a koncerteken is szoktak-e adrenokrómot fogyasztani, de aztán eljött 2020 októbere és a Capitolium elleni támadás, és a zenekar Facebook-oldalát, sőt a tagok oldalát is törölték.

Adrenochrome és a Facebook

Elsőként január 29-én törölték a zenekar és a tagok oldalát, valamint minden, a tagok bármelyike által kezelt oldalt. Más közösségi oldalak vagy például a Bandcamp képes volt arra, hogy megkülönböztesse a zenekart a QAnon tagjaitól, de az Instagram és a Facebook nem. Sosem kaptak magyarázatot arra, hogy miért törölték az oldalukat, és polgárjogi szervezethez kellett fordulniuk, hogy visszakapják a hozzáféréseiket. Nem is egyszer, hanem már háromszor, hiszen újra és újra tiltják őket a semmiért, annak ellenére, hogy mindig tisztázzák magukat, a Facebook pedig mindig ígéretet tesz, hogy ilyen többé nem fordul elő.

Persze felmerül a kérdés, hogy miért nem váltanak nevet?

Mert nem akarjuk, hogy ők nyerjenek

– válaszolta a zenekar basszusgitárosa, és hát tény, hogy a folyamatos tiltásnál punkabb dolog nem sok létezik, igaz, az valamennyit levon az értékéből, hogy nem saját erőből sikerül ezt elérni.

 

Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

KOMMENT

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
913FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Hirdetés
Audiópartnerünk