Hirdetés

Egy jó üvegfólia tényleg megmentheti a telefon kijelzőjét

A pókhálósra tört telefonkijelző az, amit mindenki szeretne elkerülni, de nagyon sok embernek nem sikerül. Valahogy a legtöbben már beletörődtek abba, hogy a telefon az egy törékeny tárgy, és hiába hangzik el minden bemutatón, hogy sokkal jobb és sokkal okosabb a készülék, még mindig nem sikerült azt megugrani, hogy a lehető jobban ellenálljon a környezeti hatásoknak. A legtöbbeknél erre a fólia és a tok a válasz, a kérdés az, hogy mit érnek el vele.

A telefon az a használati tárgy, amit egy nap a legtöbbször a kezünkbe veszünk, a nagy számok törvénye alapján, pedig valószínűleg lesz olyan alkalom, amikor kiesik a kézből, erélyesebben kerül vissza az asztalra, esetleg leesik a földre. Aki már átélte ezeket, az ismeri az érzést, mikor gondolatban már el is búcsúzott a kijelzőtől, és magát okolja, amiért nem vett rá legalább egy jó üvegfóliát. De mitől jó egy üvegfólia, és miért kerül az egyik ezer forintba, a másik pedig ennek a tízszeresébe?

Kell egyáltalán?

Akinek tört már be kijelzője, az valószínűleg rávágja, hogy igen, akinek pedig nem, az váltig állítja, hogy semmi szükség rá. Az tény, hogy a telefonok kijelzője egyre edzettebb lesz, jobban ellenáll a karcolásoknak, és a kisebb ütéseknek is, vagyis már nem olyan mintha egy drága porcelánt hurcolászna magával az ember a zsebében.

Azonban megkarcolhatatlan kijelző nincs, ahogyan törhetetlen sem, és a mindennapos használat vagy egy apró hiba látványos nyomot hagyhat a kijelzőn akkor is, ha egyébként a széltől is óvja az ember a telefonját.

Sőt a szakemberek szerint már a zsebben hordástól is megjelennek a karcok többek között a por miatt.

Van, aki ezt elintézi azzal, hogy a telefon egy használati tárgy, ahogy például a cipő is, amin szintén meglátszik, ha napi szinten használják, mások pedig megpróbálják óvni.

Műanyag vagy üveg?

Mikor a fóliavásárlásról van szó, akkor az egyik első kérdés, hogy mitől másabb az üvegfólia mint például a műanyag? A műanyag mellet szól, hogy olcsó, és nagyjából ez az egyetlen előnye az üvegfóliával szemben. Vékonyabb mint az üveg társa, de ezzel együtt egyszerűbben karcolódik, nem strapabíró, és az ütések ellen nem védi a kijelzőt.

Az üvegfólia ezzel szemben drágább, hiszen maga az üveg is egy drágább anyag. Attól függően, hogy milyen az üveg edzettsége, jóval többet is bír, mint egy vékony fólia. Véd a karcolások ellen, az ütések ellen, és ha valaki leejti a készülékét.

Nem törésálló, de az igazán jó üvegfólia akkor törik csak össze, mikor a kijelző is összetörne.

Vannak még az úgynevezett nano folyadékok is, amik azt ígérik, hogy elég csak a folyadékréteget egyenletesen felvinni a kijelzőre, az megszilárdul, és védi a telefont, a gyakorlat azonban ezzel szemben az, hogy ez a réteg általában annyira vékony, és olyan gyorsan kopik, hogy nem jelent igazi hosszantartó védelmet. A tapasztalatok szerint a kisebb karcolások ellen véd ugyan, de ütések ellen nem ideális, ráadásul gyakran kell újra kezelni vele a kijelzőt.

Fotó: Freestocks / Unsplash

Honnan lehet tudni, hogy melyik üvegfólia jó?

Ha valaki elkezd az üvegfóliák között keresgélni, akkor megszámlálhatatlan mennyiségű ajánlatba fut be, a lehető legkülönbözőbb árakon. Kínai oldalakról pár száz forintért is meg lehet rendelni, egy szabadon választott GSM szaküzletben is ezer forint környékén lehet kérni egyet a telefonra, amire sok helyen még rájön a felrakás díja.

Vannak márkázott fóliák, amik drágábbak, de nem mindig lehet benne biztos az ember, hogy nem ugyanazt a párszáz forintos kínai verziót csomagolják-e be egy tetszetős dobozba, hogy több száz százalékos haszonnal adják el utána.

Még csak azt sem lehet kategorikusan kijelenteni, hogy minél drágább egy fólia, annál nyugodtabb szívvel lehet levenni a polcról.

Ami talán nagyobb bizalmat adhat az az, ha egy márka huzamosabb ideje megjelent a piacon, és megbízható helyeken lehet beszerezni.

Nem minden üvegfólia, amit annak árulnak

Ha az üvegfólia felhelyezése után ahogyan nyomogatja a készüléket nem olyan a tapintása, mint a fólia nélküli kijelzőnek, annak az az oka, hogy nem üvegből készült az üvegfóliája. A piac sajnos tele van trükközőkkel, pont amiatt, mert ez tipikusan egy olyan termék, aminél nehéz kiszűrni, ha az embert éppen át akarják vágni.

Sok esetben az üveg réteget műanyag fóliával fedik be, ez nem csak amiatt rossz megoldás, mert már előbb írtuk, hogy a vékony fólia nem véd olyan hatékonyan, hanem azért is, mert balesetveszélyes. Ennél a konstrukciónál fordulhat elő az az eset, hogy a fizika törvényei miatt egy szerencsétlen esés következtében

a kijelző bereped a fólia alatt, míg a fólia sértetlenül megúszta az esést.

Ezzel szemben a jó minőségű védőüvegnél ez úgy néz ki, hogy több réteg üveg közé kerül műanyag, az is abból a célból, hogy ha esetleg betörik, akkor is le lehessen szedni a védőfóliát anélkül, hogy üvegszilánkok mennének az ember kezébe.

Mi a helyzet a kijelzőbe épített ujjlenyomatolvasóval?

Ha van valami, ahol kiderülhet, hogy melyik gyártó ért nagyon az üvegfóliákhoz, és melyik kevésbé, azok az ilyen apróságok. A legtöbb olcsóbb, de sokszor még drágább fóliák sem tudják megugrani például azt, hogy a kijelzőbe épített ujjlenyomatolvasó működjön, ha fóliát rak valaki a készülékére. Rosszabb esetben elintézik a boltban egy vállrándítással a dolgot, hogy marad a PIN-kód vagy más megoldás, közepesen rossz megoldással pedig kap az ember egy lyukas fóliát. Ezzel szemben vannak olyan üvegfóliák, amik képesek arra, hogy védjék is a kijelzőt, és a kijelzőbe épített ujjlenyomatolvasó is működjön. Sőt, van olyan is, ami csökkenti a betekintési szöget, hogy a villamoson utazva a mellettünk álló ne olvasgassa az üzeneteinket, és olyan is létezik, amin egy kis húzókával el lehet takarni az elülső kamerát.

Tippek a tökéletes felrakáshoz

Sokakat tart vissza, hogy aggódnak, hogy ferdén vagy teljesen bénán rakják fel a fóliát. A jobb minőségű üvegfóliák mellé már egy egész szett jár, hogy megkönnyítsék a feladatot, sőt videón is meg lehet nézni, hogyan essen neki az ember. A dolog titka egyébként az, hogy előtte rendesen meg kell tisztítani a telefon kijelzőjét, és türelmesen, lassan kell kivitelezni a folyamatot. Professzionális felrakók azt mondják, hogy a legnagyobb veszélyt a kijelző és a fólia közé szorult por jelenti. Otthoni felrakás esetén érdemes lehet a fürdőszobában, egy kád forró víz mellett megejteni a műveletet, ugyanis a pára megköti a porrészecskéket, és kevesebb az esélye, hogy később légbuborékok, porszem vagy egy hajszál virít majd a fólia alatt- javasolja a Panzerglass szakembere.

KOMMENT

Baromi nehéz munka, de megéri újra színezni a régi felvételeket?

A 6:3 meccs egy másodperce egy ember egy napi munkája. Közben amerikai történészek szerint a mesterséges intelligenciával színezett Youtube-felvételek történelemhamisításra alkalmasak.

PlayStation 5 helyett macskakaját és kávéfőzőt kapnak az emberek, és nem örülnek neki

És ők legalább kaptak valamit, ami nem egy üres doboz.
35,017KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
705FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés

Tesztek

OnePlus 8T: az apró részletek teszik izgalmassá

Semmi világmegváltót nem ígér, mégis izgalmas a OnePlus telefonja.

Egyszerre telefon, tablet és kicsit notebook is – Teszteltük a Samsung legfrissebb összehajtható telefonját

Ennyi pénzt egy telefonért?! És ha azt mondjuk, hogy egy csúcstelefon, egy menő tablet és egy munkára tökéletes eszköz kerül ennyibe?

Nagyon furcsán kell irányítani a Huawei hangzásban is erős fülhallgatóját

Leteszteltük a Huawei Freebuds Pro-t, ami zajszűrésben nagy, egy májkrémes kenyér viszont rávilágít az Achilles-sarkára.

70 ezer forintos babszemet raktam a fülembe, de nem bántam meg

Jól el lehet szórakozni a Samsung Galaxy Buds Live fülhallgatójával, és nem csak azért, mert remek rajta a zene.

Szép is, okos is – Kipróbáltuk a Huawei Watch GT 2 Pro okosórát

A Huawei új órája rettenetesen szép, és nekünk pont elég okos is.
Audiópartnerünk

Baromi nehéz munka, de megéri újra színezni a régi felvételeket?

A 6:3 meccs egy másodperce egy ember egy napi munkája. Közben amerikai történészek szerint a mesterséges intelligenciával színezett Youtube-felvételek történelemhamisításra alkalmasak.

Dal a a folyamatos hiányérzetről – Premieren a Bulbs új videója

A klipet közvetlenül a tavaszi karantén előtt forgatták, így egy érdekes mementója lett a maszknélküli életünknek.

Wanted Podcast #20 // Dezső András és a Magyar kóla

Dezső András a hvg.hu munkatársa Magyarország egyik legismertebb oknyomozó újságírója.

Aki keres az talál- zenei relikviákat nyerhetsz a Vatera és a Lángoló közös játékán

(x) Szerdán indul a Vaterával közös kincskereső játékunk, amelyen két napon keresztül, naponta többször rejtünk el ajándékokat az online piactéren.